Przepis na humus

marta-gotuje.pl
marta-gotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
marta-gotuje.pl
Humus

Humus 355

Humus - przepis Marty Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami O mnie Top 10 Zdrowa żywność Bezglutenowe Księga Gości Kontakt Humus Humustopopularna pasta w kuchni arabskiej składająca się Zobacz więcej
MamaKini
MamaKini Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W garze mieszane
Prawie humus

Prawie humus 162

Każdy słyszał o humusie zapewne niejedno. My dziś gotowałyśmy ciecierzycę firmyi, jako, że w planach była zupa, a na dwie osoby kotła nie ugotuję, więc resztę postanowiłyśmy przerobić na humus. Zobacz więcej
Zwegowani.pl
Zwegowani.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zwegowani.pl
Pasta à la humus z soczewicy

Pasta à la humus z soczewicy 3050

Pasta à la humus z soczewicy Przepis pochodzi z: Wegetarianizm - przepisy kucharskie | Zwegowani.pl Pasta à la humus z soczewicy Spróbujcie pasty z soczewicy, sezamu i siemienia lnianego. Składniki na Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Humus

Humus 884

Humus to potrawa na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go tez potraktować jako dip. Ja uwielbiam chlebek pita z Zobacz więcej
kasia_s
kasia_s Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia H. w kuchni...
Humus truflowy

Humus truflowy 543

Wg autorów książki jest to humus, jak dla mnie nie do końca bo brakuje mu jednego z dwóch podstawowych składników humusu... nie zmienia to faktu, że ta pasta kanapkowa jest smaczna i pożywna, w sam Zobacz więcej
Izabela09
Izabela09 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Państwo Wojtczuk gotują
Humus

Humus 83

Długo zbieraliśmy się do przygotowania humusu, ale wreszcie się udało. korzystaliśmy z przepisu ze strony http://dziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-paste-z-cieciorki Składniki: 20 dag Zobacz więcej
magdalenayah
magdalenayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieprznysmaczek
Humus

Humus 869

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem Zobacz więcej
magdalenayah
magdalenayah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pieprznysmaczek
HUMUS

HUMUS 93

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej ale powiem szczerze, że moja spolszczona Zobacz więcej
Ewa_K
Ewa_K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
z Ewą przy stole
humus

humus 66

Głównym składnikiem humusu jest bogata w białko cieciorka, która podobno obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Jak widzicie samo zdrowie! :) Humus to dla mnie przede wszystkim super dip do Zobacz więcej
sylwia.bilska2
sylwia.bilska2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
KuchniaWeDwoje.pl
Humus

Humus 179

Domowy humus – prosty wprzygotowaniu ipyszny. Niestety robi się go dość długo, alejeżeli lubicie takie pasty tona pewno warto robić je samemu wdomu, ponieważ kosztują 3 lub nawet 4 razy mniej niż te Zobacz więcej
subiektywniewkuchni
subiektywniewkuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kanapka zjedzona
Humus

Humus 187

Skoro zrobiłam już pastę sezamową, to następnym krokiem było zrobienie humusu. W swoim przedsięwzięciu oparłam się na przepisie z małej książeczki Kuchnia żydowska, autorstwa Elizabeth Wolf-Cohen. Do Zobacz więcej
lucy
lucy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lucywniebie.blogspot.com
Hummus (humus)

Hummus (humus) 1027

Hummus ( czy może humus ) to arabska potrawa, w której zakochałam się od pierwszego "kęsa". I choć nie jadłam go w kraju, z którego pochodzi, to próbowałam w różnych miejscach. Jego konsystencja Zobacz więcej
Hummus, humus, humus, czyli to co może być najlepsze z ciecierzycyNIE BO PIEKŁO | NIE BO PIEKŁO Strona główna Przepisy Lifestyle Korporacja Kontakt Blog Kulinarno – Lifestyle'owy Hummus, humus, humus, Zobacz więcej
aleglodomorek
aleglodomorek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
aleglodomorek
Humus z brązowej soczewicy

Humus z brązowej soczewicy 1671

Dziś wariacja na temat tradycyjnego humusu. Koniecznie wypróbujcie, z kilku prostych składników można stworzyć naprawdę pyszną pastę! zobacz cały post Zobacz więcej
shrewa
shrewa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CornerWithRecipes
Humus

Humus 538

Przedstawiam wersję podstawową, ale możecie dodać do humusu oliwki, suszone pomidory itd., żeby urozmaicić kolejne porcje. Kanapka z taką pastą jest bardzo energetyczna, w sam raz na śniadania, Zobacz więcej
Hummus, humus, humus, czyli to co może być najlepsze z ciecierzycyNIE BO PIEKŁO | NIE BO PIEKŁO Strona główna Przepisy Lifestyle Korporacja Kontakt Blog Kulinarno – Lifestyle'owy Hummus, humus, humus, Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Humus z burakami. Pancarli humus.

Humus z burakami. Pancarli humus. 101

Humus z burakami Kolejne danie z burakami, do tego w sam raz na wiosnę. Ja, jak co roku przechodzę na diete letnią więc na blogu będzie coraz więcej takich lekkich przepisów i mnóstwo sałatek. Humus z Zobacz więcej
pysznosciowepysznosci
pysznosciowepysznosci Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pysznosciowe Pysznosci
Humus

Humus 154

Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy 50 g sezamu ząbek czosnku odrobina soku z cytryny oliwa sól, pieprz opcjonalnie ulubione zioła Przygotowanie: Ciecierzyce namaczamy na noc lub przez kilka Zobacz więcej
Spiżarnia smaków
Spiżarnia smaków Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spiżarnia smaków
Humus

Humus 1816

Humus Humus Humus Humus Aż wstyd się przyznać, że dopiero kilka dni temu odkryłam cieciorkę. Ale jakie to było odkrycie! Zakochałam się – miłość od pierwszego kęsa. Humus z dniem dzisiejszym na stałe Zobacz więcej

Humus jest to arabska pasta przyrządzana na bazie ciecierzycy. Najbardziej rozpowszechniona jest na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, jednak i u nas zyskuje coraz większą popularność. Szczególnie wśród wegetarian i wegan. Podstawowymi składnikami humusu są ciecierzyca lub inne rośliny strączkowe (np. bób), pasta tahini (pasta sezamowa), czosnek, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy (np. kolendra). Istnieje jednak wiele urozmaiconych wersji humusu, który idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, zimnych przekąsek oraz innych dań. Humus jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy i pożywny. Ciecierzyca posiada sporo białka i aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastąpić mięso, stąd duża popularność humusu wśród wegetarian. Poza tym cieciorka skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi (wspomaga walkę z cukrzycą), zwiększa odporność organizmu, pozytywnie wpływa na stan włosów, cery i paznokci. Warto więc sięgać po humus jak najczęściej w naszej diecie.

Humus możemy przygotować na bazie suchej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki. Jeżeli chcemy użyć suchych nasion, należy rozpocząć przyrządzanie humusu dzień wcześniej. Ciecierzyce należy dokładnie umyć, a następnie zalać wodą z łyżką sody oczyszczonej. Wody powinno być przynajmniej dwa razy więcej niż nasion, ponieważ cieciorka wchłonie jej większość i zwiększy swoją objętość. Ciecierzycę należy namaczać przez całą noc. Na drugi dzień cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą z dodatkiem sody i gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny. Do gotującej się ciecierzycy nie dodajemy soli, ponieważ spowodowałaby ona, że nasiona byłyby twarde. Ugotowaną cieciorkę należy ostudzić i odsączyć z wody, a następnie zmiksować na jednolitą masę z pastą sezamową (tahini), sokiem z cytryny, czosnkiem i kuminem. Gotowy humus należy przełożyć do miseczki, polać oliwą i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Pasta świetnie smakuje również z dodatkiem czarnuszki czy papryki w proszku. Inną ciekawą propozycją na przygotowanie humusu, jest połączenie go z pieczonym batatem, marchewką lub papryką. Wybrane warzywo należy upiec do miękkości w piekarniku, a następnie zmiksować z ciecierzycą, tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą. Jeżeli chcemy humusowi nadać nieco słodyczy, możemy dodać także odrobinę syropu klonowego. Humus doskonale smakuje także z dodatkiem buraka, którego także należy upiec, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Buraczany humus ma piękny różowy kolor i doskonale komponuje się z uprażonymi ziarnami sezamu. Polecany jest szczególnie osobom, które cierpią na anemię. Z kolei zielony humus otrzymamy, łącząc ciecierzycę ze świeżym szpinakiem i chlorellą. Do pasty możemy dodać także sos sojowy i sezam. Humus możemy przygotować także na bazie bobu. Bób należy ugotować do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu należy przelać go zimną wodą i dokładnie obrać. Następnie miksujemy bób z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą na gładką na jednolitą masę. Możemy dodać do humusu odrobinę wody, aby nabrał lekkiej konsystencji. Wierzch pasty można posypać miętą. Zamiast bobu do przygotowania humusu możemy użyć także soczewicy lub fasoli.

Humus w każdej z wyżej wymienionych wersji smakuje wyśmienicie. Warto eksperymentować w kuchni i za każdym razem wypróbowywać nowych smaków i kombinacji na tę pyszną pastę. Humusu możemy użyć zarówno jako dodatku do chleba lub pity, jak i dipu do świeżych warzyw. Świetnie smakuje także z mięsem podanym na ciepło i na zimno (wieprzowiną, cielęciną, drobiem, jagnięciną) lub rybą. Humus sprawdzi się doskonale także jako dodatek do tradycyjnych placków ziemniaczanych lub falafelu (warzywnych klopsików). Możemy użyć go jako sosu do różnego typu sałatek. Ciekawą propozycją jest zaserwowanie humusu na słodko, np. z żurawiną lub suszonymi daktylami. Możemy wykorzystać go także jako przystawkę na imprezach, świetnie bowiem smakuje jako dip do chipsów, krakersów czy tortilli. Humus jest na pewno zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek.