haluszki z bryndza

Haluszki to klasyczne danie słowackiej kuchni, jedno z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejsze. Haluszki dla Słowaków są tym, czym jest pizza dla Włochów - po prostu bez nich nie wyobrażają Zobacz więcej
Składniki na 2 porcje: 1/3 kg ziemniaków (nie młodych) mąka pszenna pół na pół z krupczatką 2 jajka bryndza - mała kostka wędzona słonina Ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać Zobacz więcej
Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 Zobacz więcej
Mirek
Mirek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Z pasji do gotowania
Haluszki ze skwarkami i bryndzą

Haluszki ze skwarkami i bryndzą 1241

Po dłuższej przerwie dzisiaj zaprezentuję przepis na haluszki z dodatkiem bryndzy, skwarek i cebuli. Haluszki są to małe kluseczki ziemniaczano-mączne, coś jak niemieckie szpecle, gotowane na osolonej Zobacz więcej
Dziś kuchnia słowacka i obyczajne jadło Marka wprost ze Słowacji :) Wczoraj zadzwonił do nas nasz kolega Marek z propozycją na wspólny obiad, chciał nam pokazać jedno z tradycyjnych dań jakie jadał w Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami 42

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami 35

Burek z botwiną, bryndzą i ziemniakami - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Zobacz więcej
Kolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/słoika i w drogę albo do Zobacz więcej
Wrocławski festiwal kulinarny "Europa na widelcu" to dobra okazja, by zgromadzić w jednym miejscu i czasie miłośników kuchni i zainteresować ich nowościami. W Restauracji Cesarsko-Królewskiej Zobacz więcej
Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów Zobacz więcej
Kasza gryczana nie bez powodu uważana jest za najzdrowszą z kasz. Nie zakwasza organizmu. Jest bogata w białko (zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu). lizyna - jest odpowiedzialna za wchłanianie Zobacz więcej
W zeszłym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów do wydawnictwa promującego lokalne produkty z Małopolski. Nie chciałam wybrać nic oczywistego, a bryndza była wyzwaniem! Tort okazał się Zobacz więcej
mamsmaka
mamsmaka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MamSmaka
Pierogi z Bryndzą i Boczkiem

Pierogi z Bryndzą i Boczkiem 18

Pierogi z Bryndzą i Boczkiem | Blog Kulinarny MamSmakaPrzepisy Dla Wszystkich : Smacznie i Prosto Kontakt i Współpraca O mnie OFICJALNY PARTNER BLOGA Polska/ Top Miesiąca Pierogi z Bryndzą i Boczkiem Zobacz więcej
Przepis na te słowackie pierogi dodała autorka bloga "am.art kolor i smak" do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016". Po raz pierwszy spotkałam się z ciastem na pierogi z dodatkiem ugotowanych Zobacz więcej
Przepis na gołąbki bieszczadzkie znam z jakiejś starej gazety czy książki, nie pamiętam już skąd. Takie gołąbki robię niekiedy od wielu, wielu lat. Nie wiem, jak bardzo bieszczadzki jest pomysł na Zobacz więcej
Gołąbki z ziemniakami to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, która zadomowiła się także w różnych rejonach Polski, szczególnie na Podkarpaciu. Nigdy dotąd nie jadłam takich gołąbków i byłam Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Koperty z bryndzą i szpinakiem

Koperty z bryndzą i szpinakiem 8

Składniki: • 100 g bryndzy • 1/2 kg ziemniaków • 350 g świeżego szpinaku • 40 g masła • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz • 2 rulony ciasta francuskiego • 2 żółtka • 2 łyżki mleka Wykonanie: • Ugotować Zobacz więcej
iwa643
iwa643 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaKuchniaMalutka
Haluszki z białym serem

Haluszki z białym serem 1832

Szybkie smaczne danie . Regionalne w Bieszczadach . Troszkę mąki, jajek i biały ser. Mamy syty smaczny obiad dla całej rodziny. Można podać na słodko z cukrem lub na słono dodając sól i pieprz do Zobacz więcej
Mamałyga z bryndzą, czyli huculska kulesza, to tradycyjne danie pasterzy. Kulesza zastępowała im chleb podczas wypasu owiec. Ta prosta potrawa ma jedno zadanie – nakarmić. Jeśli jednak zmoczeni nagłym Zobacz więcej
iwa643
iwa643 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MojaKuchniaMalutka
Haluszki z grzybami leśnymi

Haluszki z grzybami leśnymi 511

Fajne smaczne kluski kładzione podane z leśnymi grzybkami podsmażonymi na masełku. Szybki letni obiadek . Haluszki z grzybami leśnymi składniki 3 jajka mąka pszenna sól 3 łyżki masła pieprz świezo Zobacz więcej