historia powstania kanapki

Zaczęło się od Azteków, którzy jako pierwsiznali i wykorzystywali wanilię.Nie wiadomo jednakjak wpadli na pomysł, żeby strąki nasiennewanilii sparzyć i później na słońcu przez kilka miesięcy suszyć i Zobacz więcej
Historia pewnej wołowiny - Spektrum smaku Współpraca Sery Winnica Miarka kuchenna Recenzje facebookpinterestbehanceinstagram Historia pewnej wołowiny 13:14:00 Wiosną tego roku miałam przyjemność Zobacz więcej
Maja Wierzbicka
Maja Wierzbicka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rategazelle
Moja historia

Moja historia 85

Ten post miałam już w głowie od dłuższego czasu, układałam go na długich wybieganiach, ale nigdy nie sądziłam, że zamienię go w widoczne dla wszystkich zdania. Przedstawiona tu historia jest bardzo Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Historia opowiedziana smakiem

Historia opowiedziana smakiem 2

Historia opowiedziana smakiem - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Zobacz więcej
KUKBUK
KUKBUK Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KUKBUK
Historia opowiedziana smakiem

Historia opowiedziana smakiem 8

Historia opowiedziana smakiem - KUKBUK Toggle navigation Sklep Prenumerata Kukbuk poleca Newsletter Wydanie mobilne Reklama Kontakt Skip to content Toggle navigation Magazyn Przepisy Wiadomości Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jabłko

Historia od kuchni: Jabłko 19

Owoc ten w historii i kulturze świata zajmuje miejsce poczesne. Nie sposób w krótkim felietonie zarysować bodaj najważniejszych aspektów z nim związanych, ale mimo wszystko w tym tygodniu postawiłem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 65

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
marek_galla
marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Douce Provence
Historia pewnego obrazu

Historia pewnego obrazu 9

Historia tego obrazu to historia długiej przyjaźni dwóch marzycieli. Obaj kochają sztukę i obraz Jean-Auguste Ingres „Le bain turque” (1862), przedstwiający intymny, radosny i sensualny świat kobiet. Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 16

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
Sezon 2015 zainaugurowaliśmy na słonecznym tarasie Muzeum Powstania Warszawskiego, gdziemiksowaliśmy koktajle i gawędziliśmy o historii, modzie i muzyce. Okazja była nie byle jaka, bo zostaliśmy Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jarmuż

Historia od kuchni: Jarmuż 194

Sezon na arcysmaczne i zdrowe warzywo jakim jest jarmuż zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie już we wrześniu pojawiają się pierwsze, wczesne zbiory. Warto zatem przy końcu sierpnia wspomnieć Zobacz więcej
Hochland zaprosił mnie i sporą część blogerskiej bandy do przygotowania kanapek dla głodnych dziennikarzy. Zrobiłem ostry majonez sriracha – chipotle (pyszny!) i marynowane rzodkiewki. Do tego coś, co Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 35

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 27

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
Zupa jest pyszna. Z pomidorami, cukinią, ziemniakami, z kawałeczkami pieczeni wołowej, z ziołami i nitkami makaronu. Inspiracją jej powstania była kartka z kalendarza, na której zamieszczono przepis Zobacz więcej
Dzisiaj mija 70 lat od momentu wybuchu Powstania Warszawskiego. Z tej okazji prezentuję Wam i zachęcam do zapoznania z piękna książką , dokumentalnym zapisem walk i wydarzeń powstańczych, "Kronika Zobacz więcej
Cześć =) Dziś mija rok od powstania mojego bloga, Kasztanowej Kuchni. Stworzenie bloga kulinarnego planowałem od wielu lat, ponieważ gotowanie jest jednym z moich kilku hobby. Nie było to łatwe, Zobacz więcej
Teraźniejszość. Tu i teraz. Ciężko jest doceniać cierpienie, prawda? Wszystko kręci się wokół szczęścia. Chwil radości. Czy tylko one determinują nasze życie? Co nas kształtuje i co warto doceniać... Zobacz więcej
Film "Powstanie Warszawskie" - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci Szukaj Zobacz więcej
wegeweda
wegeweda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Weda
Krótka historia wegetarianizmu

Krótka historia wegetarianizmu 31

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, skąd wziął się wegetarianizm, kiedy powstał, gdzie ma swoje korzenie lub które starożytne ludy praktykowały ten sposób odżywiania?Przedstawiam Wam krótką Zobacz więcej