gumowska

ZOBACZ TAKŻE:

« Racuchy serowe z truskawkami Tarte płatki dzikiej róży Po cukrze różanym przyszła kolej na tarte płatki. Trochę pracowite zajęcie ale jak najbardziej warte włożonego wysiłku. Zapach, kolor i smak to Zobacz więcej
). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne Zobacz więcej
Wenus roku 1973... Lubię pachnące nowością, przepełnione kolorowymi zdjęciami i bogatą treścią książki kulinarne i te, które poruszają tematy zdrowego odżywiania. Jednak stare książki, na których Zobacz więcej
. (I. Gumowska; Bądź zdrów – smacznego!) Składniki: · 1 łyżka płatków owsianych · 1łyżka otrębów owsianych · 1 łyżka otrębów pszennych · 1 gruszka pokrojona w plasterki lub kostkę · 1 jogurt naturalny Zobacz więcej
" piękności. Przepis podała kiedyś Irena Gumowska w książce "Bądź zdrów - smacznego!" pisząc, że pochodzi od HelenyRubinstein. Surówkę tę podawano jako pierwszą część zabiegu kosmetycznego w jej Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
OD ANANASA DO ZIEMNIAKA

OD ANANASA DO ZIEMNIAKA 89

0
nie wiecie, że rabarbar ma też takie mało znane imię... Książki nie znajdziecie w księgarniach, ale dostępna jest w antykwariatach, co jakiś czas pojawia się również na allegro. Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KUCHNIA POLSKA REGIONALNA

KUCHNIA POLSKA REGIONALNA 72

0
jako urozmaicenie.Jednak do redakcji napłynęła olbrzymia ilość oryginalnych, niesamowitych przepisów. Sporo z nich to takie, które dotąd były przekazywane tylko w formie ustnej z pokolenia, na Zobacz więcej
moja- z nieprzywieralną powłoką. Jak radzi Irena Gumowska w "Elementarzu gotowania" z 1987 r., przed nałożeniem ciasta formę powinno się "trochę podgrzać, smarować pędzlem, maczanym w rozpuszczonym Zobacz więcej
"z rokitnika, zwanego na Syberii robi się doskonałe przetwory: konfitury, galaretki, soki i kompoty. Sok rokitnika łatwo żeluje". Irena Gumowska poleca rokitnik w formie mrożonej, przecieru, soku Zobacz więcej
po francusku Stopień trudności: Ilość porcji: 4-6 To nasz ulubiony przepis!Przy okazji „walczymy” na targowiskach, żeby rolnicy nie obcinali liści z młodej kalarepy ! Jak pisała pani Irena Gumowska, Zobacz więcej
z pełnych ziaren, - zarówno płatki jak i otręby spożywać z mlekiem, świeżymi owocami lub jogurem, - uważać na produkty gotowe gdyż przeważnie zawierają dużo cukru. Źródła: 1) Carper J. "Apteka Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Ogórek

Ogórek 160

0
", 3) Gumowska I. "Czy wiesz co jesz?", Wydawnictwo "ALFA", 4) Lehari G. "Owoce i warzywa", "DELTA", 5) "Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego" pod red. K. Świetlikowskiej, Wydawnictwo SGGW. Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Szpinak

Szpinak 1607

1
", "Vesper", 2) Carper J. "Żywność twój cudowny lek", "Vesper", 3) Górnicka J. "Apteka natury", AWM, 4) Gumowska I. "Bądź zdrów - smacznego!", Wydawnictwo "Watra", 5) Lehari G. "Owoce i warzywa", Zobacz więcej
w strąkach. Groch można mrozić lub konserwować. Źródła: 1) Carper J. "Apteka żywności", "Vesper", 2) Carper J. "Żywność twój cudowny lek", "Vesper", 3) Chomicz A., Stradecka A. "Bukiet warzyw", Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Bób

Bób 378

0
. Nalewki oraz odwary stanowią środek kosmetyczny do zmywania twarzy. Bób można konserwować, zamrażać i suszyć. Mąki z suszonego bobu można dodawać do chleba. Źródła: 1) Czikow P., Łaptiew J. Zobacz więcej
gdzieś w kącie rodzinnej biblioteczki. W internecie widziałam, że książka ma kilka wznowień i wcale się nie dziwię, bo po lekturze okazuje się, że przekazuje całkiem aktualną wiedzę. Irena Gumowska i Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Malina

Malina 1281

0
zapach. Można je łączyć z produktami mlecznymi, jak śmietana, twarożek, jogurt lub lody. Owoce można przechowywać kilka dni w lodówce, ale lepiej je zjeść od razu, przetworzyć, wysuszyć lub zamrozić. Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Gryka

Gryka 187

0
. "Rośliny lecznicze i bogate w witaminy", PWRiL, 2) Gumowska I. "Bądź zdrów - smacznego!", Wydawnictwo "Watra", 3) "Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego" pod red.K. Świetlikowskiej, oceń tak 0 Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Sól

Sól 143

1
. I. Gumowska "Kuchnia i medycyna", Agencja Wydawnicza Ad Oculos, 2) J. Carper "Żywność twój cudowny lek", Vesper, 3) J. Górnicka "Apteka natury", AWM, 4) A. Kulpaczyński "Żywy pokarm Twoim kluczem do Zobacz więcej
Dorodne pomidory
Dorodne pomidory Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorodne pomidory
Seler

Seler 1519

0
serce", Vesper, 2) A. Chomicz, A. Stradecka "Bukiet warzyw", "Świat Książki", 3) P. Czikow, J. Łaptiew "Rośliny lecznicze i bogate w witaminy", PWRiL, 4) J. Górnicka "Apteka natury", AWM, 5) I. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: