injera

ZOBACZ TAKŻE:

Teff (miłka abisyńska) jest jednym z najstarszych zbóż afrykańskich. W jego skład wchodzi żelazo, wapń, kwas foliowy, błonnik oraz dobrej jakości białko. Brak glutenu jest dodatkową zaletą. W Etiopii Zobacz więcej
Jeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu - fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo nie w towarzystwie Zobacz więcej
karmelizowaną cebulą, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Oczywiście na znanym już placku injera. Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - fasola szparagowa - marchewka - Zobacz więcej
. Do tego jest podawany specjalny chleb,który się nazywa injera. Jest to rodzaj naleśnika,który ma bąbelki od sody. Spróbuję niedługo podać jak się go robi,bo jest pyszny. Dziś przepis na soczewicę. Zobacz więcej
uprawia się teff na mąkę do wypieku miejscowego „chleba” w postaci dużych miękkich naleśników pieczonych na zakwasie (injera). Ziarno teff jest również wykorzystywane do produkcji napojów Zobacz więcej
, metionina, cysteina, dalej wapń, żelazo, błonnik, kwas foliowy i antyoksydanty.Czy trzeba nam czegoś więcej? Podobno najlepsze z miłki abisyńskiej są drożdżowe naleśniki „injera”,ja jednak nie Zobacz więcej
bezdyskusyjna kolej. Z tej mąki robi się oryginalne, etiopskie placki injera i mam nadzieję, że uda mi się je odtworzyć ale póki co przedstawiam wersję spolszczoną, którą znalazłam w gazecie Sielska Zobacz więcej
muszkatołowej - opcjonalnie trochę cynamonu Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody o czyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy Zobacz więcej
połączenie. Całość może wydawać się trudna do wykonania, jednak przy dobrej organizacji pracy można ten obiad wykonać w ciągu tygodnia, po pracy, trzeba jednak wszystko zaplanować. Nie wiem zbyt Zobacz więcej
podawane na kwaśnych plackach injera. Te oryginalne przypominają naleśniki z mąki żytniej razowej. Danie to wynik prawie wszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa Zobacz więcej
Całkiem niedawno miałam okazję skosztować prawdziwej etiopskiej kuchni. Zamówiłam gulasz wołowy we wspaniałym i aromatycznym sosie. Dodatkiem do dania głównego był etiopski chleb zw. indżera (injera), Zobacz więcej
. Jakimś zrządzeniem przypadków dopiero dzisiaj owy proszek przyrządziłam. Shiro zrobione jest ze zmielonej ciecierzycy i stanowi element tradycyjnego posiłku etiopskiego, gdzie podawane jest z Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: