indyk po niemiecku

Golonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy Zobacz więcej
Uaktualniam (w końcu) blog. Na razie zaległy wpis z Fryburga. Bardzo lubię to uniwersyteckie miasteczko. Teraz coraz bardziej ekologiczne, a do tego w centrum jest ogródek warzywny! Jeżeli chodzi o Zobacz więcej
Niezwykłe życie niezwykłej niemieckiej zakonnicy z XII wieku - to kanwa filmowego i kulinarnego (!) spotkania. Oglądaliśmy niemiecko-francuski film z 2009 roku w reżyserii Margarethe von Trotta: Zobacz więcej
Tak, czasami jadamy tez nie-ciasta ;) Na przyklad na sniadanie, obiad czy kolacje jemy raczej nieslodko... Czasem w weekeend raczymy sie niemieckim sniadankiem /czyli bardzo slodkim/, ale to Zobacz więcej
Kiedy mam więcej czasu na gotowanie lubię zebrać kilka składników, zamknąć się w kuchni i pokombinować. I tak było z tym daniem. Odmroziłam wcześniej zamrożone sznycle z indyka, które nie mogą zbyt Zobacz więcej
Ostatni arcy-wspaniały weekend, konkretnie sobotę spędziłam w Żyrardowie. Zwiedziłam cudowne miasto (jeśli ktoś nie był to oświadczam, ze cała Europa się nm zachwyca!). Zwiedzanie zakończyliśmy Zobacz więcej
amerykańską, a jest nim burger. Choć jak wiadomo kuchnia amerykańska jest wynikiem mieszania się i modyfikowania kuchni z całego świata. I tak podobno burgery i hot dogi to modyfikacje dań Zobacz więcej
się wielokrotnie do tego rodzaju knajp, ale zawsze coś mi "wypadało" i w efekcie nigdy tam nie dotarłam. Postanowiłam więc pokombinować z burgerami na własną rękę i tak oto w domowych warunkach Zobacz więcej
z rzeszą afrykańskich niewolników. I to właśnie niewolnikom zawdzięczamy między innymi barbecue czyli sposób przyrządzania mięsa na ogniu i wolne gotowanie warzyw i przygotowywanie z nich Zobacz więcej
oraz oczywiście mnóstwo pomysłów na pyszne, bożonarodzeniowe słodkości: ciasta, torty, pierniki, serniki i wiele więcej... Mam nadzieję, że ktoś się zainspiruje - zapraszam! :) * * * ŚWIĄTECZNY Zobacz więcej
Kuchnia Grecka Kuchnia Hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia Meksykańska Kuchnia Niemiecka Kuchnia Polska Kuchnia Rosyjska Kuchnia Skandynawska Kuchnia Włoska Kuchnie świata Kurczak Małże Marynowane Zobacz więcej
na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki – średnio jest to łyżka ciasta na papilotkę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut. Dekorujemy wg. Zobacz więcej
) oraz kanapką z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną (Roastbeef Sandwich - kuchnia brytyjska) padał deszcz, stąd nie mam dla Was zdjęć. Ale znalazłam je tutaj: kanapka z rostbefemizupa Zobacz więcej
: Sauvignon Blanc, Barbera, australijski Grenache. Pasztety: do prostego pasztetu dobre białe wytrawne Vin de Pays; do pasztetu z kaczki Chateaunef du Pape, Chianti Classico. Pizza: wytrawne czerwone Zobacz więcej
chrzanowym i rukwią wodną (Roastbeef Sandwich - kuchnia brytyjska) padał deszcz, stąd nie mam dla Was zdjęć. Ale znalazłam je tutaj: kanapka z rostbefemizupa czosnkowa.Zupa czosnkowa (krem) była Zobacz więcej
myśliwym - prawdopodobnie powrócimy do gęsi dzikiej. Gęsina w Polsce traktowana jest jako produkt delikatesowy, a przede wszystkim markowy. Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a Zobacz więcej
awansowała na pańskie stoły. Gęsina gości w polskich restauracjach Sezon na gęsinę zaczyna się na Świętego Marcina, czyli w dzień Narodowego Święta Niepodległości. Na polskie stoły trafia wtedy Zobacz więcej
ciasteczka kokosowe Ciasto orzechowe Ciasto Snikers Świąteczne ciasteczka półfrancuskie z grubym cukrem Niemieckie świąteczne ciasteczka Spitzbuben Austriackie rogaliki migdałowe Tort czekoladowy Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Plate of Joy
Pieczona gęś

Pieczona gęś 958

4
Wiele, wiele lat temu kiedy moja mama przeprowadziła się do Niemiec byłam zaskoczona popularnością gęsi na ich stołach - jak przychodził czas świąt musiała być gęś! W moich oczach ta niemiecka gęś Zobacz więcej