indyk pięć smaków

{{headerMessage}}
Przed kilkoma miesiącami kupiłam makaron soba i dopierowczoraj sobie o nim przypomniałam. Pomyślałam, że idealnie nada się na szybki obiad w lekko chińskim klimacie.Czas mnie gonił, więc nie mogłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na początku tygodnia potrzebuję obiadu dosłownie "w pięć minut". Mam mnóstwo roboty i nie mam specjalnie ani czasu ani ochoty na stanie przy garnkach dłużej niż przysłowiową chwilę, szczególnie, że na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czytając kobiece portale natrafiłam na przepis gdzie zachwycano się kompozycją przypraw o nazwie "5 smaków". Ktoś już ją zakupił? Próbowaliście? Iście orientalny smak.... I tak proponuje Wam zatem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków. W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi Kasia Ciasto herbaciane indyjskie Joanna Gofry drożdżowe Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Proste potrawy
Chińska zupa wg Józefa

Chińska zupa wg Józefa 342

0
{{headerMessage}}
ziemniaczana, vegeta Natura sos sojowy przyprawa pięciu smaków masło do smażenia papryka i pieprz mieliny, sól Przygotowanie : Mięso kroimy w cienkie paseczki lub w małą kostkę, obsypujemy mąką Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
polecam indyka, ja użyłem mielonego indyka, pasuje wyśmienicie. Czas przygotowania jest błyskawiczny, a smak bardzo letni. Farfalle z indykiem i kolorowymi warzywami Dla 4-5 osób Paczka makaronu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dodać do tej zupy z zastrzeżeniem, że w myśl Pięciu Przemian mamy już wiosnę od 13 lutego, wątroba i woreczek żółciowy są w maksimum, muszę mieć jadło lżejsze i z czosnkiem OSTROŻNIE, szczególnie Zobacz więcej
Jagoda
Jagoda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Ryż z warzywami

Ryż z warzywami 177

2
{{headerMessage}}
pokrojone szalotki gdy się zrumienią dodać bakłażana oraz przyprawy, sos sojowy. Gdy bakłażan zacznie zmieniać kolor dodać cukinię, groszek i marchew - smażyć aż warzywa będą miękkie, dodać wcześniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na ciepło i na zimno, · Łatwość podgrzania dania bez strat na jego jakości. Dla tych co mają pamięć fotograficzną - składniki do stir fry fot. D.Szymborska Wczorajszo/dzisiejsza 3 porcjowa wersja Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Zupa z warzywami

Zupa z warzywami 39

1
{{headerMessage}}
Zupa z warzywami, często gości na moim stole w okresie wiosenno-letnim. To dość prosty i smaczny pomysł na obiad. Zimą można wykorzystać warzywa mrożone, latem te sklepu, lub prosto z ogródka. W Zobacz więcej
sniezka
sniezka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Śnieżka gotuje
Roladki z indyka z okrą

Roladki z indyka z okrą 103

0
{{headerMessage}}
Zawsze byłam ciekawa smaku okry, tak popularnej w kuchni indyjskiej, ale nigdy nie miałam okazji jej spróbować. Posiałam nawet w tym roku okrę w ogródku, ale mimo prawdziwie tropikalnych upałów tego Zobacz więcej
tartelett
tartelett Obserwuj blogaObserwujesz bloga
tartelett
Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką 23

0
{{headerMessage}}
Pastę wykonuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Idealnie pasuje na śniadanie wielkanocne, ale nie tylko (; W końcu takie rarytasy można jeść cały rok. W smaku pasta jest delikatna, dlatego ważną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, barwnikami itp. Pisałam już, że zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian i jestem na etapie eksperymentowania z ciastami, ciasteczkami, bułeczkami – na razie robię proste rzeczy, żeby się nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Późne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżka papryki czerwonej mielonej sól, pieprz Przygotowanie farszu do pierogów 1. Mięso (wybrałam filet z indyka, ale może to być każde inne, które preferujecie) mielimy w maszynie, dodając pod koniec Zobacz więcej
{{headerMessage}}
frytki są robione na miejscu, a zamiast kotleta można wybrać grillowanego kurczaka (pisałam o tym tutaj). Jednak staram się nie robić tego zbyt często, ponieważ wydaje mi się, że nawet w najlepszej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś piękny dzień - piątek trzynastego! mój ulubiony!:) A na blogu kolejny nieświąteczny przepis:) bo przecież jak już wspominałam, święta świętami, ale musimy też zadbać o zwyczajny, ale porządny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
warzywa. Smaki cudnie się wymieszają. Nie znam mięsożercy, który z takiego obiadu nie byłby zadowolony. W ten sam sposób wyjdzie nam szybki kurczak, szybki indyk, szybka kaczka czy polędwica wołowa. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kurczak czy indyk bardzo lubię białe mięsa i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jakbym mogła z tego zrezygnować, choć jadam naprawdę bardzo dużo warzyw i owoców i nawet czasem tofu się trafi. Zobacz więcej