historia izraela

Jola M
Jola M Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jola'scooking
Kuchnia z Izraela

Kuchnia z Izraela 31

„Smaki Izraela” Nidy Degutiene to książka, która pozwala zapoznaćsię z kulturą i kuchnią żydowską. W bardzo przystępny sposób opisuje najważniejsze święta żydowskie oraz zwyczaje i potrawy, które im Zobacz więcej
Maja Wierzbicka
Maja Wierzbicka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rategazelle
Moja historia

Moja historia 84

Ten post miałam już w głowie od dłuższego czasu, układałam go na długich wybieganiach, ale nigdy nie sądziłam, że zamienię go w widoczne dla wszystkich zdania. Przedstawiona tu historia jest bardzo Zobacz więcej
Historia pewnej wołowiny - Spektrum smaku Współpraca Sery Winnica Miarka kuchenna Recenzje facebookpinterestbehanceinstagram Historia pewnej wołowiny 13:14:00 Wiosną tego roku miałam przyjemność Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Historia opowiedziana smakiem

Historia opowiedziana smakiem 2

Historia opowiedziana smakiem - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Historia opowiedziana smakiem

Historia opowiedziana smakiem 8

Historia opowiedziana smakiem - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jarmuż

Historia od kuchni: Jarmuż 181

Sezon na arcysmaczne i zdrowe warzywo jakim jest jarmuż zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie już we wrześniu pojawiają się pierwsze, wczesne zbiory. Warto zatem przy końcu sierpnia wspomnieć Zobacz więcej
To ile zamierzacie ich zjeść dzisiaj? ;) Dzisiaj można bić rekordy nie zważając na nic, bo dziś wszystkie chwyty dozwolone! Pałaszując właśnie pączka na śniadanie, coroczny dzień łakomstwa uważam za Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jabłko

Historia od kuchni: Jabłko 18

Owoc ten w historii i kulturze świata zajmuje miejsce poczesne. Nie sposób w krótkim felietonie zarysować bodaj najważniejszych aspektów z nim związanych, ale mimo wszystko w tym tygodniu postawiłem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 60

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
marek_galla
marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Douce Provence
Historia pewnego obrazu

Historia pewnego obrazu 9

Historia tego obrazu to historia długiej przyjaźni dwóch marzycieli. Obaj kochają sztukę i obraz Jean-Auguste Ingres „Le bain turque” (1862), przedstwiający intymny, radosny i sensualny świat kobiet. Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 16

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 34

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
wegeweda
wegeweda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Weda
Krótka historia wegetarianizmu

Krótka historia wegetarianizmu 31

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, skąd wziął się wegetarianizm, kiedy powstał, gdzie ma swoje korzenie lub które starożytne ludy praktykowały ten sposób odżywiania?Przedstawiam Wam krótką Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 26

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
W Pięknej odnowionej kamienicy z 1903 roku znajdziemy ujmujące smakiem miejsce. Wnętrze restauracji jest proste i eleganckie. Okrągłe podświetlane lustra i dużo miedzianych elementów. Uroku dodają Zobacz więcej
Teraźniejszość. Tu i teraz. Ciężko jest doceniać cierpienie, prawda? Wszystko kręci się wokół szczęścia. Chwil radości. Czy tylko one determinują nasze życie? Co nas kształtuje i co warto doceniać... Zobacz więcej
To nie jest przepis na ziemniaki z kefirem Chcę Wam opowiedzieć historię małych ziemniaczków. Uwielbiam młode ziemniaki z kefirem. Gdy upał daje się we znaki a ja nie mam siły stać przy kuchni, lub po Zobacz więcej
Gdybym brała udział w różnorakich wyzwaniach mających na celu przeczytanie określonej liczby książek na przestrzeni roku, kwietniowy wynik mógłby mnie głęboko zatrwożyć. Na szczęście we wszelkie tego Zobacz więcej
Smaki Izraela odkrywa Nida Degutiene.Barwna autorka po 5 latach spędzonych wtym kraju z pasją przekazuje informacje o kulturze i kuchni. Ma czym się dzielić, bo Izrael to mieszanki niezwykle Zobacz więcej
Końcówka urlopu nieco melancholijna. Mętlik myśli na różne tematy, lekkie zagubienie, ciągłe szukanie sposobu na to, aby dać głowie odpocząć od myślówki... Do tego wszystkiego aura sierpniowa daleka Zobacz więcej