historia powstania kanapki

{{headerMessage}}
, że jest kobiece. Oglądając ostatnio "To skomplikowane" w jednej ze scen, główna bohaterka podała na kolację Croque Monsieur, więc zapragnęłam spróbować tego wynalazku. Z piwem smakuje wybornie. O Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zadziwia mnie czasem ile historii może kryć się za zwykłą kanapką z jajkiem. Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) doczekały się trzech konkurencyjnych hipotez ich powstania, z których pierwsza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
serio-serio, spakowana wyruszam w drogę :) Jako pasjonatka historii, w szczególności tej polskiej, Kraków jest dla mnie centrum wszystkiego, co kocham i nie mogę się doczekać podróży. Dźwigam więc Zobacz więcej
Kulinarna Fuzja
Kulinarna Fuzja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna Fuzja
ANZACowe ciasteczka

ANZACowe ciasteczka 83

0
{{headerMessage}}
ANZAC BISCUITS Te ciastka to połączenie jedwabistego smaku masła, słodyczy kokosa i odrobiny nostalgii związanej z historią ich powstania. Piekąc je przenoszę się w inne czasy, a w ich smaku wyczuwam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jako zjeżdżalnia dla dzieci i nawet św. Mikołaj się pojawił w zaprzęgu. Pięknie oświetlone kamienice. Na starówce olsztyńskiej został otwarty nowy lokal, o którym dowiedziałam się będąc na jarmarku. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
którymi osobiście nie przepadam. Ciasto bananowe natomiast uwielbiam :) Podstawowym składnikiem jest puree z dojrzałych bananów. Smak ciasta można urozmaicać dodając inne składniki takie jak Zobacz więcej
Magda Mirabelles
Magda Mirabelles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
les mirabelles
Truskawkowe studio

Truskawkowe studio 61

0
{{headerMessage}}
piekarni. Dziś z łatwością kupimy francuską bagietkę czy włoską ciabattę, ale nie znajdziemy skromnego chlebka, który koło tureckiego pewnie nawet nie stał. Szkoda, bo choć myślę, że był on Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- inne inspiracje dnia codziennego. Czyli o różnościach w kuchni i drobnych przyjemnościach. Potrzeba stworzenia takiej elektronicznej wersji mojego głównie kulinarnego pamiętnika wynikła z Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Szynka parmeńska

Szynka parmeńska 333

0
{{headerMessage}}
Człowiek przez wieki dążył do tego, by spożywane produkty doprowadzić do doskonałego smaku, który będzie sprawiał, że po dany artykuł sięgniemy z wielką chęcią. Podobnie było z produkcją szynki Zobacz więcej
alemeksyk
alemeksyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale Meksyk! - Przepisy
tagliatelle

tagliatelle 37

0
{{headerMessage}}
uniwersalnych składników. Można go łączyć z wieloma innymi produktami i to na wiele sposobów. Zawsze powstanie coś smacznego. Dziś prezentujemy Wam bardzo prosty przepis na makaron w wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowe, pieczone, soczyste mięso znika ze świątecznych talerzy znacznie szybciej niż sklepowe wędliny. O ile udało nam się uzyskać miękki, rumiany kawałek, a nie wysuszony wiórek. Sposobów na to jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
synkowi coś w rodzaju hamburgera, chociaż hamburgerów nie znosi ( ten smak…). Do tej pory nie wiem, z jakiego powodu kanapkę w stylu hamburgera zechciał zjeść i nawet odniosłam sukces, gdyż bardzo mu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nie jest typowy, nazwać go można za to typową kanapką z mielonym kotletem. Historia jego powstania jest krótka i jakże wszystkim rodzicom znajoma. Wiadomo, potrzeba matką wynalazków. Jednego razu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
że się go nie zna osobiście. Każdy przeczytany post utwierdza mnie w tym przekonaniu - może to moja wyobraźnia, a może nie... W każdym razie bałam się rozczarowania, że osoba, którą wirtualnie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, jest zmienna liczba – to właśnie one stanowią największe wyzwanie, bo jak tylko zdołam nauczyć jemanier w kuchni – znajdują swój własny dom na zawsze:) Blogowanie niewiele zmieniło w moim życiu, Zobacz więcej
centka
centka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cooking & eating
Od chlebka się głuchnie

Od chlebka się głuchnie 140

0
{{headerMessage}}
. Po pierwsze, 150 g tartego cheddara mieszamy z przyprawami: łyżeczką papryki, łyżeczką musztardowego proszku, 1/2 łyżeczki soli i większą szczyptą pieprzu. Po drugie, rozpuszczamy 3 łyżki masła do Zobacz więcej
Tasty Travel
Tasty Travel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Our Tasty Travel
Smaki Barcelony

Smaki Barcelony 124

0
{{headerMessage}}
wspaniałych przepisów jak samodzielnie przygotować hiszpańskie przekąski. Teorii na temat powstania tapas jest mnóstwo. Jedna z nich mówi, że hiszpański król Alfonso XX Mądry, podczas chorobymógłjeść Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przez domowników, popijane zimnym mlekiem, z dużą ilością jagód i kruszonki…. idealne. Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z firmami Bakalland i Delecta – organizatorami Festiwalu Wypieków. W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
'BLT' (bacon-lettuce-tomato), ale także i 'falafel w chlebku pitta', czy hinduski 'Vada Pav' (popularnie sprzedawany na ulicach Indii, a zawierajacy smażone, ostre ziemniaki i kolekcję czutnejów). W Zobacz więcej