halumi

ZOBACZ TAKŻE:

vegeluna
vegeluna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegeluna
Makaron Kolejny (Halumi)

Makaron Kolejny (Halumi) 119

0
{{headerMessage}}
Wersje Makaronowe są genialne na szybki obiad, niespodziewanych gości czy sałatke imprezową. Tutaj kolejna wersja :) Makaron - tutaj razowy z dnia wczesniej Jarmuż, umyty i pokrojony w miarę cienkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wakacje w pełni, a ja szukam nadal miejsca na urlop. W tych poszukiwaniach ważną rolę odgrywa kuchnia. Kuchnia południowa, śródziemnomorska jest bliska memu sercu. Stąd kierunek urlopu będzie gdzieś w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w piórka) 1 ząbek czosnku (posiekany) 2 łyżki octu balsamicznego 250g pieczonych pomidorków czereśniowych Garść liści pietruszki (niedbale posiekanych) Garść liści mięty (niedbale posiekanych) Kilka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
sera i wstaw z powrotem do piekarnika. Zwiększ temperaturę do maksimum albo włącz górną grzałkę (grill) i piecz przez jeszcze 10-15 minut, aż ser się lekko zarumieni. Gotowe! Poprawia humor bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Halloumi to wyjątkowy cypryjski ser, który świetnie sprawdzi się w wielu letnich daniach, ma charakterystyczny słony smak, który można łączyć z wieloma warzywami, ale również owocami, np. Zobacz więcej
vegeluna
vegeluna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
vegeluna
Sałatka z Burakiem...

Sałatka z Burakiem... 235

0
{{headerMessage}}
Sałatka miała być kopią sałatki Greckiego pochodzenia, którą robi moja kumpela Anastasia (Greczynka wiec ufam, że prócz tradycyjnego sera jest tam coś wiecej...)... Ale zapomnialam kupić halumi, a Zobacz więcej
Avelina
Avelina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Avelina w kuchni
Zapiekane warzywa

Zapiekane warzywa 1356

0
{{headerMessage}}
Inspiracją do tego dania stała się potrawa Nigelli Lawson "Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera halumi" z książki Nigella Gryzie. Dostosowałam danie do polskich warunków i produktów łatwo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Halloumi (halumi) to ciekawy ser jest. Pochodzi z Cypru, jest popularny w krajach Bliskiego Wschodu i Grecji. Oryginalnie sporządzany z mieszanki dwóch rodzajów mleka - owczego i koziego. Możliwy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, zmiany - to wszystko prawda. Nie mam nawet kiedy pomarzyć o niebieskich migdałach, co najwyżej mogę te prawdziwe zamienićw pyszny sos… Sałatka z halumi, pieczonymi warzywami i sosem migdałowym (2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prosta propozycja na jutrzejszy obiad. Jakoś tak mam, że w poniedziałek nie chce mi się zbyt bardzo kombinować z obiadem. Jeśli nic nie zostało nam z niedzielnego obiadu, robimy coś prostego i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z KURCZAKA LUB KACZKI Z MUSEM SZPARAGOWYM , CIECIORKĄ I MŁODYM GROSZKIEM ROLADKI WIEPRZOWE ZE SZPARAGAMI , OLIWKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM SZPARAGI,HALUMI, MOZZARELA, PAPRYKA, CUKINIA , BAKLAŻAN Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z serem halloumi i ziołami Kilka plastrów sera halloumi połóż na kromkach chleba, polej oliwą z oliwek, posyp oregano, majerankiem lub czubricą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 5-10 minut. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak zobaczyłam tę sałatkę na Kwestii Smakuto od razu się w niej zakochałam - połączone jednocześnie moje nowe odkrycia smaków. Postanowiłam zrobić ją któregoś pięknego dnia na śniadanie lub drugie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
:) Były smażone steki, roladki z bakłażana z jagnięciną, gazpacho i konsumowane słodkości z kaszy. O sałatce, która szczególnie przypadła mi do gustu i powtarzać zamierzam. Otóż : sałatka z soczewicy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rustykalnie, to nie na białym talerzu) jeden placuszek z cukinii (5cm) - dobry ale niedopieczony jeden kawałeczek (4cm) panierowanego bakłażana- dobry 2 sztuki sardynek - całkiem smaczne mało Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pomidorowy finał

Pomidorowy finał 136

0
{{headerMessage}}
podglądanie koleżanek podczas pracy i kibicowanie im. Niżej przedstawię Wam to co udało mi się uchwycić.. Hania-Kasia dzielnie walczyła z niechętnym do współpracy ii przywierającym do patelni serem - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zamieszczę, w związku z letnią labą mogę pisać trochę mniej na temat. A za to kiedy już odpocznę i w końcu wrócę do kucharzenia, to się za nie zabiorę całą parą :) Grillowany ser z brzoskwinią i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: