gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to prosta potrawa jednogarnkowa wywodząca się z Węgier, dlatego jedną z najpopularniejszych jego odmian jest gulasz węgierski. Zazwyczaj przygotowuje się go z szynki, łopatki lub karkówki, które kroi się w grubą kostkę i gotuje w wywarze do miękkości. Idealny gulasz gotuje się powoli i długo, aby sos przeszedł smakiem przypraw, a mięso stało się odpowiednio miękkie.

\


\

Aby mięso w gulaszu wieprzowym zachowało soczystość, warto je przez chwilę obsmażyć na dużym ogniu, by zamknąć pory w mięsie. Gulasz zalewa się zazwyczaj bulionem – jest wtedy bardziej aromatyczny, jednak można też użyć zwykłej wody. Dodatkowo warto zaromatyzować go przecierem pomidorowym albo alkoholem: winem, piwem czy na przykład świetnie pasującym do wieprzowiny cydrem. Smaczny gulasz nie obejdzie się bez dodatków warzywnych. Warto użyć różnorodnych warzyw np. papryki, ziemniaków, pieczarek, marchewki, pietruszki, selera, dyni, cukinii, batatów, fasolki czy groszku. W zależności od przepisu stosuje się inną kombinację warzyw i przypraw. Długie gotowanie pozwala na wydobycie ze składników wszystkich aromatów. Gulasz wieprzowy najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień, dlatego warto przygotować tą potrawę odpowiednio wcześniej.

This Page has moved to a new address: Paszczak gotuje: Gulasz wieprzowy Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Przepis na gulasz wieprzowy z sosem z dodatkiem marchwi. Tradycyjna propozycja dania obiadowego z dodatkiem pysznej surówki z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i kalarepy . Smak gulaszu idealnie Zobacz więcej
Mój przepis na najlepszy gulasz... Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (porcja na 4-osobową rodzinkę) 300 g pieczarek 1 zielona papryka Vegeta Pieprz biały Pieprz czarny Mąka pszenna Olej Sposób Zobacz więcej
maciej_iwanski
maciej_iwanski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Maćka
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 979

0
Witajcie dzisiaj przepis na pyszny domowy gulasz Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1/2 dużej cebuli pół łyżeczki kolendry mielonej 500 ml bulionu sól pieprz świeżo mielony 50 g masła 2-3 łyżki mąki Zobacz więcej
kathi
kathi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyzwania kuchenne
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 884

2
Klasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 Zobacz więcej
Kusza
Kusza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje SMaki
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 4969

3
Mięso do gulaszu zawsze przypalam. Specjalnie, dla SMACZKU i, w przypadku mięsa wieprzowego, dla ciemniejszego zabarwienia sosu. Smażę na dużym gazie, z małą ilością oleju na patelni. Polecam ten Zobacz więcej
Domowy gulasz, tym razem z wieprzowiny. Jest inny niż z wołowiny, ale równie smaczny. kg mięso wieprzowe z łopatki kg mięso wieprzowe z szynki 1 duża cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 5 grzybków Zobacz więcej
Kulinarnie
Kulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarnie
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 4190

1
Gulasz wieprzowy Najprostszy ze wszystkich gulasz z mięsa wieprzowego. Przygotowuje się go szybko, jest pyszny z ziemniaczanym puree lub z kaszą. Przepis na gulasz mojej mamy, prosto z mojego Zobacz więcej
Catarinka71
Catarinka71 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczy
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 7764

2
1kg łopatki wieprzowej cebula czerwona papryka kilka pieczarek 1 marchewka pół szklanki groszku ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, cayenne, sól mąka pszenna Łopatkę kroimy na małe Zobacz więcej
Składniki: 0,5kg mięsa wieprzowego łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki woda do podlewania mięsa 4 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 2 listki laurowe pieprz ziarnisty Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 329

1
Dzisiaj rano na Facebooku rozmawialiśmy o smakołyku z dzieciństwa jakim była kanapka z cukrem. Kontynuując temat smaków z lat dzieciństwa zapraszam na gulasz wieprzowy podawany obowiązkowo z kaszą Zobacz więcej
3 CYTRYNY
3 CYTRYNY Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zbieram Liście
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 428

1
Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (może też być np. karkówka) 2 duże cebule szklanka bulionu 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka chilli liść laurowy ziele angielskie kminek pietruszka majeranek Zobacz więcej
Szukając pomysłu na obiad natrafiłam w Internecie na gulasz wieprzowy z nazwą wyśmienity. Postanowiłam wypróbować. Trochę zmodyfikowałam. Jest bardzo dobry, potwierdzam. Z przepisu TU. Składniki: 1 kg Zobacz więcej
Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego ( można wymieszać wieprzowe z wołowym) 0,5 puszki kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 duże cebule sól, pieprz, Delikat Knorra do mięs tłuszcz do smażenia Mięso kroimy w Zobacz więcej
Składniki na 2-3 porcje gulaszu: 500 g mięsa wieprzowego (np. z łopatki, szynki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu lub oleju 1-2 marchewki 2-3 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Zobacz więcej
Dzisiaj potrwa, którą przygotowuję z myślą o obiedzie na kilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami. U nas tym razem młode Zobacz więcej
Natalia07
Natalia07 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Natalii
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 43

2
Gulasz wieprzowy z łopatki z dodatkiem papryki, cebuli i kaparów. Idealna propozycja obiadu. Polecam! :) Gulasz wieprzowy Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 mała papryka czerwona 1 duża cebula 2 Zobacz więcej
zdzichu
zdzichu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepisy Studenckie
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 1534

0
Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej -2 duże cebule (lub więcej jeśli chcemy mieć dużo sosu) -2 łyżki oleju -łyżka śmietany -łyżka koncentratu pomidorowego -przyprawy Przygotowanie: Mięso należy umyć a Zobacz więcej
Lola
Lola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Commandaria
Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy 1933

2
Gulasz (pörkölt) to węgierskie danie narodowe. Podstawowymi składnikami gulaszu jest oczywiście mięso i cebula. Nazwa wywodzi się od słowa pergelt, co znaczy przypieczony. Idąc tym tokiem myślenia ja Zobacz więcej