historia smaku

Czy zastanawialiście się kiedyś, kto „wymyślił” kakao, skąd się wzięły pomidory ijak rozpoczęła się kulinarna historia pieprzu? Wkuchni korzystamy zróżnych produktów, najczęściej niewiele wiedząc oich Zobacz więcej
Ostatnio dzięki konkursowi Kamisu stałam się posiadaczką trzech książek kulinarnych*. Na pierwszy ogień wzięłam książkę „Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i Zobacz więcej
Rozwiązanie konkursu – Historia Polskiego Smaku. Napisane Marzec 21, 2013 przez Klaudyna Hebda w Konkursy | | Dzień dobry, Dzień dobry, pierwszego, zimowego dnia wiosny:) Dzisiaj chciałam Was zaprosić Zobacz więcej
Historia polskiego smaku – recenzja + film. Napisane Styczeń 15, 2013 przez Klaudyna Hebda w Recenzje książek kucharskich | | Dzień dobry, Dziś chciałam Wam napisać o niezwykłej książce: Historii Zobacz więcej
Zna ją każdy, a niejeden oddałby za nią wszystko. Ceniona od tysięcy lat, stale jest nieodzownym elementem naszego życia. Historia czekolady – bo o czekoladzie będzie mowa- jest tak samo fascynująca, Zobacz więcej
poznajemy polskie smaki. Ta książka jest podróżą poprzez stoły książęce, szlacheckie, mieszczańskie i ziemiańskie, ale też nie omija tych biednych z wiejskich czy z miejskich domostw. Jest podróżą Zobacz więcej
Jakiś czas temu przeglądając magazyny kulinarne wsalonie prasowym, natknęłam się na „Filiżankę Smaków”. Przewertowałam kilka stron i ze zdumieniem stwierdziłam, że jest to nie tylko magazyn „do Zobacz więcej
Historia jedzenia: jak Amerykanie ukształtowali nasze smaki. Napisane Marzec 25, 2012 przez Klaudyna Hebda w Socjologia jedzenia | | Dzień dobry, Dziś chciałam się z Wami podzielić krótkim postem, w Zobacz więcej
jest „Historia polskiego smaku – kuchnia, stół, obyczaje” autorstwa Mai i Jana Łozińskich. Zwłaszcza dla osób, które naszą rodzimą kuchniękojarzą głównie z pierogami i kotletem schabowym myślę, że Zobacz więcej
Relację z drugiej części poszukiwania smaku w Paryżu zacznę może od kilku ciekawostek rodem z XVIII wieku, jeśli chodzi o kuchnię francuską. Dlaczego akurat z XVIII wieku? Bo to był wyjątkowy czas dla Zobacz więcej
inspiracji kulinarnych dla Gizmo. Ma się rozumieć Matka bardziej przejęta niż on sam. Bo się kobita naszuka. Bo chce, aby ta breja jakiś smak miała. Nagotuje. Bo ambitna i kupować nie chce. Zobacz więcej
"Smak curry" - miałam zamiar obejrzeć już jakiś czas temu. Nie wiedziałam o czym jest film. W drugi dzień świąt budząc się znów około godziny czwartej rano (nie mogłam spać, za to mój Pan spał jeszcze Zobacz więcej
Bo gotować każdy może, wystarczy odrobina chęci i chwila czasu, by do reszty zatracić się w zapachu potraw, w ich smaku, w ich historii. O szeroko pojętym gotowaniu oraz o kuchni z różnych zakątków Zobacz więcej
Bo gotować każdy może, wystarczy odrobina chęci i chwila czasu, by do reszty zatracić się w zapachu potraw, w ich smaku, w ich historii. O szeroko pojętym gotowaniu oraz o kuchni z różnych zakątków Zobacz więcej
Bo gotować każdy może, wystarczy odrobina chęci i chwila czasu, by do reszty zatracić się w zapachu potraw, w ich smaku, w ich historii. O szeroko pojętym gotowaniu oraz o kuchni z różnych zakątków Zobacz więcej
Bo gotować każdy może, wystarczy odrobina chęci i chwila czasu, by do reszty zatracić się w zapachu potraw, w ich smaku, w ich historii. O szeroko pojętym gotowaniu oraz o kuchni z różnych zakątków Zobacz więcej
Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie.Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z Zobacz więcej
Firma Eterno to iście owocowy raj. Koneserzy wytrawnych smaków również znajdą coś dla siebie. Krótko o historii Kolejna firma kultywująca rodzinne tradycje. Konfitury, syropy i przetwory oparte są na Zobacz więcej
Mika L.
Mika L. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Grabinie
Weekendowo ;)

Weekendowo ;) 75

0
teraz także naszego Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę. Do domu. Do mojej kuchni. Pozdrawiam Was Zobacz więcej
Mika L.
Mika L. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na Grabinie
Słów korale...

Słów korale... 46

0
Domu Na Grabinie. Jest pełna smaków, które wiążą się z ludźmi, historiami i uczuciami.Tych, którzy tu trafią zapraszam więc Na Grabinę. Do domu. Do mojej kuchni. Pozdrawiam Was ciepłoMonika Zobacz więcej