hermelin

Emilka
Emilka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Operacja Dom
Marynowany hermelin

Marynowany hermelin 20

0
Jednym ze specjałów kuchni czeskiej jest marynowany hermelin. Jest to ser podobny w smaku do camemberta, ale jest łagodniejszy. Posmakuje i Wam? Poziom trudności: łatwy Czas przygotowania: 30 min + Zobacz więcej
idir
idir Obserwuj blogaObserwujesz bloga
idir.pl
Nakladany hermelin

Nakladany hermelin 1383

0
Nakladany Hermelin Przepis pochodzi z Czech. Mieszkałem tam dwa lata i poznałem kilka smakołyków kuchni czeskiej. Wielu z was na pewno słyszało o smażonym serze. Nakladany Hermelin jest, moim zdaniem, Zobacz więcej
Przygoda z hermelinami trwa. Nadal wydobywam codziennie jednego hermelina wyczarowując nowe smaki w zwykłych potrawach. Dziś: ryż z hermelinami Potrzebne będą: Składniki: - ugotowany ryż dla dwóch Zobacz więcej
... prosto z mostu: to nie jest danie dla osób na diecie ;) Hermeliny pławione w oliwie po kilku dniach stają się delikatne, esencjonalne i rozpływające się... Placki ziemniaczane wykonujemy jak Zobacz więcej
Hermelin to ser Camembert zalany olejem lub oliwą z przyprawami i dodatkami. Z czym to się je? Klasycznie jako zakąskę do zimnego piwa. Postanowiłam poeksperymentować :). Proponuje wykorzystanie Zobacz więcej
natknąć na zatopione w oleju hermeliny, czyli serki typu camembert. Brzmi to potwornie kalorycznie, nie ma się co czarować, że jest inaczej. Jednak olej wydobywa z przypraw to co najlepsze i Zobacz więcej
Wczoraj pisałem jak hermelín usmażyć, dziś jak hermelín ... zamarynować. Tak, tak! Czesi marynują serki pleśniowe. Można wręcz powiedzieć, że w Pradze to zestaw obowiązkowy dodatek do piwa, jak w Zobacz więcej
Składniki: 3 serki typu camembert 8 świeżych papryczek chilli 2 łyżeczki czerwonego pieprzu pół zielonej papryki 8 ząbków czosnku 6 liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 1 litr oliwy z oliwek Zobacz więcej
Ser Cammembert w zalewie oleju lub oliwy z przyprawami, dodatkami. Eksperyment uczyniłam w mojej kuchni, pozostawiłam na kilka dni w słoiku zamkniętą potrawę. Bądźmy realistami pewnie już jutro Zobacz więcej
Na zdjęciuwidaćrównieżinne czeskie specjały serowe: olomoucké tvarůžky i romadużek. Akurat z tymi serami szkoda mi byłoeksperymentować,ale jerównieżmarynuje się, tylko, że w piwie. Zalany piwem z Zobacz więcej
Parę potraw z kuchni czeskiej/słowackiej weszło na stałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Zobacz więcej
patisonów. Te wyglądają smakowicie. Nakladany hermelin (idir.pl) Świetna zakąska do piwa. Czeskie sery są pyszne. Cydr (Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki) Nawet nie wiedziałam, że można tak Zobacz więcej
chyba wieksza klasyka jest marynowny hermelin bez paprykowej pasty.PS. Jesli ktos ma ochote na nakládaný hermelín w wersji klasycznej to polecam wpis tutaj, wystarczyloby tez z przepisu powyzej Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bajkorada
Ser panierowany

Ser panierowany 538

0
To wspomnienie wakacji w Czechach i przepięknej Pragi. I pysznego lokalnego jedzenia. A przede wszystkim smażonego sera... o wdzięcznej nazwie hermelin, czyli czeskiego camemberta. Zajadaliśmy się nim Zobacz więcej
Marynowane sery typu camembert to typowy czeski przysmak. Tam marynuje się hermeliny, czeską odmianę camemberta. U nas wystarczą krążki naszego ulubionego sera. Swoje kroję na ósemki, żeby smak Zobacz więcej
bardziej niż oleju), wśród przypraw najczęściej wymienia się: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, chili, czosnek i cebula. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać trochę swoich Zobacz więcej
delikatny smak sera. Na przyszłość mam nauczkę. Ale jeśli lubicie intensywny aromat cebuli to nie rezygnujcie z jej dodatku. Pomysł podpatrzony u naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywają ten Zobacz więcej
Osobiście uważam, że marynować można wszystko, co nie ucieka na drzewo, ale ten przepis to nie mój wynalazek, tylko klasyka kuchni czeskiej. Najbardziej typowy czeski przysmak do piwa to nakládaný Zobacz więcej
Kto nie zna smażonego czeskiego sera? Niekonieczne musi być to zwykły ser żółty. Czesi równie często również smażą ser typu camembert, zwany u nich hermelinem. Dziś jednak smażymy olomoucké syrečky - Zobacz więcej
i czosnku. Z tego też względu jest to przekąska, którą należy spożywać w towarzystwie innych osób ją spożywających. Ja zamarynowałam oryginalny hermelin po powrocie z Czech, ale można do tego celu Zobacz więcej