herbata z nasion pigwy

Wspaniały dodatek do herbaty - kwaśny i aromatyczny. Cytryna z własnego ogrodu. Pokrojone i pozbawione (w miarę) nasion owoce kroimy i smażymy z cukrem 1:1 . Wysmażone przekładamy do słoiczków i Zobacz więcej
mrowieckaro
mrowieckaro Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zjadłam niebo
107 CHRUPIĄCO

107 CHRUPIĄCO 84

0
Płatki owsiane na domowym jogurcie kokosowym z nasionami chia i siemieniem lnianym z dodatkiem czarnych winogron, mlekiem owsianym i jarmużem płatki owsiane domowy jogurt kokosowy siemię lniane Zobacz więcej
sok z pigwy (pigwowca) to sok, za który dałabym się chyba pokroić :) Małe, twarde i żółte owoce kryją w sobie niezwykłe bogactwo. Wystarczy filiżanka herbaty, kilka kropel tego soku, pół łyżeczki Zobacz więcej
to może na ósemki i wyskubałam nasiona. Nasiona z jabłek i pigwy zostawiam i robię pyszną pestkówkę. Link podałam Wam powyżej-niebieski druk. Z wody i cukru ugotowałam syrop i wrzuciłam do niego Zobacz więcej
Anioły z Anielskich Przysmaków obdarowały mnie syropem z pigwy..Syrop z pigwy jest sporządzony z naturalnych składników, bez konserwantów..a na bazie cukru , soku z owoców pigwy i pigwowca i Zobacz więcej
raz, dwa i pestki same wypadły. Rewelacyjny, szybki sposób, polecam. Będzie syrop do herbaty za kilka dni: Składniki: pigwa, dowolna ilość cukier, dowolna ilość 1. Pigwę myjemy, osuszamy, kroimy w Zobacz więcej
CakeCaprice
CakeCaprice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cake Caprice
Pigwowiec "cytrynka"

Pigwowiec "cytrynka" 2461

0
pigwowca (nie pigwy!) 1,5 kg cukru Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć. Ostrym nożem przekrawać partiami pigwowca na pół, wydrążać nasiona i kroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki. Wrzucać do Zobacz więcej
little.owl
little.owl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MaKaGiGi
Marmolada pigwowo-jabłkowa

Marmolada pigwowo-jabłkowa 399

0
owoców, ale jak już wspomniałam lubię kwaśną, każdy powinien dosłodzić według własnego uznania. Pigwy kroimy na kawałki i wydłubujemy gniazda nasion. Zarówno pigwy jak i jabłka trzemy na tarce. Z Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Sok z pigwy

Sok z pigwy 2771

0
O tym, że pigwa ma właściwości lecznicze pisałam już podczas robienia konfitury z pigwy... Pigwa obniża gorączkę, a dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność. Dlatego sok z pigwy Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy 2679

0
to bardzo krótko. Worek z nasionami wyjąć, wycisnąć. Owoce zmiksować na puree lub przetrzeć przez sito (wg mnie lepszą metodą jest przecieranie, mam marmolady wykonane jednym i drugim sposobem. Zobacz więcej
, kakao naturalne Przyprawy: Chilli Jalapeno, aromat wanilinowy, cukier marcepanowy, betram, czarnuszka, kardamon, , mięta, ksylitol, mleko sojowe w proszku, pieprz biały mielony, pyłek pszczeli, Zobacz więcej
, kroimy w talarki i suszymy. Świetny do herbaty! 2. Dżem - i tu znów. Myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w talarki. Przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Uwaga! Zobacz więcej
Na wstępie trzeba napisać jaka jest różnica między pigwą, a pigwowcem. To co rośnie w polskich parkach i wydaje na świat małe żółte owoce o bardzo kwaśnym smaku to pigwowiec. Bardzo często stosowany Zobacz więcej
obaj bardzo wymagający) naszych suszonych wynalazków. Na pierwszy ogień poszły pigwowiec i pigwa czyli polska cytryna. O walorach zdrowotnych tych owoców nie trzeba nikogo przekonywać, ale mocno Zobacz więcej
Daafnee
Daafnee Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bezglutenowi
Królowa jesieni PIGWA

Królowa jesieni PIGWA 58

1
witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Owoce zawierają też wiele związków mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, potas, miedź, fosfor i magnez, które przyczyniają się do wzmocnienia Zobacz więcej
bzika. Dzisiejszym magicznym składnikiem jest..karob. Karob - z biblijnych legend znany również jako chlebek świętojański - pochodzi z łupiny drzewa karobowego, rosnącego u wybrzeża Morza Zobacz więcej
Od firmy KGH otrzymałam na przetestowanie dwa soki z granatu i pigwy. *Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Zobacz więcej
z ich środka nasiona. Wykroić też końcówki po kwiatku i ogonku. Zostawić białą część torebki nasiennej, bo to źródło pektyn potrzebnych do zżelowania marmolady. Zważyć pigwowce. Pigwowce przekładać Zobacz więcej