gulasz polski

Dziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym Zobacz więcej
Gulasz z wieprzowiny to jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. Mama zawsze podawała go z kaszą gryczaną... Ostatnio wracamy z TeŻetem do smaków z dzieciństwa, więc postanowiłam w ostatni Zobacz więcej
około 25-30 minut. W tym czasie sos się zredukował a mięso pozostało miękkie i soczyste. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków połączyłam z 75 Zobacz więcej
Mequeca to brazylijski gulasz rybny. Mój rożni się od oryginału bardzo, też nie mam dostępu do dużego wyboru ryb i oleju palmowego, ale danie bardzo zasmakowała mojej rodzince, dlatego polecam może i Zobacz więcej
Szczegóły 25 kwiecień 2013 Składniki: (przepis na 4-6 porcji) 1 kg wołowiny 50 g masła 300 g cebuli 4 żabki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 czerwona papryczka chilli 1 Zobacz więcej
Napisany dn.28wrzesień2012 Kategoria: Prasa i newsy Miło mi poinformować Was, że mój przepis na Gorący kociołek miłości został opublikowany na łamach dwumiesięcznika Polska Gotuje nr 5 (9) na Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Forszmak

Forszmak 925

0
Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego - Vorschmack czyli przystawka od vor - przed + schmackhaft - Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Kopytka

Kopytka 1761

1
Kopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko Zobacz więcej
Ozorki, maja tyle samo zwolenników co przeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób, które ja uwielbiają, zazwyczaj jemy je w Zobacz więcej
Miałam już GULASZ GOTOWY ,więc wystarczyło ugotować wspaniały makaron i pyszne ,aromatyczne danie gotowe ! Z pomoca przyszły Makarony Polskie i ich cudna forma Kolanka z Falbanką! Makaron , włoskim Zobacz więcej
Jeszcze przepis na pyszną ogórkową sałatkę. Specjalnie na Akcję "Polskie smaki w Kuchni Kuronia" :D Idealnie pasuje np. do gulaszu i duszonych ziemniaczków. Tania, szybka, prosta, a przede wszystkim Zobacz więcej
bento lunch w polskiej wersji Zazdroszczę "bentującym" w Łodzi... Dzisiaj w Łodzi odbywają się warsztaty bento... Szkoda, że mnie tam nie ma... Szkoda, że muszę iść do pracy... I najważniejsze - kto Zobacz więcej
smokerski
smokerski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wege jedzonko i nie tylko
Wakacje!!!

Wakacje!!! 25

0
Niniejszym oświadczam od dnia dzisiejszego przez następne 14 dni będę odpoczywać lub nie nad polskim morzem z moimi Dziećmi, Mężem i Jamnikami. Postaram się jednak nie zapominać o blogu i czasem Zobacz więcej
Marta_gotuje
Marta_gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Marta gotuje
Kluski śląskie

Kluski śląskie 430

0
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie zziemniaków imąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie zmoją mamą Podałyśmy donich gulasz zmięsa wołowego. Takie kluski możecie również Zobacz więcej
Najprostsza. Jesienno - zimowa. Dość ostra w smaku, ale pyszna. Idealna do wieprzowiny (pieczeń, żeberka - w naszym polskim ciężkim sosie). Idealna do gulaszu wołowego. Surówka z czarnej rzepy Zobacz więcej
Placej po węgiersku wbrew nazwie prawdopodobnie wcale nie pochodzi z węgier. Być może został tak nazwany ze względu na to, że gulasz, który zawiera jest robiony na wzór słynnego gulaszu węgierskiego. Zobacz więcej
« NALEŚNIKI Z MALINAMI I MIĘTĄ Pierogi ze Szpinakiem i ... » ORIENTALNY GULASZ WŁOSKI 250g wieprzowiny lub mięsa drobiowego 2 pory 1/2 szkl przecieru pomidorowego sok i tarta skórka z 1/2 cytryny 2 Zobacz więcej
Trochę śmieszna nazwa:) przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" 50 - 60 dag mięsa wieprzowego (ja dałam łopatkę) 150 ml śmietany 12% 2 dag mąki pszennej 10 dag marchwi (dałam 20 dag) 15 - 20 dag Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Dowcipy,kawały,żarty

Dowcipy,kawały,żarty 25

0
Akcja dzieje się w restauracji ,która szczyci się tym że jest w stanie ugotować gościom co tylko sobie wymyślą… Przychodzi klient tzw. szyderczy cynik – Poproszę gulasz z żyrafiej szyi z makaronem… Zobacz więcej
« Serdeczny gulasz z fasolką Jajecznica z pomidorami i bazylią No i mamy październik. Polska złota jesień – jak na razie daje radę. Oby tak dalej i oby jak najdłużej. Bez słotnych, szarych, smutnych Zobacz więcej