Przepis na islandia

Powiązane przepisy:

Wracam po krótkiej nieobecności, którą zawdzięczam kalendarzowi zapełnionemu podróżami. W ostatnim miesiącu odwiedziłam Amsterdam, Zurich i przede wszystkim – Islandię. Ten kraj zapiera dech w Zobacz więcej
Nasza podróż do Krainy Lodu i Ognia zbliża się wielkimi krokami. Już zaledwie za kilka dni nasza czteroosobowa ekipa wyruszy polować na jak najlepsze ujęcia islandzkich krajobrazów, szukać północnych Zobacz więcej
Przygotowania do wyjazdu na Islandię u nas miały kilka rozłożonych w czasie etapów. Bilety lotnicze, sprawy bankowe, wypożyczalnia samochodów. Czytanie map i przewodników, własne mapy. Szukanie Zobacz więcej
Chleb wulkaniczny pieczony przez dobę pod ziemią, zupa rybna z mleczkiem kokosowym, krem z homara czy baranie łby – Islandia intryguje nie tylko naturą i krajobrazami. Kuchnia islandzka jest z jednej Zobacz więcej
Islandia była moim odwiecznym marzeniem. Niedawno w końcu udało się zrealizować plan odwiedzenia wyspy ognia i lodu:) Jak było? Absolutnie rewelacyjnie! Islandia powala na kolana. Przejechaliśmy Zobacz więcej
Tym, którzy przeczytali moją 3-częściową relację z pobytu na Islandii (część 1, część 2, część 3), gratuluję wytrwałości;) Wiem, że się rozpisałam, ale tyle we mnie emocji po tej podróży, że musiałam Zobacz więcej
Justine-abroad
Justine-abroad Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat na talerzu
ISLANDIA: Fiskibollur

ISLANDIA: Fiskibollur 153

Zaprzęgnęłam inne blogerki-emigrantki do pomocy. W końcu kto jak nie one zapewni mi wiarygodny i wartościowy wgląd w kulinarne zwyczaje mieszkańców krajów, w których przyszło im mieszkać. Wczoraj Maus Zobacz więcej
Islandia urzekła nas nie tylko wspaniałą przyrodą, ale i smakiem owoców morza. Islandczycy zjadają najwięcej ryb w przeliczeniu na mieszkańca. Leciałam tam zatem bardzo nastawiona na Zobacz więcej
Chyba każdy, kto chociaż trochę zwiedził Islandię zdążył przekonać się, że nie bez powodu nazywa się ją „Krainą Ognia i Lodu”. Podczas naszej trwającej dwa tygodnie podróży każdego dnia Zobacz więcej
Chyba każdy, kto chociaż trochę zwiedził Islandię zdążył przekonać się, że nie bez powodu nazywa się ją „Krainą Lodu i Ognia”. Podczas naszej trwającej dwa tygodnie podróży każdego dnia Zobacz więcej
W sierpniowej Piekarni Amberzaproponowała chleb z przepisuPiotra Kucharskiego. Żeby go wykonać, trzeba mieć zakwas pszenny, który łatwo jest zrobić na bazie żytniego (informacja poniżej na końcu Zobacz więcej
Islandczycy wydają się mieć słabość do czarnego jedzenia. Obowiązkowo nazywają je jakoś lawopodobnie i nie wiem, ile z tego jest obliczone na dobrą zabawę, a ile na turystów, ten potężny żywioł Zobacz więcej
Część wschodnia wyspy ugościła nas piękną słoneczną pogodą. Niestety jak tylko wyruszyliśmy na południe, zaczęło padać. Czy to nas zniechęciło? Czy pokrzyżowało nam plany? Co fajnego czekało na nas Zobacz więcej
W poprzedniej części przedstawiłam uroki Islandii zachodniej wraz z mało uczęszczanymi Fiordami Zachodnimi. Dziś część północna i wschodnia. Na północy znajduje się jezioro Myvtan, wokół którego Zobacz więcej
Pod koniec poprzedniego miesiąca zaczęłam pisać o ciekawych linach wygrzebanych z sieci – dla przypomnienia, co mnie zaciekawiło i zainspirowało w lipcu możecie zobaczyć tutaj. Tym razem chciałam się Zobacz więcej
tart factory
tart factory Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tart factory
Þorri i Bóndadagur

Þorri i Bóndadagur 147

Bardzo nietypowypost mam dla Was, a to z powoduciekawego dnia.Dzisiaj w Islandii obchodzi się dzień zwany Bóndadagur czyli dzień,mężczyzny,męża,gospodarza,głowy rodziny. Bóndadagur jest też Zobacz więcej
Napój z prażonych ziaren jęczmienia raczej nie mieści się w islandzkiej tradycji, to prędzej wynalazek z czasów nowej kuchni nordyckiej. Ta herbatka to właśnie taki charakterystyczny zlepek luźnej Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Pylsur - islandzkie hot dogi

Pylsur - islandzkie hot dogi 66

Jak niedawno wspominałam, podczas naszej październikowej wyprawy na Islandię nie dane nam było spróbować zbyt wielu lokalnych potraw, ponieważ niemal wszystkie restauracje (nie licząc Rejkiaviku lub Zobacz więcej
Evitaa
Evitaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gęba w niebie
"Bo trzeba coś przegryzać"

"Bo trzeba coś przegryzać" 30

Last night I dreamed of icy cliffs Standing on the precipice I leaned to see just where the edge would take me The wind came up, I closed my eyes I heard a shout and to my surprise A hand reached out Zobacz więcej
Mariannna
Mariannna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Coutellerie
Þrjár dagar í Reykjavík *

Þrjár dagar í Reykjavík *  12

* Ten wpis miał się ukazać mniej więcej rok temu. Ale gdyby tak się stało, wyglądałby zupełnie inaczej. Pamiętacie luźny mikro-przewodnik po stolicy południowej Francji, Trois jours à Marseille? Zobacz więcej