Jeżeli zaglądasz od czasu do czasu na mojego bloga, wiesz że jak chcę sobie urządzić bekę z niemęskiego piwa, to nawiązuję do somersberga. Jestem barbarzyńcą, ale cywilizowanym. Postanowiłem przekonać
Zobacz więcej
Ty nas w końcu otrujesz – powiedział MMŻ. Rozmowa na temat ewentualnej śmierci z powodu otrucia miała miejsce jakiś czas temu. Tematem rozmowy były rzeczy rzadko lub wcale przeze mnie w kuchni
Zobacz więcej
Może słyszeliście o fińskiej herbatce dzięcioła Tikkatee lub syberyjskim naparze z czarnych guzów brzóz leczącym nowotwory. Albo o tajemniczym grzybie, który tak chłonie ogień, że daje się rozżarzyć
Zobacz więcej
No i przymusił mnie drug mój bliski, byw krótkiej przerwie w nawale polowych prac, ruszyć w Polskę. Gieno, Brzuchem mówiący, był to rzecz jasna. Tak i los rzucił w północnowschodnie rubieże naszej
Zobacz więcej
Rozpoczynamy tydzień przepisów świątecznych - w roli głównej karp! Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez karpia, choć zanim zdobył on wielką popularność, na polskich stołach gościło
Zobacz więcej
Pniarek obrzeżony Fomitopsis pinicola to przedstawiciel grzybów nadrzewnych nazywanych pospolicie hubami. Większość z nich, wyłączając np. żółciaka siarkowego, tworzy owocniki wieloletnie zdrewniałe
Zobacz więcej
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wykwintnej zupy. W tym roku postanowiłam przygotować tradycyjny barszcz. Wydawać by się mogło, że barszcz to barszcz - nic szczególnego. W tym jednak przypadku
Zobacz więcej
Dawno temu, kiedy jeszcze zdarzało nam się prowadzić kawiarniane życie niemal wsamym pierwotnym Lesie, dostaliśmy od człowieka dobrze poinformowanego taką radę: Są miejsca, gdzie turyście nie wolno
Zobacz więcej
Żółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody. O żółciakowych żniwach pisałam w
Zobacz więcej
Od Półwyspu Helskiego po Bory Tucholskie ciągnie się kraina zwana Kaszubami. Na północy graniczy z Zatoką Gdańską i Morzem Bałtyckim, a na całym terenie poprzecinana jest licznymi rzekami i jeziorami.
Zobacz więcej
Żółciak siarkowy bardzo smaczny grzyb jadalny. Można go spotkać od maja do września, rośnie na pniach drzew i przypomina wyglądem hubę tylko bardzo żółciutką. Rosną zazwyczaj na paniach drzew
Zobacz więcej
Moi drodzy. Dzisiaj planowałam Was przywitać czymś bardziej uroczystym, prawie odświętnym. Ale coś mi się widzi, że tego eksperymentu raczej nie dopnę na ostatni guzik za pierwszym razem. Dlatego
Zobacz więcej
Czas: 25-26 czerwca 2011 r. Miejsce: Złota Góra k. Kartuz. Przedmiot zainteresowania: truskawki! Było kolorowo, pachnąco i smakowicie. Na pierwszy rzut oka mocno regionalnie - Kaszubi w regionalnych
Zobacz więcej
makaron ryżowy&warzywny misz masz Nie poznaje siebie, taka aktywność na blogu chyba mi się jeszcze nie przytrafiła, ale nie chce zapomnieć więc piszę :) Ten tydzień jest testowym dla rozsądnego i
Zobacz więcej
Kiedy zbliża się weekend, zbliżają się też niezdrowe pokusy, wieczorne i weekendowe są zdecydowanie najgorsze, gdyby nie one to z pewnością moje spodnie byłyby luźniejsze;) Dlatego świetnym pomysłem
Zobacz więcej
Żagwicę listkowatą Grifola frondosa pierwszy raz zobaczyłam na żywo na Podlasiu, niedaleko Białowieży. Ten rzadki grzyb jest chroniony zarówno w Polsce jak i w wielu krajach Europy. W naszych lasach
Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Karnawałowa przystawka. Rouleaux de printemps. Ciemność zajechała pod okna wielkim wozem. Ptaki szepczą przed snem. Powietrzem zawładnął aromat mrozu. Przedcisza.
Zobacz więcej
Patisony faszerowane mięsem Patison był dla mnie zawsze warzywem tajemniczym i wyglądającym jak huba rosnąca na drzewach. Potęgował to fakt, że w klasie od plastyki leżało kilka takich patisonów i
Zobacz więcej
Ciekawym daniem na sylwestrowy wieczór będzie Pikantna pierś kaczki podana z karmelizowanymi gruszkami i lampką krągłego Pinot Noir od Huby Szeremleya o aromatach dojrzałych czerwonych owoców,
Zobacz więcej
Żagiew łuskowata Polyporus squamosus to pospolity grzyb pasożytujący na drzewach. Bardzo młode owocniki są jadalne, starsze stają się łykowate i nie warto ich zbierać. Przyznam, że nie skusiłam się
Zobacz więcej