hartowanie karmelu

Udał mi się eksperyment z białą czekoladą i to nawet bardzo :))))). Ciacho jest bardzo delikatne, kremowe, nie za słodkie (brałam pod uwagę sporą słodycz karmelu), przepyszny mi wyszedł :)))) spód Zobacz więcej
Nie będę pisać, że to przepyszne ciasto, żekruche miodowe placki przełożone delikatną masą mocno serową z prażonym słonecznikiem na karmelu... to istny raj dla podniebienia :) przepis z moimi sporymi Zobacz więcej
Smak solonego karmelu to mój smak Paryża! Zajadałam się tam lodami Haagen i nie wyobrażałam sobie miesiąca w Polsce bez tego smaku. ;p Dlatego postanowiłam go odtworzyć, oczywiście nie jest tak Zobacz więcej
, obciążamy deseczką i przechowujemy w lodówce przynajmniej 6h lub na całą noc. Polewa i dekoracja: · 2 gorzkie czekolady – rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik · 1 gorzka czekolada · 1 Zobacz więcej
Znam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam ciasta z owocami, w tym oczywiście serniki na Zobacz więcej
Pierwszy raz robiłam tartletki z rabrabarem i chyba na jednym razem nie poprzestanę.Połączenie kruchego ciasta z kremem waniliowym,rabarbarem,pomarańczą i karmelem daje niespotykany smak.Z jednej Zobacz więcej
mleka pełnotłustego 1/2 laski wanilii 75g masła pokrojonego w kostkę Żółtka,mąkę i połowę cukru (50 g) zmiksować na kogel mogel.Kolor ma być bardzo jasny. Mleko z resztą cukru,zeskrobanymi nasionkami Zobacz więcej
używa się zwykle terminu palenie a nie prażenie. Karmelizacja Poddawanie cukru działaniu wysokiej temperatury (bez dodatku tłuszczu) w efekcie uzyskujemy karmel. Kandyzowanie Wielokrotne zanurzanie w Zobacz więcej
i odstawić. Śmietankę lekko podgrzać i wlać ją do karmelizowanego cukru ( uwaga zawartość garnka w momencie dodawania śmietanki mocno się pieni )poruszam garnkiem by rozprowadzić całą zawartość Zobacz więcej
się nie przypala, bo temperatura obróbki nie jest zbyt wysoka. To popularny sposób przygotowywania sosów lub topienia czekolady. Hartowanie – polega na zanurzeniu składników w lodowatej wodzie, co Zobacz więcej
masła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić do smaku solą. 3. Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną Zobacz więcej
Do patelni dołączona jest odporna na wysokie temperatury, szklana pokrywka wykonana z hartowanego, polerowanego szkła żaroodpornego. Pokrywka idealnie przylega do patelni, a odprowadzanie pary odbywa Zobacz więcej
/2 łyżeczki soli Do gotującej się wody wrzucamy pierwszą partię przygotowanych kopytek, lekko mieszamy wodę i gotujemy kopytka 2-3 minuty (w tym czasie wypłyną na wierzch) Przy pomocy łyżki cedzakowej Zobacz więcej