imam

Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Omdlały Imam

Omdlały Imam 239

0
Skąd ta nazwa? Zdania są podzielone. Jedni mówią, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia tego Zobacz więcej
maciej
maciej Obserwuj blogaObserwujesz bloga
100 smaków
Omdlały Imam

Omdlały Imam 231

0
Gdy jadłem Imama po raz pierwszy, było to dla mnie kulinarne olśnienie. Pozornie niepasujące do siebie składniki: rodzynki, pomidory, bakłażan tworzą harmonijną całość. W sam raz do białego wina na Zobacz więcej
Jak tylko zaczyna się sezon na bakłażany, w koperkowej kuchni gości Imam, i to nie byle jaki, bo omdlały z rozkoszy :-) O tej potrawie pisałam już wcześniej tu, nie będę się powtarzać, powiem tylko, Zobacz więcej
Dzisiaj przedswiateczne danie jarzynowe IMAM w bardziej nowoczesnym wydaniu, danie latwe, smaczne i warte grzechu, zapraszam :) 8 dlugich baklazanow 1 cebula 3 pomidory dojrzale, przetarte na tarce 10 Zobacz więcej
Zielenina
Zielenina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zielenina
Zemdlony/omdlały Imam :)

Zemdlony/omdlały Imam :) 119

0
, ponieważ obecnie uprawiane odmiany nie są gorzkie. Legenda która stoi za przepisem - znana już w czasach Imperium Osmańskiego - mówi, że młoda żona starszego już imama otrzymała w posagu 12 dużych Zobacz więcej
Imam bajyłdy (kuchnia karaimska) - Kuchnia karaimska - Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba Zobacz więcej
Omdlałego imama chyba niewielu smakoszom trzeba przedstawiać. To dość popularne tureckie danie jest po prostu faszerowanym bakłażanem w wersji wege. Powiedziałabym, że w sam raz na upał, ale po Zobacz więcej
się tego domagała. No i podałam z grzankami czosnkowymi, żeby lepiej zapchać głodne dziuby J Podobno jakiś imam zemdlał z rozkoszy, gdy tego skosztował, no nie wiem, jak jego kobita(y) gotowała(y), Zobacz więcej
fizyczną. Tego przecież chcemy dla naszych dzieci. Po powrocie z małpiego gaju trzeba uzupełnić energię smacznym i zdrowym posiłkiem. Dziś dobrze znane danie kuchni tureckiej: omdlały imam. Dlaczego Zobacz więcej
Imam Bayildi – faszerowany bakłażan | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA KUCHNIA INDYJSKA « Tom Yum Goong (Kung) – Zobacz więcej
O tym, że mam słabość do bakłażanów to już zapewne wiecie :) Dlatego dzisiaj przedstawię wam przepis na: Imam bayıldı bakłażan nadziewany warzywami Po więcej inspiracji z kuchni tureckiej zapraszam na Zobacz więcej
przystało, pomidory … dużo pomidorów. Omdlały imam Potrzebne składniki: ładny i duży bakłażan lub dwa mniejsze (zależy na ile osób) 1 cebula 2-3 świeże pomidory (w lecie), lub puszka włoskich Zobacz więcej
. omdlały imam (imam bayildi). 6 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka nasion sezamu 3 pomidory – najlepiej obrane ze skórki 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej natki Zobacz więcej
nie są gorzkie. Legenda, która stoi za przepisem – znana już w czasach Imperium Osmańskiego – mówi, że młoda żona starszego już imama otrzymała w posagu 12 dużych dzbanów oliwy. Wkrótce nie pozostała Zobacz więcej
m u s i się tutaj znaleźć. Bardzo w moim stylu, proste smaki, połączenia idealne. Polecam! Ps. A dla zainteresowanych, bilety do Turcji, możecie sprawdzić np. tutaj - kilk. Imam Bayildi /czyli Zobacz więcej
Imam Bayildi ("Omdlały Imam"), to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Tam podawane jest na zimno z pieczywem.Nazwę potrawa wzięła od reakcji jednego z tureckich imamów (muzułmańskiprzywódca Zobacz więcej
Imam bayildi czyli nadziewane bakłażany - Lazy Cat Kitchen strona główna przepisy wszystkie przepisy małe dania głowne dania słodycze wypieki sałatki i zupy śniadania przepisy podstawowe o autorach Zobacz więcej
Są dwie teorie na temat powstania nazwy tej wspaniałej tureckiej potrawy z bakłażana. Jedna mówi, że tureckiimambył tak zachwycony potrawą przygotowaną przez swoją żonę, że omdlał z wrażenia po jej Zobacz więcej
do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie. Ja piekłam około godziny. Przed podaniem posypujemy drobno posiekana natka pietruszki. Według kanonów tureckiej kuchni do każdej potrawy z bakłażana najlepiej Zobacz więcej
İMAM BAYILDI, czyli bakłażan zmięsem - Tureckie Przepisy Serwisy społecznościowe Śniadania Przekąski Zupy Dania główne Makarony i ryż Mączne Wege Ryby Sałatki Desery Inne Śniadania Przekąski Zupy Zobacz więcej