Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta
Zobacz więcej
Ponieważ w każdym regionie nazywają się inaczej najpierw muszę wymienić wszystkie nazwy klusek na parze, aby nikt nie miał wątpliwości. Mamy: pyzy drożdżowe, kluski na parze, parowańce, buchty,
Zobacz więcej
"Posiadają kilka nazw jedni mówią pampuchy, drudzy parowańce jeszcze inni buchty dla mnie są to po prostu kluski na parze :). Uwielbiam je, za każdym razem kiedy je robię przypomina mi się
Zobacz więcej
Najlepsze kluski na parze!!! Uwierzycie, że nigdy wcześniej takich nie jadłam? Ja sama nie wiem jak to możliwe! Moje obawy były z tego powodu podwójne - po pierwsze, nie wiedziałam czy się udadzą, a
Zobacz więcej
Zwykłe, najprostsze kluski na parze są wspaniałym towarzystwem dla gulaszu i gęstych sosów. Ale nie o nich chciałabym dziś mówić (chociaż, jeśli pominąć nadzienie to przepis jest dokładnie taki sam).
Zobacz więcej
Kluski na parze to smak mojego dzieciństwa. Przygotowywała mi je Babcia, szczególnie latem, gdy pod dostatkiem było świeżych owoców, truskawek, jagód. Tak przygotowane kluski polewałam sosem lub
Zobacz więcej
Kluski naparze, pampuchy lub buchty, tak różne nazwy, ajeden przepis. Kluski naparze topuszyste idelikatne drożdżowe bułeczki,gotowane naparze, apodawane wzależności odrejonu Polski zróżnymi
Zobacz więcej
Polskiej klasyki ciąg dalszy. Kluski drożdżowe można podawać w wersji na słodko - polane masłem, posypane cukrem i cynamonem lub w wersji wytrawnej - do gulaszu. Podroby - tanie, zdrowe, a odpowiednio
Zobacz więcej
Mój mąż jako dziecko często jadał kluski na parze. Jego babcia gotowała je nad garnkiem z wodą przykrytym ścierką. Na tym materiale rozkładała bułeczki i w ten sposób je gotowała. Przyznam szczerze,
Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 3 dag drożdży 2 jajka 3 łyżki stopionego masła sól, cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru dodać 2 – 3 łyżki mąki, wymieszać
Zobacz więcej
Przedstawiałam Wam już pampuchy z owocami np. z jagodami czy z truskawkami. Dziś pokażę Wam przepis na pampuchy które można wykorzystać do mięs, gulaszów i sosów. Są pyszne, puszyste i bardzo fajnie
Zobacz więcej
Paruchy … parowańce … pampuchy … kluski na parze … itd Ile regionów tyle nazw! U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dziecieństwa przyrządzała je Babcia. Przeważnie na słodko … z
Zobacz więcej
Zachciało się wrócić do Czech i przepysznych knedlików. Ale oczywiście musiałam je zrobić po swojemu czyli z mąki razowej. I udały się! Chociaż strach przed moim fatum jeśli chodzi o ciasto
Zobacz więcej
Dziś podróż sentymentalna i wspomnienie z dzieciństwa, kluski na parze, które przygotowywała dla nas moja Babcia. Garnek z parującą wodą, obwiązany gazą i pachnące, świeże, nadziane jagodami, polane
Zobacz więcej
W naszym domu kluski zawsze nazywaliśmy pyzami, bardzo kojarzą mi się z wiosennym obiadem z dodatkiem jajka i kalafiora ; ) Przeważnie jemy je z bułką tartą, ale można podawać również do gulaszu, czy
Zobacz więcej
Kluski na parze | Po Prostu Gotuje Search for: Po Prostu Gotuje Łatwe gotowanie 20 września 2015 Basia Pierogi Leave a comment Kluski na parze Kluski na parze z gulaszem, nie ma lepszej kolacji. Z
Zobacz więcej
Ostatnio, siedząc sobie z rodzinką, zostało rzucone mi wyzwanie... Oczywiście nie wprost i nikt nie miał tego na myśli, ale ja już swój plan miałam w głowie :) Pampuchy. Buchty. Kluski na parze. Pyzy.
Zobacz więcej
Sezon na leśne owoce trwa w najlepsze. Jagody lubiłam od zawsze najbardziej świeże posypane cukrem, albo w zestawie kluski na parze i jagodowy kompot. Wielkim dla mnie zdziwieniem było jak syn
Zobacz więcej
Kluski na parze, pampuchy to wielkopolskie kluski drożdżowe gotowane na parze. Nazwa ich pochodzi od niemieckiego słowa Pfannkuchen – smażony w panwi (brytfannie). Pampuchy to moje danie z
Zobacz więcej
Dieta dietą, a inni domownicy jeść muszą. Piotrek przygotowywał gulasz w sosie pieczeniowym taki jak robiła moja mama. Moja mama, zawsze obsmażała oprószone mąką mięso, zanim zaczęła je dusić. Aby
Zobacz więcej