irak

Za'atar Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Zobacz więcej
od siebie :) Tzn. to, że akurat tą pierwszą zmieniono to mnie w ogóle nie dziwi, bo była, delikatnie mówiąc, mało postępowa :) Smażone ogórki z frytkami czyli fried pickles oraz french fries, które Zobacz więcej
Kuchnia perska - najmniej znana w Polsce ale i na świecie. To bogactwo potraw opartych na ryżu i chlebie irańskim, często pachnących szafranem lub wodą różaną. Akceptujemy przepisy pochodzące z Zobacz więcej
warstwami ryż i warzywa należy zapiekać pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas dodając do garnka kolejną łyżkę masła. Biryani, w zależności od kraju, przyrządza się również z dodatkiem Zobacz więcej
wpisie z którego kraju przepis pochodzi): - Arabia Saudyjska, - Bahrajn - Egipt - Irak - Iran - Izrael z Palestyną - Jemen - Jordania - Katar - Kuwejt - Liban - Oman - Syria - Turcja - Zjednoczone Zobacz więcej
Wielokrotnie pisałam o kuchni krajów Półwyspu Arabskiego podając szereg przepisów na pochodzące stamtąd potrawy i mieszanki przypraw. Kuchnia tego regionu jest mi szczególnie bliska, a czas spędzony w Zobacz więcej
we wpisie z którego kraju przepis pochodzi): - Arabia Saudyjska, - Bahrajn - Egipt - Irak - Iran - Izrael z Palestyną - Jemen - Jordania - Katar - Kuwejt - Liban - Oman - Syria - Turcja - Zjednoczone Zobacz więcej
, więc przeżyłam mały szok termiczny. Drugiego szoku doznałam w hotelu. Wjeżdżając na parking pan parkingowy sprawdził dokładnie nasz samolot, a wchodząc do hotelu musieliśmy przejść przez bramki Zobacz więcej
, na południowym wschodzie, do górnego biegu rzeki Tygrys, a stamtąd na wschód aż do podnóży gór Taurus i Zagros. Obejmuje on cały szereg krajów od Izraela po Iran i Irak. To tam właśnie ok. 11 000 Zobacz więcej
są rzeczy, których na co dzień się nie słyszy i powiem Wam, że niejeden kleryk był zdziwiony, kiedy z nim o tym rozmawiałam. Zapomniani Bracia dzisiaj. Druga część książki opowiada o „Zapomnianych Zobacz więcej