Składniki : ( 2 porcie ) * 1 duża pierś indycza ( można użyć 2 z kurczaka ), * około 50 g pesto z puszonych pomidorów, * 1/2 czerwonej cebuli, * sól, pieprz, bazylia, * bułka
Zobacz więcej
6 kotletów z piersi indyka, figi z konfitury, 6 goździków zmielonych, pół łyżeczki do kawy cynamonu, pół łyżeczki do kawy chili kruszonego, pieprz, sól morska, mąka pszenna, 100 ml porto, 2 średnie
Zobacz więcej
Z czego najbardziej jest znane portugalskie miasto Porto? To właśnie w jego okolicach, w dolinie Duero powstaje porto - aromatyczny i wyborny trunek. Dzisiaj parę słów o produkcji i historii jednego z
Zobacz więcej
Ribeira. Koniecznie udajemy się do budynku dawnej giełdy Palacio da Bolsa, z jej mauretańską salą, gdzie znajduje się również przedstawicielstwo ViniPortugal i gdzie bezpłatnie możemy degustować
Zobacz więcej
A może by tak słodki, romantyczny, nieco egzotyczny deserek? Słodki, bo ze słodziutkim porto, można zastąpić jeszcze słodszą malagą, do tego nasze rodzime powidła śliwkowe. Romantyczny- bo podaję
Zobacz więcej
Porto od 3 tygodni to dla mnie Praga, a ta z kolei od razu łączy się z portem ;) Ryby w Polsce dotychczas kojarzyły mi się z przesmażalnią lub odmrażanymi gatunkami w wątpliwej jakości wydaniu.
Zobacz więcej
Przepyszny sos na bazie dwóch rodzajów żurawiny, z dodatkiem porto oraz sokiem i skórką z pomarańczy, doskonały do pieczonych mięs czy też świątecznych pasztetów. Sos pasuje do ulubionego sera,
Zobacz więcej
Jedne z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam, a na pewno najlepsze z czekoladowych. Na początku miała to być babka, potem okazało się, że ciasta było za dużo do foremki, w której zamierzałam piec,
Zobacz więcej
Pyszny deser na ostatnie ciepłe dni. Tak podany melon jadłam w portugalskiej knajpie przy targu. I był pyszny. Przygotowanie zajmie przysłowiowe pięć minut. Polecam! składniki ( 2 porcje) 1 dojrzały
Zobacz więcej
Moja dzisiejsza inwencja twórcza. Przepyszne polędwiczki wieprzowe w sosie porto. Pan mąż orzekł: coś wspaniałego i to jest dla mnie najlepsza recenzja. Przyznam się, że robiąc sos musiałam się
Zobacz więcej
Sezon na botwinkę trwa mniej więcej od maja do końca lipca, dlatego ten czas warto wykorzystać na maxa :) Botwinkę głównie wykorzystuje się w bardzo klasycznych daniach takich jak chłodnik (zobacz
Zobacz więcej
Pogoda nas pokonała kichamy, kaszlemy, gorączkujemy i śmiało możemy stwierdzić, że te początki jesieni nie są dla nas przyjazne! Jeśli i Wy czujecie się tak jak My albo macie ochotę na coś pysznego na
Zobacz więcej
Kilka dni temu prezentowaliśmy chutney żurawinowy, dziś wpis o tym do czego chutney można dodać. Roladki z indyka z nadzieniem żurawinowym oraz oscypkiem na musie gruszkowym. A jako dodatek prosta
Zobacz więcej
U mnie w domu nie ma pierwszego dnia świąt bez indyka w maladze. Indyk: 1 kilogram piersi indyka, masło lub olej, goździki, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, sól, Galaretka: żelatyna na 2
Zobacz więcej
Potrawka z indyka z porem i sosem jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1
Zobacz więcej
WeFrancji bardzo popularnym stekiem jest bavette au porto – czyli stek wycinany znajlepszego kawałka łaty wołowej. My dziś doprzygotowania zsosem porto wykorzystamy równie mało unas znany i
Zobacz więcej
Z racji tego, że Wojtek ma imieniny dzisiaj postanowiliśmy zrobić coś wykwintnego na kolację. Potrzebne będą następujące produkty: Polędwica wieprzowa 0,5kg Butelka Porto Twany Migdały w płatkach 2dkg
Zobacz więcej
Jakiś czas temu ktoś zapytał mnie czy mam jakiś pomysł na danie z porto. Przypomniałam sobie o tym, kiedy ostatnio wychylałam, lampka po lampce ten ciężki, słodki trunek. Kupiłam butelkę porto, spory
Zobacz więcej
Pierś z indyka w sosie z porto i suszonych śliwek z młodą marchewką Czas:przygotowanie 15 min; gotowanie 45 min. Składniki: 1 kg. piersi z indyka ( lub 3 polędwiczki z indyka) 10 suszonych śliwek 1
Zobacz więcej
Ostatnio gościły na naszym stole polędwiczki z indyka. Najbardziej delikatne mięso drobiowe. Marynowane w musztardowo – miodowej zalewie. Przepyszne i bardzo soczyste. Polecam 3,4 szt. polędwiczki z
Zobacz więcej