ile obgotowywać opieńki

Ostatnie grzybobranie nie należało do najbardziej udanych – ot kilka maślaków, podgrzybków i opieńki. Sucho w tych moich lasach, niestety… W tym daniu wykorzystałam świeżo zebrane grzyby, do Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowania sałatki w zalewie octowej. Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby. Tam ujrzymy takie widoki: Ucieszymy oczy Zobacz więcej
grzyby w pomidorach W ostatnich dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Wysyp opieńki miodowej

Wysyp opieńki miodowej 681

0
Tegoroczny wysyp opieńki miodowej, może przyprawić o zawrót głowy. Nie da się inaczej zbierać, jak na kolanach, ale często też przydałaby się drabina, bo potrafi rosnąć na pniach bardzo wysoko:) Zobacz więcej
pierożków bo jakże by inaczej i są przepyszne. Składniki: Farsz: 500 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki bulionu grzybowego liść laurowy 1/4 niedużej główki białej kapusty 1/2 szklanki bulionu Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pyza marynuje grzyby

Pyza marynuje grzyby 903

1
10% 2 - 4 szkl. filtrowanej wody, to zależy od tego jak kwaśne marynaty lubicie 3 - 4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 4 łyżki cukru 1 łyżka soli Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Kiszone gąski

Kiszone gąski 1113

1
wyjatkowo delikatnym grzybowym smaku. Biją na głowę rydze, kurki i opieńki. A nawet borowiki. Owocniki do kiszenia powinny byc świeże, zdrowe, najlepiej młode. Bez śladów penetracji przez ślimaki i Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Mazurskie wspomnienia

Mazurskie wspomnienia 182

0
śniegiem:-) na imieninach królowały nieśmiertelne grzybki w occie... Byłam i jestem ogromną fanką zupy grzybowej, takiej ze śmietaną, ziemniakami i suszonymi grzybami oraz rosołu z gąsek, który Zobacz więcej
jeszcze w postaci kulistej liczą się za przysmaki (…). Najczęściej bywa marynowany sposobem następującym: ogotowane w wodzie słonej i na rozpiętem płótnie osuszone, układają w słoju i nalewają tęgim Zobacz więcej