historia izraela książki

{{headerMessage}}
Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu w Izraelu. Dotykałam historii spacerując starożytnymi uliczkami, ale też obserwowałam jak żyją współcześni mieszkańcy Tel Avivu czy Jerozolimy. Włóczyłam się po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ciekawej historii. Po ogłoszeniu niepodległości Izraela w 1948 roku, do kraju napłynęła wielka fala emigrantów z krajów arabskich, których lwią część stanowili Mizrachijczycy, określani również Zobacz więcej
laaisve
laaisve Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kraina Garów
Hummus z Jerozolimy

Hummus z Jerozolimy 32

0
{{headerMessage}}
Autentyczny hummus prosto z Izraela. Przepis pochodzi z książki kucharskiej ,,Jerozolima", przepięknego albumu stworzonego przez dwóch rodowitych mieszkańców tego niezwykłego miasta. Tak piszą o Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Smaki Izraela odkrywa Nida Degutiene.Barwna autorka po 5 latach spędzonych wtym kraju z pasją przekazuje informacje o kulturze i kuchni. Ma czym się dzielić, bo Izrael to mieszanki niezwykle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pomyślałam, że kwiecień to dobry miesiąc, żeby przyjrzeć się kuchni żydowskiej. W kwietniu w kulturze żydowskiej obchodzone jest święto Pesach, które upamiętnia wyjście potomków Izraela z Egiptu. To Zobacz więcej
mikkac8504
mikkac8504 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Italianizzato
Wino (o)pisane inaczej

Wino (o)pisane inaczej 19

0
{{headerMessage}}
sięgnąć po książkę „Zbrodnia i wina” Michała Bardela. Nie jest to jednak odosobniony przykład, kiedy nadmieniona pozycja może stać się użyteczna. „Zbrodnia i wina” to fascynująca opowieść; kryminał, Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Hraimeh

Hraimeh 289

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię Kuchnię żydowską Clarissy Hyman. Lubię książki kucharskie, w których obok suchych przepisów są i historie, opowieści, lubię książki "z sercem". Potrawy wszak nie biorą się znikąd, tworzą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
są nowe, ani "świeże" (wszakże trochę u mnie przeleżały, zanim zdążyłam je przetestować), nie zawsze są również dostępne w polskich popularnych księgarniach. Dlatego tym razem przygotowałam dla Was Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Opracowania monograficzne, również te traktujące o produktach spożywczych, bardzo często są przeraźliwie nudne, przesycone naukowym językiem, który dla laika brzmi niczym przeintelektualizowany Zobacz więcej
Al's kitchen
Al's kitchen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AL's kitchen
Syryjski mutabbal

Syryjski mutabbal 203

2
{{headerMessage}}
- pomyślałbym że ten wstęp nadaje się do książki historycznej. Tym razem jednak historia bezpardonowo wkroczyła z moje życie. Ta cała regionalna i kulturowa zawiłość przekłada się na zróżnicowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To było bardzo szybkie zakochanie, które przerodziło się w wielką miłość. Najpierw kilka bardzo egzotycznie wyglądających, ostrożnie wypróbowanych przepisów z blogów, potem niesamowite, inspirujące Zobacz więcej
cook.after.reading
cook.after.reading Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cook After Reading
Róg obfitości

Róg obfitości 118

0
{{headerMessage}}
Dziś parę słów o jednej z najgłośniejszych nowości zagranicznych - Plenty More Yottama Ottolenghiego. Książka ukazała się na początku września w Wielkiej Brytanii i od razu stała się wielkim hitem - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu wybrałam się do Łodzi, aby ponownie spotkać się z Anią z "Mopsa w kuchni". Ta wizyta, tak jak poprzednia, przebiegała bardzo sympatycznie i intensywnie. Odwiedziłyśmy m. in. Centralne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Bez kategorii > Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > daily food diary Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zielnikach, ale wystarczy popatrzeć na intensywne, niebieskie kwiatki, żeby się zakochać! Hyzop ma bardzo szerokie spektrum zastosowań leczniczych, ciekawy smak, wygląda pięknie, wabi pszczoły… Zobacz więcej
KucharkaZen
KucharkaZen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharka Zen
Podkradnięta przyjemność

Podkradnięta przyjemność 40

0
{{headerMessage}}
, wyglądając co prawda jak czupiradło, ale od czego jest samotność, jeśli nie od komfortu obniżonych estetycznych standardów. Siada się więc na kanapie.Na powrót pod wełnianym kocem.Ten koc,na Zobacz więcej
makecookingeasier.pl
makecookingeasier.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makecookingeasier.pl
Tel Aviv

Tel Aviv 38

0
{{headerMessage}}
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Bez kategorii > Zobacz więcej
powolipoprostu.pl
powolipoprostu.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Powoli. Po Prostu.
Terra Incognita.

Terra Incognita. 26

0
{{headerMessage}}
, wypełniana czystymi kartami, które tylko czekają na zapisanie. W atmosferze niepewności i ekscytacji. Z błyskiem w oku. Drżeniem dłoni i wypiekami na twarzy. Dostałem jakiś czas temu w prezencie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Myśl o podróży do Izraela "zalegała" w mojej głowie od jakiegoś czasu. To "wina" Beaty, mojej koleżanki z pracy, która do Izraela jeździ regularnie i wypowiada się o tym kraju w samych superlatywach. Zobacz więcej