indonezyjskie czerwone curry

Od dłuższego czasu miałem ochotę na zjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo Zobacz więcej
Od dłuższego czasu miałem ochotę na zjedzenie czegoś orientalnego i pikantnego. Przygotowałem dzisiaj czerwone curry z rybą z czerwonym ryżem jaśminowym i dużą ilością limonki. Danie jest bardzo Zobacz więcej
Tym razem wariacja Indonezyjska z limonką i curry. Na zdjęciu znajdziecie cechy hiszpańskie dania, ponieważ podałam z oliwkami i hiszpańską sherry, ale równie dobrze (a może nawet lepiej) do Zobacz więcej
widok). na co on zupełnie poważnie odpowiedział, że tak... surówka z papryki po węgiersku (przynajmniej w zamierzeniach) 2 czerwone papryki, 1 duże jabłko, pół pęczka szczypioru sos 1 - oryginalny: Zobacz więcej
krewetek - średniej wielkości, obranych 4 liście kafiru 2 łodygi trawy cytrynowej 6 małych pieczarek 1 cebula korzeń galgantu ok. 2 cm 3 gałązki świeżej kolendry 3 szklanki bulionu drobiowego 1 Zobacz więcej
Kolejny przepis kuchni tajskiej z książki Gordona. Fajny pomysł, świetne połączenie smaków. Ja użyłam za dużo pasty curry i danie było diabelsko ostre. W przepisie podaję umiarkowaną ilość ;) Zobacz więcej
minut. Wrzucić resztę przypraw, gotować przez minutę. Dodać masło orzechowe i zdjąć z ognia. Gotowe. Podaje się na ciepło. Na naszym pierwszym tegorocznym grillu zrobiłem dwa rodzaje sataya. Mieloną Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Sambal

Sambal 902

1
. Sambal oelek również ma wiele odmian, podstawowa to połączenie ostrych czerwonych papryczek chili z cukrem i solą, ale bywa też z dodatkiem limonki i różnych przypraw. Słowo "oelek" oznacza Zobacz więcej
, czerwone curry - sama nazwa była kusząca, a zdjęcie było tzw. kropką nad i. Musiałam go zrobić :) Użyłam ostrej czerwonej pasty curry Tao Tao (w skład wchodzi m.in.: trawa cytrynowa, czerwona Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Rendang z wołowiny

Rendang z wołowiny 31

2
3-4 centymetrów) 5-6 ząbków czosnku 2-3 czerwone papryczki chilli (użyłam świeżych, można użyć suszonych, ale trzeba je namoczyć i usunąć pestki) 0,5 łyżeczki kurkumy 1 nieduża laska cynamonu 3 Zobacz więcej
nam wyrazisty sos, powstały z zagęszczenia mleka kokosowego i przypraw, w którym gotował się kurczak.Do tego dania podałam ryż oraz marchewkę z ananasem :)KURCZAK Z LIMONKĄ I KOKOSEM1 kurczak o wadze Zobacz więcej
, w zależności od mojego zamysłu lub oryginalnego przepisu. Ciemny sos sojowy najczęściej stosuje się do „cięższych”, czerwonych mięs jak np. wołowina, lecz w literaturze można się spotkać z jego Zobacz więcej
Anka
Anka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Wschodu
Curry z batatami i tofu

Curry z batatami i tofu 85

0
Curry z batatami i tofu | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA KUCHNIA INDYJSKA « Zupa Tom Kha w wersji wegańskiej Zobacz więcej
Bon
Bon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bo(ro)n Appétit
Spring rolls z kurczakiem

Spring rolls z kurczakiem 167

0
ilościach do nadzienia. Tym razem poprzestałam na kurczaku, papryce czerwonej i kiełkach fasoli mung. Całość podana z chutneyem mango, który przywiozłam z Londynu. Rzadko kupuję gotowe produkty tego Zobacz więcej
. Zwieńczeniem spotkania była filiżanka aromatycznej mieszanki herbacianej na bazie secang wood! Składniki placuszki: garść kiełków sojowych lub innych pół papryki czerwonej ćwerć małej kapusty 1 Zobacz więcej
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, 1 litr mleka kokosowego, 3 trawy cytrynowej posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g Zobacz więcej
się również z nasi uduk – ryżem gotowanym w mleku kokosowym lub nasi kuning – ryżu z dodatkiem kurkumy. Dobrą opcją jest przygotowanie curry dzień wcześniej lub zrobienie większej ilości, gdyż całość Zobacz więcej
pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz, maggi, vegeta 1 kostka (ok. 100 g) mrożonego szpinaku w liściach 125 g tortellini (użyłam Zobacz więcej
Smażony ryż z mięsem i zielonymi warzywami | Kuchnia Wschodu Kuchnia Wschodu Orientalna kuchnia dla każdego. Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom O mnie KUCHNIA CHIŃSKA KUCHNIA INDYJSKA « Zielone, Zobacz więcej
wizyty mocno zapadła nam w pamięć kaczka z ananasem w czerwonej paście curry. To było naprawdę dobre danie aczkolwiek do skopiowania w domowych warunkach. Jeszcze jeden fakt, który pamiętam z tej Zobacz więcej