gulasz z sarny bulion

inspiracji. Znalazłam ją na blogu Smacznej Pyzy i przy okazji sporo się nauczyłam o węgierskiej kuchni .... Potrawa, którą postanowiłam przyrządzić to: Pörkölt i jak pisze autorka u nas nazwano by ją Zobacz więcej
. Jesienna aura sprzyja wygrzebywaniu przepisów na rozgrzewające, rustykalne, jesienno przyprawione potrawy. Jednym z moich ulubionych przepisów jest właśnie gulasz z dziczyzny doprawiony pachnącym Zobacz więcej
że hrabina była miłośniczką polowań. Tym razem korzystam z przepisu Gordona Ramsaya, choć składniki wydają mi się charakterystyczne dla polskiej kuchni. (zmodyfikowany przepis Gordona Ramsaya z Zobacz więcej
Pamiętam, że szczenięciem będąc, moim ulubionym zajęciem kulinarnym było robienie "torcików" w wersji wytrawnej, to znaczy uklepywanie mięsa i ziemniaków na jednolitą masę i konsumowanie ich w ten Zobacz więcej
, pewnie wieczorami chodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza Zobacz więcej
! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja Zobacz więcej
potrawa (pierwszą był gulasz z sarny), która trochę kłóci się z definicją mojego bloga jako cooking for dummies, ale w końcu czasami można zaszaleć ;) - 4 medaliony z polędwicy wołowej w temperaturze Zobacz więcej
, sarna została podana z makaronem wstążki, ale idealnie pasują także ziemniaki lub kluski. Do dziczyzny wyśmienicie nadaje się również kasza, czerwona kapusta, buraczki, ogórki kiszone, żurawina oraz Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
sarni comber pieczony

sarni comber pieczony 381

0
Jesień i wczesna zima to najlepszy czas na jedzenie dziczyzny. A tak się doskonale złożyło, że właśnie w moje ręce (za sprawą niezawodnego kolegi K.) wpadła sarna. I to aż w dwóch postaciach: combra Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 1248

1
Kolejna propozycja z sarną w roli głównej. Tym razem dostarczony kawałek był zdecydowanie z przeznaczeniem na gulasz, ale - podobnie jak comber - marynowałam go w całości przez dwa dni. Można marynatą Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pörkölt

Pörkölt 588

0
To potrawa rodem z Węgier - u nas nazwano by ją po prostu gulaszem. Ciocia Wiki mówi, że "Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a Zobacz więcej
przemrażania. Sarninę warto też uprzednio macerować, np. w maślance, dzięki czemu jest delikatniejsza. Sarninę możecie przygotować w różnorodny sposób, oczywiście w zależności od tego jaką część Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
spis rzeczy

spis rzeczy 2741

0
rei bombardino borówki z gruszkami botwinka botowinkowe lody brandy waniliowe brokuł gałązkowy brukselka, surówka brzoskwinie w musie czekoladowym z hibiskusem brzoskwinie w occie bulion bułka z Zobacz więcej