gulasz zrazowy

Węgierski gulasz Po powrocie zBudapesztu naszła mnie ochota na tradycyjny węgierski gulasz. Sprzedają go tam w każdej knajpie za ok. 1000 HUF-ów czyli jakieś 15 zeta. Jest naprawdę dobry chociaż na Zobacz więcej
Gulasz to danie jednogarnkowe, podawane zazwyczaj z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami śląskimi czy plackami ziemniaczanymi. Mając okazję próbowania na wyjeździe kilku wersji gulaszu, między innymi Zobacz więcej
Mimo, że za oknem duchota naszła mnie ochota na gulasz, taki prawdziwy ciemny i mięsny. Dostałam ładny kawałek wołowiny zrazowej i wykorzystałam ją do zrobienia gulaszu. Wyszedł pyszny i wszyscy się Zobacz więcej
Wołowina, ciemne piwo, słodycz miodu, ostrość imbiru.... idealne danie na takie dni jak dziś, jak jutro, jak te, które właśnie nadeszły! Było konkretnie, jedliśmy w ciszy, skupiając się na intensywnym Zobacz więcej
Wczoraj na małym przyjęciu organizowanym przez mojego synka, dla jego dziadków, z okazji ich Święta, wywiązała się dyskusja na temat dawno nie jedzonych potraw. To było zapalnikiem do stworzenia Zobacz więcej
gulasz. Jednak potrawa jest bardzo udana, więc polecam jako odmianę. Z przepisu Nigelli. Składniki: 1 łyżka smalcu 20g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 2 cebule 1 i 1/2 łyżeczka ziela Zobacz więcej
na Półwysep. Te doświadczenia ponownie utwierdziły mnie w przekonaniu jak piękne jest życie. Po powrocie do domu przygotowałam obiad, na który składały się cukiniowe placuszki i pikantny gulasz Zobacz więcej
Bardzo często jemy różnego typu gulasze zimą. Idzie jesień i nabraliśmy ochoty na gulasz w kolorze jesieni. Oczywiście jak gulasz - to z wołowiny, duszony przez parę godzin, a najlepszy następnego Zobacz więcej
? Rezygnujemy więc z wołowiny i wybieramy dobrze znane wszystkim ptactwo zwane „marketowym drobiem”. Postanowiłam więc napisać kilka słów, korzystając ze ściągawki, którą dostałam na warsztatach. Zobacz więcej
Kiedy zadaję Mężowi pytanie, co ugotować na weekend, słyszę niemal zawsze: "gulasz węgierski" albo: "zupę gulaszową!" Właściwie mogłabym nie pytać, bo dzisiaj podczas obiadu usłyszałam: "mógłbym taki Zobacz więcej
Nie ma ludzi, prócz wegetarian, którzy nie lubią duszonej wołowinki. To danie, które można jeść i jeść. W dodatku daje niezliczone możliwości podawania. Ja robię to tak. Kupuję jeden kawałek wołowiny Zobacz więcej
Witajcie moi drodzy Dziś mam dla Was ciekawa propozycje na obiad:) Gulasz węgierski podany z plackiem ziemniaczanym. Jako małolata placki ziemniaczane znałam tylko te które przygotowywała moja mama Zobacz więcej
crustanddust
crustanddust Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crust and Dust
Jak zjeść krowę?

Jak zjeść krowę? 333

1
łącznej w dolnych partiach ciała krowy, czyli - cytując naszą ulubioną sprzedawczynię mięsa - „mają dużo kleju”). Najlepsze mięso na... steki - zrazowa, polędwica, rostbef, ligawa tatara - polędwica, Zobacz więcej
...rodem z Malezji. Wołowina duszona w mleku kokosowym z aromatycznymi przyprawami i prażonymi wiórkami kokosa. Absolutnie cudowna. Wyglądem przypomina ciężki gulasz, jednak w smaku dominuje świeżość Zobacz więcej
Jesień, a na jesień najbardziej lubię ciepłe potrawy. Sosy, zupy, mięsa itp. Dziś potrawa, która wymaga czasu i cierpliwości. Gulasz najlepszy jest następnego dnia, dlatego zazwyczaj robię go Zobacz więcej
Wam słodzić plackami z banana i przepysznym ekspresowym torcikiem, dawno tutaj nie było mięsa. I wbrew temu, co myślą moi znajomi jem mięso, nie dużo, ale czasem po prostu trzeba. A najbardziej je Zobacz więcej
Gulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Sarna w chlebie

Sarna w chlebie 675

0
Wczoraj większość z Was jako danie, które podałam w miseczkach chlebowych wytypowała żurek. Tym czasem moje miseczki były wypełnione czymś zupełnie innym - gulaszem z sarny. Gulasz jest moim kolejnym, Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Gulasz i pożegnanie

Gulasz i pożegnanie 315

0
jogurt lub serek. I znów zatęsknię za mięsem, wędlina i świeżymi pomidorami. Kto był, ten wie dlaczego :) Do Polski wrócę za niecały miesiąc. To będzie mój najkrótszy, jak do tej pory, pobyt w Zobacz więcej
Wołowina! Ile razy zastanawialiście się w sklepie, który kawałek wybrać? Co nadaje się do gotowania, co do pieczenia, a co do smażenia? Który kawałek mięsa wybrać - ten w ciemniejszym kolorze czy Zobacz więcej