gulasz z sarny bulion

inspiracji. Znalazłam ją na blogu Smacznej Pyzy i przy okazji sporo się nauczyłam o węgierskiej kuchni .... Potrawa, którą postanowiłam przyrządzić to: Pörkölt i jak pisze autorka u nas nazwano by ją Zobacz więcej
. Jesienna aura sprzyja wygrzebywaniu przepisów na rozgrzewające, rustykalne, jesienno przyprawione potrawy. Jednym z moich ulubionych przepisów jest właśnie gulasz z dziczyzny doprawiony pachnącym Zobacz więcej
że hrabina była miłośniczką polowań. Tym razem korzystam z przepisu Gordona Ramsaya, choć składniki wydają mi się charakterystyczne dla polskiej kuchni. (zmodyfikowany przepis Gordona Ramsaya z Zobacz więcej
Pamiętam, że szczenięciem będąc, moim ulubionym zajęciem kulinarnym było robienie "torcików" w wersji wytrawnej, to znaczy uklepywanie mięsa i ziemniaków na jednolitą masę i konsumowanie ich w ten Zobacz więcej
, pewnie wieczorami chodzą do bobrów na imprezy :) Wróciliśmy ze spaceru, jest sporo po 22, a ja siadam żeby wpisać przepis na gulasz. Który ostatnio zjedliśmy razem z kaszą bulgur. Był pyszny. Kasza Zobacz więcej
! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja Zobacz więcej
potrawa (pierwszą był gulasz z sarny), która trochę kłóci się z definicją mojego bloga jako cooking for dummies, ale w końcu czasami można zaszaleć ;) - 4 medaliony z polędwicy wołowej w temperaturze Zobacz więcej
zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
sarni comber pieczony

sarni comber pieczony 236

0
Jesień i wczesna zima to najlepszy czas na jedzenie dziczyzny. A tak się doskonale złożyło, że właśnie w moje ręce (za sprawą niezawodnego kolegi K.) wpadła sarna. I to aż w dwóch postaciach: combra Zobacz więcej
ann
ann Obserwuj blogaObserwujesz bloga
rozkosze-stolu
gulasz z sarniny

gulasz z sarniny 957

1
Kolejna propozycja z sarną w roli głównej. Tym razem dostarczony kawałek był zdecydowanie z przeznaczeniem na gulasz, ale - podobnie jak comber - marynowałam go w całości przez dwa dni. Można marynatą Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pörkölt

Pörkölt 550

0
To potrawa rodem z Węgier - u nas nazwano by ją po prostu gulaszem. Ciocia Wiki mówi, że "Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a Zobacz więcej
przemrażania. Sarninę warto też uprzednio macerować, np. w maślance, dzięki czemu jest delikatniejsza. Sarninę możecie przygotować w różnorodny sposób, oczywiście w zależności od tego jaką część Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
spis rzeczy

spis rzeczy 2659

0
rei bombardino borówki z gruszkami botwinka botowinkowe lody brandy waniliowe brokuł gałązkowy brukselka, surówka brzoskwinie w musie czekoladowym z hibiskusem brzoskwinie w occie bulion bułka z Zobacz więcej