indyk po niemiecku

Golonka to ulubione danie wielu z nas szczególnie uwielbiają panowie, myślę ze panie też. Z myślą o nich przygotowałam golonkę indyczą mniej kaloryczną od wieprzowej. Tradycyjnie do wieprzowej czy Zobacz więcej
Uaktualniam (w końcu) blog. Na razie zaległy wpis z Fryburga. Bardzo lubię to uniwersyteckie miasteczko. Teraz coraz bardziej ekologiczne, a do tego w centrum jest ogródek warzywny! Jeżeli chodzi o Zobacz więcej
Niezwykłe życie niezwykłej niemieckiej zakonnicy z XII wieku - to kanwa filmowego i kulinarnego (!) spotkania. Oglądaliśmy niemiecko-francuski film z 2009 roku w reżyserii Margarethe von Trotta: Zobacz więcej
Tak, czasami jadamy tez nie-ciasta ;) Na przyklad na sniadanie, obiad czy kolacje jemy raczej nieslodko... Czasem w weekeend raczymy sie niemieckim sniadankiem /czyli bardzo slodkim/, ale to Zobacz więcej
Kiedy mam więcej czasu na gotowanie lubię zebrać kilka składników, zamknąć się w kuchni i pokombinować. I tak było z tym daniem. Odmroziłam wcześniej zamrożone sznycle z indyka, które nie mogą zbyt Zobacz więcej
Ostatni arcy-wspaniały weekend, konkretnie sobotę spędziłam w Żyrardowie. Zwiedziłam cudowne miasto (jeśli ktoś nie był to oświadczam, ze cała Europa się nm zachwyca!). Zwiedzanie zakończyliśmy Zobacz więcej
amerykańską, a jest nim burger. Choć jak wiadomo kuchnia amerykańska jest wynikiem mieszania się i modyfikowania kuchni z całego świata. I tak podobno burgery i hot dogi to modyfikacje dań Zobacz więcej
się wielokrotnie do tego rodzaju knajp, ale zawsze coś mi "wypadało" i w efekcie nigdy tam nie dotarłam. Postanowiłam więc pokombinować z burgerami na własną rękę i tak oto w domowych warunkach Zobacz więcej
z rzeszą afrykańskich niewolników. I to właśnie niewolnikom zawdzięczamy między innymi barbecue czyli sposób przyrządzania mięsa na ogniu i wolne gotowanie warzyw i przygotowywanie z nich Zobacz więcej
oraz oczywiście mnóstwo pomysłów na pyszne, bożonarodzeniowe słodkości: ciasta, torty, pierniki, serniki i wiele więcej... Mam nadzieję, że ktoś się zainspiruje - zapraszam! :) * * * ŚWIĄTECZNY Zobacz więcej
Barbecue (BBQ) Search for: Na skróty Bakalie Bakery Bez kategorii Boże Narodzenie Dania główne Desery Dieta owocowo-warzywna Dodatki Drinki Gotowane Grill Indyk Jagnięcina Jaja Kaczka Kalmary Zobacz więcej
Bez kategorii Boże Narodzenie Dania główne Desery Dieta owocowo-warzywna Dodatki Drinki Gotowane Grill Indyk Jagnięcina Jaja Kaczka Kalmary Koktaile Krewetki Królik Kuchnia Amerykańska Kuchnia Zobacz więcej
za 5 zł, który później wymieniamy przy konkretnym stanowisku kulinarnym na wybrane potrawy (1 kupon=1 danie). Na początek wybrałam pierś z indyka faszerowanego szpinakiem i orzechami na salsie z Zobacz więcej
światowe autorytety. Nie należy ich jednak traktować jak biblii i trzymać się kurczowo podanych propozycji. Szparagi: nie są bardzo przyjazne dla wina (są bowiem lekko gorzkie w smaku). Poleca się do Zobacz więcej
konkretnym stanowisku kulinarnym na wybrane potrawy (1 kupon=1 danie). Na początek wybrałam pierś z indyka faszerowanego szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich z menu kuchni Zobacz więcej
myśliwym - prawdopodobnie powrócimy do gęsi dzikiej. Gęsina w Polsce traktowana jest jako produkt delikatesowy, a przede wszystkim markowy. Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a Zobacz więcej
awansowała na pańskie stoły. Gęsina gości w polskich restauracjach Sezon na gęsinę zaczyna się na Świętego Marcina, czyli w dzień Narodowego Święta Niepodległości. Na polskie stoły trafia wtedy Zobacz więcej
ciasteczka kokosowe Ciasto orzechowe Ciasto Snikers Świąteczne ciasteczka półfrancuskie z grubym cukrem Niemieckie świąteczne ciasteczka Spitzbuben Austriackie rogaliki migdałowe Tort czekoladowy Zobacz więcej
Kasieńka
Kasieńka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Plate of Joy
Pieczona gęś

Pieczona gęś 911

4
Wiele, wiele lat temu kiedy moja mama przeprowadziła się do Niemiec byłam zaskoczona popularnością gęsi na ich stołach - jak przychodził czas świąt musiała być gęś! W moich oczach ta niemiecka gęś Zobacz więcej