historia smaku

Maja Wierzbicka
Maja Wierzbicka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rategazelle
Moja historia

Moja historia 81

Ten post miałam już w głowie od dłuższego czasu, układałam go na długich wybieganiach, ale nigdy nie sądziłam, że zamienię go w widoczne dla wszystkich zdania. Przedstawiona tu historia jest bardzo Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jabłko

Historia od kuchni: Jabłko 12

Owoc ten w historii i kulturze świata zajmuje miejsce poczesne. Nie sposób w krótkim felietonie zarysować bodaj najważniejszych aspektów z nim związanych, ale mimo wszystko w tym tygodniu postawiłem Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Jarmuż

Historia od kuchni: Jarmuż 118

Sezon na arcysmaczne i zdrowe warzywo jakim jest jarmuż zbliża się do nas wielkimi krokami. Właściwie już we wrześniu pojawiają się pierwsze, wczesne zbiory. Warto zatem przy końcu sierpnia wspomnieć Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Tempeh

Historia od kuchni: Tempeh 53

Tempeh, produkt bardzo charakterystyczny dla kuchni regionów południowowschodniej Azji, jest w istocie poddaną fermentacji soją. Swój charakter zawdzięcza więc sympatycznym grzybkom o tajemniczej Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: Brokuł

Historia od kuchni: Brokuł 184

Dziś opowiem Wam o warzywie kontrowersyjnym. Może nie tak bardzo jak gorzka brukselka, ale również dzielącym smakoszy na tych, którzy go kochają bądź nienawidzą, bo w dzieciństwie był im na siłę Zobacz więcej
marek_galla
marek_galla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Douce Provence
Historia pewnego obrazu

Historia pewnego obrazu 8

Historia tego obrazu to historia długiej przyjaźni dwóch marzycieli. Obaj kochają sztukę i obraz Jean-Auguste Ingres „Le bain turque” (1862), przedstwiający intymny, radosny i sensualny świat kobiet. Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: cebula

Historia od kuchni: cebula 14

W odróżnieniu od „nowoświatowego” pomidora, bohaterka dzisiejszego felietonu już w starożytności była znana i ochoczo uprawiana. Uważa się, że pierwszymi, którzy wyhodowali jadalną odmianę cebuli byli Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: miód

Historia od kuchni: miód 28

Miód jest substancją niezwykłą. Nie dość, że posiada wiele walorów odżywczych i przecudowny słodki smak, to jeszcze sprawia wrażenie odpornego na upływ czasu. Jest to bowiem jedna z niewielu rzeczy Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: chleb

Historia od kuchni: chleb 24

Historia produktu, o którym dziś napiszę sięga aż dwunastu tysięcy lat. Stał się on, pod różnymi postaciami, jednym z podstawowych składników diety bardzo wielu światowych kultur. Mowa oczywiście o Zobacz więcej
Zupa jest pyszna. Z pomidorami, cukinią, ziemniakami, z kawałeczkami pieczeni wołowej, z ziołami i nitkami makaronu. Inspiracją jej powstania była kartka z kalendarza, na której zamieszczono przepis Zobacz więcej
PyszneWege
PyszneWege Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyszne Wege
Historia od kuchni: pomidor

Historia od kuchni: pomidor 14

Pomidor zwyczajny, będąc tak powszechnie używanym u nas warzywem, wszechobecnością swoją przypomina ważną rzecz – gdyby nie ludzka ciekawość, nie wiadomo, ile fantastycznych produktów przeszłoby nam Zobacz więcej
wegeweda
wegeweda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Weda
Krótka historia wegetarianizmu

Krótka historia wegetarianizmu 30

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, skąd wziął się wegetarianizm, kiedy powstał, gdzie ma swoje korzenie lub które starożytne ludy praktykowały ten sposób odżywiania?Przedstawiam Wam krótką Zobacz więcej
Gdybym brała udział w różnorakich wyzwaniach mających na celu przeczytanie określonej liczby książek na przestrzeni roku, kwietniowy wynik mógłby mnie głęboko zatrwożyć. Na szczęście we wszelkie tego Zobacz więcej
To nie jest przepis na ziemniaki z kefirem Chcę Wam opowiedzieć historię małych ziemniaczków. Uwielbiam młode ziemniaki z kefirem. Gdy upał daje się we znaki a ja nie mam siły stać przy kuchni, lub po Zobacz więcej
Psa pierwsza ma bzika na punkcie swoich łapek. Nikt nie może ich dotykać, nawet C. A musicie wiedzieć, że C. to dla niej bóstwo nad bóstwami, najlepszy, najcudowniejszy i jedyny pan. I choć jest moja, Zobacz więcej
Posset to chyba najprostszy deser na świecie, ma dość długą historię. Początkowo – już w starożytnej Grecji! – występował w formie sfermentowanego napoju z oliwy, wina, sera i zboża. W średniowiecznej Zobacz więcej
Końcówka urlopu nieco melancholijna. Mętlik myśli na różne tematy, lekkie zagubienie, ciągłe szukanie sposobu na to, aby dać głowie odpocząć od myślówki... Do tego wszystkiego aura sierpniowa daleka Zobacz więcej
gin
gin Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pożeraczka czyli raz a dobrze
Historia szpiegowska

Historia szpiegowska 14

Dawno już nie pisałam o tym, co trzymam na nocnym stoliku, a że ostatnio spotkało mnie bardzo miłe zaskoczenie stwierdziłam, że najwyższy czas nadrobić zaległości w tej materii. Mieszkając w Zobacz więcej
Jak wiecie, ostatnio wyjątkowo dużo działo się w moim życiu, a gwoździem programu był oczywiście prawie dwutygodniowy pobyt w Japonii. W kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni byłam zakochana od bardzo, bardzo Zobacz więcej
Piwo można lubić lub nie, jednak nie można odmówić mu ogromnej popularności. W ostatnich latach jest zdecydowanie najczęściej spożywanym rodzajem alkoholu w Polsce i trzecim najczęściej spożywanym Zobacz więcej