hamelman

Jeffrey Hamelman, uznany mistrz piekarstwa zainspirował mnie do spróbowania swoich sił w wypieku chleba. Tak po prawdzie to mój mąż zobowiązał się przygotować bochenki a ja nadzorowałam sam proces Zobacz więcej
zaplatanie warkocza według wskazówek J. Hamelmana i musiałam prosić o pomoc fachowca w tej dziedzinie (za co mu serdecznie dziękuję:*). Ale Wy nie musicie rzucać się od razu na głęboką wodę i możecie Zobacz więcej
zaplatanie warkocza według wskazówek J. Hamelmana i musiałam prosić o pomoc fachowca w tej dziedzinie (za co mu serdecznie dziękuję:*). Ale Wy nie musicie rzucać się od razu na głęboką wodę i możecie Zobacz więcej
Chyba nie ma na naszym polskim rynku lepszej pozycji o pieczeniu i manufakturze chleba niż książka "Chleb. Techniki wypieku przepisy, wskazówki" Jeffrey Hamelman. Sam autor jest zawodowym piekarzem i Zobacz więcej
Chyba nie ma na naszym polskim rynku lepszej pozycji o pieczeniu i manufakturze chleba niż książka "Chleb. Techniki wypieku przepisy, wskazówki" Jeffrey Hamelman. Sam autor jest zawodowym piekarzem i Zobacz więcej
na użytek prywatny. Gdy zależy nam na świadomym wypieku chleba, a nie tylko na odtwarzaniu istniejących już przepisów, polecam przeczytanie wstępnych rozdziałów. Hamelman uczy nas, że nad chlebem Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
CHLEB - JEFFREY HAMELMAN

CHLEB - JEFFREY HAMELMAN 374

0
(11)pasta rybna(3)PASTY DO CHLEBA(25)pasztet(5)pesto(6)pieczarki(10)pierniczki(4)piernik(2)pierogi(8)pierś z kurczaka(5)piwo(2)pizza(5)placki(5)placki Zobacz więcej
do formowania bochenki (Peter Reinhart), inny pieczywo na drożdżach (Paul Hollywood), jeszcze inny zapozna nas z techniką pieczenia w garnku żeliwnym (Jim Lahey) albo pokaże tak ambitne przepisy, że Zobacz więcej
pszennego chleba ze śliwką, moja ciekawość została bardzo pozytywnie zaspokojona, jest pyszny, śliwki tak się poukładały, że nie dominują chleba. Oczywiście można go upiec bez nich, w końcu ja Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zobacz więcej
To było moje marzenie mieć tą książkę. Czytalam o niej na blogach i szukałam w internecie książki w fajnej cenie. Trochę to trwało i się udało. Już ją mam i co tydzień piekę nowy chleb. Zaczęłam od Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zobacz więcej
Jaki związek ma powyższy ciąg wyrazów? ... czyli jak przejść od Hamelman'a do piernika:) Otóż w moim przypadku dosyć prosto: dotarła do mnie książka 'Chleb' Hamelman'a i od razu zabrałam się za Zobacz więcej
Przepyszny chleb. Co prawda na białej mące pszennej, ale z domieszką razowej żytniej i pszennej. Dzięki temu dodatkowi chleb jest bardziej szary, ale ma też bardziej konkretny smak. Skórka jest Zobacz więcej
przejrzeniu polskiego wydania, a to za sprawą równych rzędów butelek, które stoją (zalegają) w mojej szafie, odkąd L. ogarnęła gorączka piwowara. Nie powiem, trunki z domowego browaru są coraz Zobacz więcej
Kolejny przepis z książki “Chleb”. Smaczny, ziarnisty i sycący- taki jaki lubię. Zachęcam spróbujcie. Ja jak zwykle zrobiłam 1 bochenek, ale dzieląc ciast na 2 porcje możecie otrzymać 2 mniejsze Zobacz więcej
Nie wiedziałem, że siemię lniane jest takie zdrowe i rozmaite: jest przemysłowe brązowe, zdrowsze złote, jest mielone, olej lniany (wyjątkowe źródło kwasów Omega3), jest też kleik z siemiania (prawie Zobacz więcej
Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Chleb pszenno - żytni na zakwasie inspirowany przepisem Jeffreya Hamelman. 70 g mąki Zobacz więcej
MałgosiaZ
MałgosiaZ Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Alzacji
Pain au levain

Pain au levain 88

2
Pain au levain Jeffrey Hamelman " Chleb " Składniki na 1 bochenek. Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej) 65g mąki pszennej chlebowej 5g mąki żytniej 45g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu Wszystkie Zobacz więcej
Przepyszny i bardzo prosty do upieczenia chleb na co dzień z chrupiącą skórką i wilgotnym sprężystym miąższem. Ten klasyczny chleb żytni delikatesowy upieczony na podstawie przepisu Jeffreya Hamelman. Zobacz więcej