horta

ZOBACZ TAKŻE:

potem coś z tego ugotowałam. Zbieranie i przygotowywanie potraw z dziko rosnącej zieleniny, nazywanej horta, to istotny element tradycji kulinarnej Greków. Jak dowodzą badania naukowe, „łąkowa Zobacz więcej
Dzień dobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści Zobacz więcej
Wymawia się pejsziniusz da orta .Brzmi obco- ale to bardzo prosta portugalska przystawka .Fasolka szparagowa w cieście naleśnikowym smażona w głębokim oleju. Mnie kojarzy się z japońską tempurą . Czas Zobacz więcej
Both objects definitely worth a look, but I know that I will not go back there. Belgian Comic Strip Center was designed by Victor Horta (the famous Belgian architect and designer). This is not a place Zobacz więcej
), ryż i awgolemono - mikstura jajek i soku z cytryny, której Grecy używają do zagęszczania sosów i zup. W mojej wersji grzyby udają podroby. Grecka flaga na promie płynącym na wyspe Elafonisos Zobacz więcej
portugalską wersję gaspacho z południowego regionu Alentejo orazPeixinhos da horta czyli smażoną zieloną fasolę w cieście. GASPACHO ALENTEJANO Składniki: 1 dojrzały pomidor 1 ogórek pół zielonej Zobacz więcej
zieleniny" zainteresowałam się rok temu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis "Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z Zobacz więcej
Europie, a Korfu nie jest tutaj żadnym wyjątkiem. Sofrito Oczywiście pojawia się na Korfu potrawa o nazwie Horta, często tłumaczona na angielski jako „Boiled Greens”. To dzikie, zielone warzywa, Zobacz więcej
Europie, a Korfu nie jest tutaj żadnym wyjątkiem. Sofrito Oczywiście pojawia się na Korfu potrawa o nazwieHorta, często tłumaczona na angielski jako „Boiled Greens”. To dzikie, zielone warzywa, Zobacz więcej
Dzień dobry, Nadal majowo i zielono, kontynuujemy dziś na blogu poznawanie możliwości dzikich roślin nazywanych przez Greków horta. Postanowiłam zgłębić temat nie tylko teoretycznie, ale także coś z Zobacz więcej
nadziewane papryki i pomidory czyli „gemista”, greckie warzywa podobne do szpinaku zwane „horta”, zapiekaną fasolę w pomidorach czyli „gigantes plaki”, zapiekane warzywa czyli „briam”, tradycyjny Zobacz więcej
nie porady medycznej. Tu znajdziecie wcześniejsze posty zamieszczone w ramach cyklu: 1. Fakty i mity o diecie śródziemnomorskiej 2. Zasady diety śródziemnomorskiej 3. Geneza diety śródziemnomorskiej Zobacz więcej
i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną w potrawie o nazwie horta). Okazało się zatem, że zwyczaje żywieniowe zrodzone z Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: