gulasz w garnku rzymskim

Mięso na gulasz marynujemy przez jeden dzień w następujących przyprawach: zielona czubryca, słodka papryka, zmielony kminek z zielem angielskim. Uzupełniamy zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Zobacz więcej
500 g mięsa na gulasz (może być sama wieprzowina lubwołowina, lub wymieszane po połowie) 3 łyżki smalcu, 1 kg ziemniaków 300 g fasoli szparagowej, 300 g grzybów 0,5 l jasnego piwa 3 liście laurowe 4 Zobacz więcej
, polać olejem. Odstawić na kilka godzina do lodówki. Garnek rzymski namoczyć przez 30 minut. W zasadzie nie trzeba do niego dodawać tłuszczu, ja jednak smaruję boki lekko olejem. Do garnka przełożyć Zobacz więcej
patelni rozgrzać masło i przyrumienić cebulę z czosnkiem. Przełożyć do garnka. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do cebuli. Dodać kmin, bulion, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu Zobacz więcej
g szynki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. W Zobacz więcej
Dawno nie gotowałamGhormeh Sabzi, więc dzisiaj będzie mała powtórka aczkolwiek w innej wersji. Dzisiejszy gulasz mięsny z wołowiny i fasoli zbytnio się nie różni od tradycyjnego ghormeh sabzi. Zamiast Zobacz więcej
Uwielbiam te orientalną mieszankę zapachów. Kurkuma, chilli, kolendra, imbir, kmin ….. od razu przenosi mnie daleko daleko aż za morze śródziemne. Długo szukałam tradycyjnego marokańskiego garnka. Zobacz więcej
Środkowo-europejski gulasz z indyjską nutą :) Skoro gulasz idealnie pasuje do klusek śląskich, to dziś przepis na gulasz. Nie ma on jakieś specjalnej nazwy, chciałam po prostu zrobić gulasz inny niż Zobacz więcej
swojska baba
swojska baba Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne Wariacje
Leczo z cukini

Leczo z cukini 347

1
Równie dobrze mogłabym nazwać tę potrawę ragout, bigos, potrawka czy gulasz z cukini i nadal nie byłabym pewna poprawności użytej nazwy. Jak zwał, tak zwał, najważniejszy jest smak potrawy, czyli to Zobacz więcej
Gulasz warzywny w indyjskim klimacie kwi 23, 2013 O gotowaniu w kociołku już pisałam. Nie będę się powtarzać – to bardzo fajna i apetyczna zabawa. Potrawy w nim szybko się gotują, długo trzyma ciepło Zobacz więcej
Dzisiaj przygotowałam "Warzywny gulasz z cieciorki ze szpinakiem i fetą". Przepis zaczerpnięty z programu "Dzień dobry TVN"...ale, ale...nie do końca. Otóż jest to nieco śmieszna historia. Na ekranie Zobacz więcej
W ubiegłym tygodniu udało mi się kupić mini patisony, które na pierwszy rzut oka można by zamarynować, ale ja chciałam je spożytkować niestandardowo. Szybko znajomi blogerzy podrzucili mi kilka swoich Zobacz więcej
W Polsce dynia jest dosyć mało docenianym warzywem, a szkoda ponieważ jest przepyszna i bardzo uniwersalna. Można ją zapiekać, gotować na parze, dodawać do gulaszu, a także przyrządzić z niej zupę. Zobacz więcej
Polecam dziś pyszny gulasz który ostatnio wykombinowałam. - 0,5 kg wołowiny - 2 cebule - garść suszonych grzybów leśnych - 1 duża marchewka - 1 pietruszka - 3 łodygi selera naciowego - 1 mala czerwona Zobacz więcej
stołu, rozlejcie wino i cieszcie się swoim towarzystwem… Składniki dla 4 osób: - 600g udźca z indyka (dużo bardziej soczysty niż pierś) - puszka pomidorów krojonych - puszka czerwonej fasoli - Zobacz więcej
Dawno nie gotowałam po persku! Miałam zamiar ugotować perski gulasz z żółtą soczewicą, a tu pusto w słoiku. No ale ja nie jestem osobą, która od razu się poddaje, więc wymyśliłam, że ugotuję gulasz z Zobacz więcej
Tażin (tagine) z kurczaka w sosie cytrynowym Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym Zobacz więcej
Wegetariański gulasz z czarnej soczewicy, chrupiącego selera naciowego, sałaty rzymskiej i bogatej w witaminę C czerwonej papryki to dobry pomysł na bardzo pożywny niedzielny obiad. Gulasz wspaniale Zobacz więcej
Tagine tomarokański, bardzo aromatyczny gulasz. Niedawno przygotowałam tagine wołowy z wędzonymi śliwkami, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem przypraw. Delikatna nuta cynamonu, słodkie, wędzone śliwki, Zobacz więcej