haluszki z bryndza

Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 Zobacz więcej
Po dłuższej przerwie dzisiaj zaprezentuję przepis na haluszki z dodatkiem bryndzy, skwarek i cebuli. Haluszki są to małe kluseczki ziemniaczano-mączne, coś jak niemieckie szpecle, gotowane na osolonej Zobacz więcej
z Markiem bo mąż oczywiście czekał na efekt końcowy;) Danie bardzo smakowało no i bylo sycace. Powiem, że jest godne spróbowania nawet dla tych którzy nie lubią owczych serów, ponieważ bryndza po Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: 1/3 kg ziemniaków (nie młodych) mąka pszenna pół na pół z krupczatką 2 jajka bryndza - mała kostka wędzona słonina Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać Zobacz więcej
Smażony syr to obok haluszek z bryndzą sztandarowe potrawy kuchni słowackiej. Sztandarowe wprawdzie tylko na potrzeby turystów, bo o ile haluszki podobno jada się na co dzień, to smażony syr można Zobacz więcej
obok dolnej stacji narciarskiej w kompleksie Chopok o nazwie Lucky, przy której znajduję się restauracja z naprawdę dobrą kuchnią. Menu nieduże, ale za to jest pysznie, do syta, w miłej atmosferze i Zobacz więcej
obok dolnej stacji narciarskiej w kompleksie Chopok o nazwie Lucky, przy której znajduję się restauracja z naprawdę dobrą kuchnią. Menu nieduże, ale za to jest pysznie, do syta, w miłej atmosferze i Zobacz więcej
Haluszki z bryndzą to chyba moje ulubione danie ze słowackiej kuchni. Potrawa również bardzo dobrze znana w Polsce. Prosta, pożywna, wiejska potrawa, ale zarazem niezwykła. Nawet różnego rodzaju Zobacz więcej
Cucina
Cucina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cucina della Felicita
Bryndzowe haluszky

Bryndzowe haluszky 1259

0
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej mamie, która uwielbia ziemniaki i wszelkiego rodzaju kluchy, koniecznie z okrasą z cebulki i słoniny/boczku. Jest dowodem na to, że czasami do prawdziwego smakowego Zobacz więcej
smakuje najlepiej na świecie. A ostatnie dni były winem i piwem płynące. I trochę deszczem. Weekend spędzony na Słowacji. Na zmianę w słońcu, deszczu, w bluzie i na ramiączkach, pod parasolem i pod Zobacz więcej
się naturą. Wejdźcie na Babią Górę, odwiedźcie Zamek Orawski po słowackiej stronie, wpadnijcie zagrzać się na termy, których sporo się w okolicy porobiło i spróbujcie lokalnych przysmaków. Kwaśnica, Zobacz więcej
Oto prosty przepis na szybką i zdrową surówkę do obiadu i muszę Wam powiedzieć, że właśnie trochę naczytałam się o selerze i jestem pod ... Kluseczki z bryndzą czyli BRYNDZOWE HALUSZKI Dziś Zobacz więcej
JolaFasola
JolaFasola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fasolandia
Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach 358

0
surówkę do obiadu i muszę Wam powiedzieć, że właśnie trochę naczytałam się o selerze i jestem pod ... Kluseczki z bryndzą czyli BRYNDZOWE HALUSZKI Dziś kuchnia słowacka i obyczajne jadło Marka Zobacz więcej
JolaFasola
JolaFasola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fasolandia
Botwinka

Botwinka 220

0
z marchwi, selera i jabłka Oto prosty przepis na szybką i zdrową surówkę do obiadu i muszę Wam powiedzieć, że właśnie trochę naczytałam się o selerze i jestem pod ... Kluseczki z bryndzą czyli Zobacz więcej
Jak zrobić słowackie haluszki? | Złota Proporcja | Kuchnia słowacka | Przepisy Nasze podróże Chorwacja Czechy Gruzja Indie Islandia Kambodża Niemcy Polska Portugalia Sardynia Słowacja Słowenia Zobacz więcej