historia powstania kanapki

Maja Wierzbicka
Maja Wierzbicka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rategazelle
Moja historia

Moja historia 79

Ten post miałam już w głowie od dłuższego czasu, układałam go na długich wybieganiach, ale nigdy nie sądziłam, że zamienię go w widoczne dla wszystkich zdania. Przedstawiona tu historia jest bardzo Zobacz więcej
Sezon 2015 zainaugurowaliśmy na słonecznym tarasie Muzeum Powstania Warszawskiego, gdziemiksowaliśmy koktajle i gawędziliśmy o historii, modzie i muzyce. Okazja była nie byle jaka, bo zostaliśmy Zobacz więcej
Cześć =) Dziś mijają trzy lata od powstania naszego bloga, Kasztanowej Kuchni. Stworzenie bloga kulinarnego planowałem od wielu lat, ponieważ gotowanie jest jednym z moich kilku hobby. Nie było to Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 31

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
marek_galla
marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Douce Provence
Historia pewnego obrazu

Historia pewnego obrazu 6

Historia tego obrazu to historia długiej przyjaźni dwóch marzycieli. Obaj kochają sztukę i obraz Jean-Auguste Ingres „Le bain turque” (1862), przedstwiający intymny, radosny i sensualny świat kobiet. Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 10

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
Zaczęło się od Azteków, którzy jako pierwsiznali i wykorzystywali wanilię.Nie wiadomo jednakjak wpadli na pomysł, żeby strąki nasiennewanilii sparzyć i później na słońcu przez kilka miesięcy suszyć i Zobacz więcej
Hochland zaprosił mnie i sporą część blogerskiej bandy do przygotowania kanapek dla głodnych dziennikarzy. Zrobiłem ostry majonez sriracha – chipotle (pyszny!) i marynowane rzodkiewki. Do tego coś, co Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 20

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 19

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
Zupa jest pyszna. Z pomidorami, cukinią, ziemniakami, z kawałeczkami pieczeni wołowej, z ziołami i nitkami makaronu. Inspiracją jej powstania była kartka z kalendarza, na której zamieszczono przepis Zobacz więcej
Gdybym brała udział w różnorakich wyzwaniach mających na celu przeczytanie określonej liczby książek na przestrzeni roku, kwietniowy wynik mógłby mnie głęboko zatrwożyć. Na szczęście we wszelkie tego Zobacz więcej
wegeweda
wegeweda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Weda
Krótka historia wegetarianizmu

Krótka historia wegetarianizmu 25

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, skąd wziął się wegetarianizm, kiedy powstał, gdzie ma swoje korzenie lub które starożytne ludy praktykowały ten sposób odżywiania?Przedstawiam Wam krótką Zobacz więcej
Dzisiaj mija 70 lat od momentu wybuchu Powstania Warszawskiego. Z tej okazji prezentuję Wam i zachęcam do zapoznania z piękna książką , dokumentalnym zapisem walk i wydarzeń powstańczych, "Kronika Zobacz więcej
Cześć =) Dziś mija rok od powstania mojego bloga, Kasztanowej Kuchni. Stworzenie bloga kulinarnego planowałem od wielu lat, ponieważ gotowanie jest jednym z moich kilku hobby. Nie było to łatwe, Zobacz więcej
Film "Powstanie Warszawskie" - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci Szukaj Zobacz więcej
To nie jest przepis na ziemniaki z kefirem Chcę Wam opowiedzieć historię małych ziemniaczków. Uwielbiam młode ziemniaki z kefirem. Gdy upał daje się we znaki a ja nie mam siły stać przy kuchni, lub po Zobacz więcej
Jednym z pierwszych silnych wspomnień jest wydłubywanie fusów z jej filiżanki po kawie po turecku. Drugim, stanowcze "idź się pobaw, a ja się napiję kawy". Jako małe czteroletnie stworzenie zupełnie Zobacz więcej
Końcówka urlopu nieco melancholijna. Mętlik myśli na różne tematy, lekkie zagubienie, ciągłe szukanie sposobu na to, aby dać głowie odpocząć od myślówki... Do tego wszystkiego aura sierpniowa daleka Zobacz więcej
Posset to chyba najprostszy deser na świecie, ma dość długą historię. Początkowo – już w starożytnej Grecji! – występował w formie sfermentowanego napoju z oliwy, wina, sera i zboża. W średniowiecznej Zobacz więcej