gumiklyjzy

ZOBACZ TAKŻE:

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Czasem, gdy znudzą nam się ziemniaczki, makarony czy ryż przygotowuję kluski śląskie czyli gumiklyjzy. U moich znajomych spod Mikołowa, kluski … Przeczytaj cały Zobacz więcej
tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku. W tych regionach możemy się też spotkać z nimi pod inną nazwą taką jak : kluski białe, Zobacz więcej
nie wczytałam się w przepis. No i co? No i psikus! Na wycieczce po województwie śląskim nauczyli mnie robić gumiklyjzy! Okazało się w dodatku, że potrzebne są tylko dwa składniki i całość jest Zobacz więcej
ze mnie zeszło i tak jak sądziłam zrodził się pomysł na to co dalej… - pomysł na gumiklyjzy!!! W moim domu ich nigdy nie było, nawet moja Babcia, która z lubością adaptowała na potrzeby rodzinnego Zobacz więcej
Więc właśnie tak jak w tytule. Madzia zrobiła idealne, po prostu doskonałe kluski śląskie (czyli w śląskiej gwarze właśnie gumiklyjzy). Już wiele razy robiła według takiego tradycyjnego wszystkim Zobacz więcej
Chociaż zostałem wychowany na Śląsku Dolnym, w którym tradycje kulinarne zostały przywiezione z różnych zakątków Polski i wymieszane w jednym kotle, to sama kuchnia górnośląska jest mi bardzo bliska. Zobacz więcej
Pewne rzeczy w świecie blogowym są pewne. Jedną z nich jest akcja kuchni polskiej, organizowana przez Irenę i Andrzeja. Ja jak co roku biorę udział. Tym razem już w czwartej akcji "Gotujemy po Zobacz więcej
Moje pierwsze kluski śląskie w życiu, może nie wyszły zbyt pięknie, ale za to bardzo smacznie :) Składniki : ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana jajko sól masło do polania Przygotowanie: Ziemniaki Zobacz więcej
Czy znajdzie się ktoś kto nie ich nie jadł ? Bardziej uwierzyłbym w to, że ktoś po prostu sam nigdy ich nie robił. Jeden z najbardziej znanych dodatków skrobiowych w kuchni polskiej. Genialne do Zobacz więcej
Składniki: 500 g ziemniaków czyli 6 średnich 1 jajko rozm. L mąka ziemniaczana - min. 200 g reszta zależy od ziemniaków 2 1/2 łyżeczki soli Jest to bardzo prosty i bardzo szybki przepis. Ważne, żeby Zobacz więcej
Ile gospodyń domowych tyle przepisów na nie. Niektórzy dodają jajko- ja nie daję;) Kluski śląskie to "utłuczone" ziemniaki połączone z mąką ziemniaczaną formowane w małe kulki z Zobacz więcej
sprawdzone przepisy kulinarne Ziemniaczki na czerwono » Rybki, czyli szklane kluski Rybki, przypominają w smaku - zapewne dobrze wszystkim znane -kluski śląskie, tzw. gumiklyjzy - czyli te okrągłe z Zobacz więcej
, zapuściło korzonki i wyrósł owoc naszej twórczej pracy, który z dumą Wam dzisiaj przedstawiam i zapraszam do lektury pierwszego numeru Magazynu "Maszkety", którego jestem współautorką. Przekonacie Zobacz więcej
Joanna1
Joanna1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Garnkowe fanaberie
Kluski śląskie..

Kluski śląskie.. 79

0
kluski z dziurką, gumiklyjzy, kluski biołe..- popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu. Istnieje również legenda o kluskach śląskich ale to odsyłamTU.. Kluski.. ah te kluski, idealne Zobacz więcej
Mechanik
Mechanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mechanik w kuchni
Kluski śląskie

Kluski śląskie 133

2
Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos. Składniki : Zobacz więcej
kluski wykonujemy z świeżo startych ziemniaków i natychmiast je gotujemy. Można też wykonać je bez tartych ziemniaków ale wtedy będą to "gumiklyjzy" czyli zupełnie inny rodzaj kluski :) Smacznie Zobacz więcej
Kluski śląskie, czyli gumiklyjzy. Pierwszy raz jadłam je na śląsku :), od tamtej pory goszczą na moim stole. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, genialnie smakują z różnymi sosami mięsnymi, grzybowymi Zobacz więcej
Kluski śląskie jak nazwa wskazuje to potrawa bardzo popularna na Śląsku. Kluski śląskie podawane są najczęściej do zrazów zawijanych, bitek wołowych, czy okrasza się je skwarkami ze słoniny czy Zobacz więcej
Jeden z przepisów podstawowych, o który zawsze toczą się dzikie wojny ;) Tu batalia najczęściej toczy się o jajo: jak jest bardziej po śląsku, z czy bez? A może jeszcze inaczej, z samym żółtkiem? Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: