islandia

W sierpniowej Piekarni Amberzaproponowała chleb z przepisuPiotra Kucharskiego. Żeby go wykonać, trzeba mieć zakwas pszenny, który łatwo jest zrobić na bazie żytniego (informacja poniżej na końcu Zobacz więcej
Nasza podróż do Krainy Lodu i Ognia zbliża się wielkimi krokami. Już zaledwie za kilka dni nasza czteroosobowa ekipa wyruszy polować na jak najlepsze ujęcia islandzkich krajobrazów, szukać północnych Zobacz więcej
Tym, którzy przeczytali moją 3-częściową relację z pobytu na Islandii (część 1, część 2, część 3), gratuluję wytrwałości;) Wiem, że się rozpisałam, ale tyle we mnie emocji po tej podróży, że musiałam Zobacz więcej
Wracam po krótkiej nieobecności, którą zawdzięczam kalendarzowi zapełnionemu podróżami. W ostatnim miesiącu odwiedziłam Amsterdam, Zurich i przede wszystkim – Islandię. Ten kraj zapiera dech w Zobacz więcej
Chleb wulkaniczny pieczony przez dobę pod ziemią, zupa rybna z mleczkiem kokosowym, krem z homara czy baranie łby – Islandia intryguje nie tylko naturą i krajobrazami. Kuchnia islandzka jest z jednej Zobacz więcej
Justine-abroad
Justine-abroad Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat na talerzu
ISLANDIA: Fiskibollur

ISLANDIA: Fiskibollur 150

Zaprzęgnęłam inne blogerki-emigrantki do pomocy. W końcu kto jak nie one zapewni mi wiarygodny i wartościowy wgląd w kulinarne zwyczaje mieszkańców krajów, w których przyszło im mieszkać. Wczoraj Maus Zobacz więcej
Islandia była moim odwiecznym marzeniem. Niedawno w końcu udało się zrealizować plan odwiedzenia wyspy ognia i lodu:) Jak było? Absolutnie rewelacyjnie! Islandia powala na kolana. Przejechaliśmy Zobacz więcej
Islandia urzekła nas nie tylko wspaniałą przyrodą, ale i smakiem owoców morza. Islandczycy zjadają najwięcej ryb w przeliczeniu na mieszkańca. Leciałam tam zatem bardzo nastawiona na Zobacz więcej
Część wschodnia wyspy ugościła nas piękną słoneczną pogodą. Niestety jak tylko wyruszyliśmy na południe, zaczęło padać. Czy to nas zniechęciło? Czy pokrzyżowało nam plany? Co fajnego czekało na nas Zobacz więcej
Chyba każdy, kto chociaż trochę zwiedził Islandię zdążył przekonać się, że nie bez powodu nazywa się ją „Krainą Ognia i Lodu”. Podczas naszej trwającej dwa tygodnie podróży każdego dnia Zobacz więcej
Chyba każdy, kto chociaż trochę zwiedził Islandię zdążył przekonać się, że nie bez powodu nazywa się ją „Krainą Lodu i Ognia”. Podczas naszej trwającej dwa tygodnie podróży każdego dnia Zobacz więcej
W poprzedniej części przedstawiłam uroki Islandii zachodniej wraz z mało uczęszczanymi Fiordami Zachodnimi. Dziś część północna i wschodnia. Na północy znajduje się jezioro Myvtan, wokół którego Zobacz więcej
Kiedy wylądowaliśmy na wulkanicznej wyspie, była końcówka maja. Przenieśliśmy się więc z późnej wiosny kipiącej zielenią do pory kwitnienia fiołków i podbiału. I łubinu oczywiście. Odpowiedź na Zobacz więcej
Roślina ostrygowa, oysterplant, naprawdę nazywa się mertensja płożąca (Mertensia maritima, czyli nadmorska). To bylina spokrewniona zogórecznikiem. Ma mięsiste niebieskozielone liście idzwonkowate Zobacz więcej
W podróżowaniu najważniejsze jest dla nas gromadzenie miłych wspomnień, ciekawych doświadczeń i pomysłów – kulinarnych, muzycznych, fotograficznych… Czasem jednak lubimy przywieźć z wakacji coś Zobacz więcej
yummy in my tummy
yummy in my tummy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yummy in my tummy
Deser tropical island

Deser tropical island 15

Deser prosty, słodki z nutką kwaskowatości od musu kiwi, zdrowe nasionka chia, brzoskwinie i odrobina cukru pudru tworzą perfekcyjną orzeźwiającą słodycz. Przepis na 16 słoiczków Deserki wykonane na Zobacz więcej
Iza Hreczańska
Iza Hreczańska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
izabela gotuje
TAJLANDIA od kuchni... :)

TAJLANDIA od kuchni... :) 15

Kuchnia tajlandzka przez wielu ludzi uznawana jest za najbardziej aromatyczną i najsmaczniejszą na świecie...trawa cytrynowa, pikantne przyprawy, owoce morza, mleko kokosowe..... ja zdecydowanie Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Islandzkie śniadanie

Islandzkie śniadanie 63

Co na Islandii jada się na śniadanie? Nasze pierwsze skojarzenie- coś ciepłego, konkretnego i sycącego. W końcu tam zimno, ponuro, trzeba solidnie napalić w swoim piecu zwanym brzuchem. Nie tam Zobacz więcej
dawny_basik
dawny_basik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mozaika życia
Tajlandia cz.2 targowe noce

Tajlandia cz.2 targowe noce 28

Tajlandia to raj dla smakoszy. Uliczne jedzenie jest niezwykle urozmaicone i pyszne. Jakby mało było tego, że na każdym kroku można coś zjeść w wielu miejscach dodatkową atrakcją dla miłośników Zobacz więcej
Witajcie Kochani! W weekend była piękna pogoda w Finlandii, przynajmniej na jej południu. Uznaliśmy, więc że to dobry czas, żeby odwiedzić Muminki. U nas ta bajka jest już zapomniana, ale w Finlandii Zobacz więcej