hiszpania, czyli pikantne gazpacho

W sam raz na lekką kolację, słoneczne jak Hiszpania - mój pomysł na gazpacho. Doskonałe zarówno w upalne, jak i chłodniejsze dni. Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być Zobacz więcej
zakorzenione w tej kulturze winogrona, zapożyczono od Rzymian, Fenicjanie zapoczątkowali stosowanie sosów w potrawach, a oliwa z oliwek jest od Greków. Zachodnia Hiszpania obfituje w potrawy oparte Zobacz więcej
każde miasto może pochwalić się swoją specjalnością, np. Granada – „gazpacho blanco” (chłodnik na bazie migdałów i czosnku) , a także „piononos de Santa Fe” (pyszne ciasto na bazie mąki, jajek cukru Zobacz więcej
ułatwi to Tobie wędrówkę po Andaluzji. Najbardziej wysunięty na południe region Hiszpanii to istna mozaika kulinarna. Na kuchnię półwyspu iberyjskiego miało wpływ wiele różnych tradycji kulinarnych. Zobacz więcej
"Europa od kuchni" trwa, a my pozostajemy nadal w słonecznej Italii. (Swoją drogą,... 13 godzin temu Gotowanie pod gruszą Banany w cieście - Kulinarny aforyzm : (...) by chleb był dla miłości, nie Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Naleśnik

Naleśnik 2455

1
ogród Ogród 12 sierpnia 2015 - Ku radości wczasowiczów, urlopowiczów i dzieciaków mających wakacje wciąż trwa upalne lato. Na szczęście troszkę się ochłodziło. Wczoraj popołudniu co praw... 1 dzień Zobacz więcej
, czyli taka fajniejsza Wikipedia - CCLXXVII - W tym odcinku m.in. koniec wszechświata według Japończyków, ile jest warta praca pszczół w przeliczeniu na pieniądze oraz ilość gruzu, jaka została wy… 1 Zobacz więcej