irak

składniki 45 dag mąki tortowej 5 dag masła 2 łyżki miodu kopiate łyżki 1 jajko 2 łyżki śmietany wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagniatamy ciasto dzieląc na 3 części i upiec placki na małej Zobacz więcej
W żarzącym się neonami Shinjuku, pośród wieżowców i anonimowego tłumu, znajdziecie klaustrofobiczną uliczkę, której nazwa nie zachęca do jedzenia: Obsikana (Shouben Yokochou, 小便横丁). Czasy, kiedy Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
1291.Sybirak

1291.Sybirak 734

Przepis na to ciasto mam od dobrych kilkunastu lat od koleżanki ze szkoły średniej .. i całkiem o nim zapomniałam.To ciasto akurat jest zrobione przez moją siostrę, ja jak robię to piekę więcej Zobacz więcej
Druga część przewodnika po Iranie i to, co lubimy najbardziej: co jeść, kiedy jeść, jak jeść i za ile jeść. Na początek jednak krótkie wprowadzenie do irańskiej waluty, która jest, a jakby jej nie Zobacz więcej
wegefaza
wegefaza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wegefaza
Harira

Harira 46

Nastał czas sycących, rozgrzewających zup, a ich zamorską królową jest oczywiście harira - flagowe danie marokańskie. Jej podstawą, poza potężnym bukietem przypraw, jest słodko kwaśna pomidorowa baza, Zobacz więcej
niby nic
niby nic Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Niby nic - a pupa rośnie
Harira

Harira 29

Harirę zrobiłam dzięki mojej znajomej, która wrzuciła na insta foto swojego wykonania i dała namiar na przepis ;) Przepis mam więc z Jadłonomi :) Wykonałam zupę w thermomisiu, ale spokojnie możecie to Zobacz więcej
Good Mood Food
Good Mood Food Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Good Mood Food
Piirakka z munavoi

Piirakka z munavoi 98

Piirakka czyli pierogi karelskie z masą maślano - jajeczną. Danie pochodzi z Finlandii, składa się z pszenno - żytniego spodu i ziemniaczanego bądź ryżowego wypełnienia. U mnie w wersji z ryżem. Do Zobacz więcej
Druga część przewodnika po Iranie i to, co lubimy najbardziej: co jeść, kiedy jeść, jak jeść i za ile jeść. Na początek jednak krótkie wprowadzenie do irańskiej waluty, która jest, a jakby jej nie Zobacz więcej
„Gdzie?!”, „Nie boicie się?”, „Co wy tam będziecie robić?” albo zwyczajnie, po swojsku: „Pop*** was?!”. To najczęściej powtarzające się pytania na wieść o planowanej wycieczce do Iranu. Faktycznie, Zobacz więcej
domeknachabrowej
domeknachabrowej Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domek na Chabrowej
Herbatka sybirakow

Herbatka sybirakow 9

Witam! Dzisiejszy wpis chcę poświęcić recepturze ziołowej, stworzonej przez wspaniałą zielarkę Stefanię Korżawską. Przyjaciółka ziół tak pisze o sobie i w piękny ujmujacy sposób opisuje polską Zobacz więcej
Przepis pochodzi z tej strony. Miałam okazję odświeżyć swój fiński. Piątkowe bezmięsne danie! Pierogi karelskie potrzebujemy: nadzienie - 100 g masła - 0.5 l wody - 250 g ryżu - 250 mleka - 2 łyżeczki Zobacz więcej
Zainspirowana artykułem o kulturze Karelów postanowiłam się zmierzyć z tym tradycyjnym fińskim daniem, które nie sprawia wcale tyle trudności, jak o nim piszą. PISTACJA Dla 6 osób – mi wyszło ok 20 Zobacz więcej
Zainspirowana artykułem o kulturze Karelów postanowiłam się zmierzyć z tym tradycyjnym fińskim daniem, które nie sprawia wcale tyle trudności, jak o nim piszą. Dla 6 osób – mi wyszło ok 20 dużych Zobacz więcej
Dzisiaj zabieram Was w podróż do mojej ukochanej Finlandii… Specjały kuchni Krainy Tysiąca Jezior nie należą do najbardziej popularnych na świecie. Nie serwują ich z wypiekami na twarzy najznamienitsi Zobacz więcej
Z okazji pierwszego śniegu jaki zobaczyłem na dachu samochodu danie, z mojej ulubionej ostatnio, fińskiej kuchni. Dlaczego z okazji śniegu? Bo na terenie Karelii miała miejsce tak zwana "Wojna Zimowa" Zobacz więcej
Dzisiaj znowu szparagi. Od jutra robię sobie wolne od szparagów. Ponieważ czwartek jest w Finlandii dniem wolnym, ze względu na Helatorstai, czyli święto Wniebowstąpienia (tak, tak, w tym laickim Zobacz więcej
Tak za mną od jakichś 5 lat chodziły te pierogi i chodziły, aż w końcu zdecydowałam, że zamiast wybierać się do Finlandii tylko po to, aby się ich najeść, mogę je w sumie wykonać i w Polszy, bo kto mi Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszam Was w podróż do Krainy Tysiąca Jezior. Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się Zobacz więcej
Jest to bardzo popularna w Finlandii zapiekanka. Jej główne składniki to ryżowo-jajeczne nadzienie połączone z łososiem otulone ciastem francuskim bądź kruchym (można spotkać się z tą zapiekanką w Zobacz więcej
Dzisiaj był już przepis na bardzo łatwą zupę, więc dlaczego nie przygotować równie łatwego deseru? Lekcja fińskiego ;-) mustikka - czarna jagoda rahka - twarożek piirakka - placek To jeden z Zobacz więcej