jabłecznik na półkruchym spodzie

Przepis na jabłecznik na półkruchym spodzie zanotowałam z programu Ewy Wachowicz. Prosta receptura, a ciasto pyszne i pachnące wanilią. Posypane cukrem pudrem zachwyca podniebienie. Składniki: 0,5 kg Zobacz więcej
Dzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, Zobacz więcej
W ostatni weekend przywiozłam od znajomego dwie reklamówki przepysznych, kwaśnych ekologicznych jabłek. Mając do dyspozycji taką ilość owoców grzechem byłoby nie upiec przepyszny jabłecznik. Do Zobacz więcej
Szarlotkana cieście półkruchym Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, idealne do filiżanki herbaty w zimowe popołudnie. Składniki na formę Ciasto mąka Zobacz więcej
Szarlotka nieomal tradycyjna z duuuużą ilością prażonych jabłek i kawałkami pomarańczy. Ciasto nie jest przesłodzone a nadzieniu da się wyczuć wyraźną szarlotkową korzenno – cytrusową nutę. Dzięki Zobacz więcej
Szarlotka to ciasto, które zwykle jada się z jabłkami. Ja postanowiłam nieco odbiec od rutyny i dodałam słoiczekPigwy z miodemodZa Siedmioma Smakami, który dodał zarazem słodyczy i kwasowości. W ten Zobacz więcej
Wersja jabłecznika często pieczona przez moją mamę. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo jest to smaczne i mało skomplikowane polskie ciasto. Składniki: Ciasto: -3 szklanki mąki pszennej, -3/4 Zobacz więcej
Rasowy, rozpływający się w ustach serniczek, łatwiuchny, nie może się nie udać :) ciasto: 0,5 kg mąki pszennej (optymalnie tortowej) 250 gramów zimnej margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Zobacz więcej
Wielkanocna klasyka sernikowa W moich słodkich wypiekach jestem ostatnio bardzo monotematyczna. Nie tak dawno robiłam Sernik na jogurtach bałkańskich, a już dziś znowu naszła mnie ochota na tradycyjny Zobacz więcej
To taka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej. Jabłecznika można Zobacz więcej
Ta jesień zostanie chyba bezwzględnie okrzyknięta rokiem szarlotek i jabłeczników :) Ale to oznacza że tylko będzie pysznie. Szał na wypieki z jabłkami zaczął się gdy odkryłam że w moim warzywniaku Zobacz więcej
Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wypieki, a to ciacho to kwintesencja szarlotkowości <3 kruszonka: 3 szklanki mąki pszennej 250 zimnego masła lub margaryny Zobacz więcej
Gdyby nie skutki uboczne, mogłabym się żywić głównie jabłecznikiem/szarlotką- pod warunkiem, że ma w sobie duuużo jabłek. Jedną z najlepszych jadam w Murowańcu, poza tym raczej liczę na siebie. Jeśli Zobacz więcej
I znów, po wczorajszych bitkach w sosie grzybowym, coś bardziej jesiennego niż wiosennego - ciasto z jabłkami i budyniem. Miałam smaka na jabłka, a szczególnie na przesmażone jak do szarlotki Zobacz więcej
Makowiec na półkruchym spodzie to wersja dla osób, które nie czują się na siłach, aby wykonać tradycyjny makowiec. Ta wersja jest o wiele prostsza, ale to nie znaczy, że mnie smaczna. Masę jak i samo Zobacz więcej
Niektórzy z Was pewnie już wiedzą, że ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Arbonne, która specjalizuje się w produktach, nie tylko kosmetykach, pochodzenia roślinnego, naturalnych, wegańskich i Zobacz więcej
Ten pyszny jabłecznik upiekłam na prośbę mojej córki Milenki. Ona jeszcze nie ma siedmiu lat, ale namiętnie ogląda programy kulinarne. To ciasto wypatrzyła u Ewy Wachowicz i od razu go upiekłyśmy. Zobacz więcej
Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu Zobacz więcej
Czy ktoś z Was wie, „gdzie jest słońce, kiedy śpi”? Ktoś wie, gdzie go szukać? Tegoroczna jesień mnie przytłacza. Od ponad dwóch tygodni jest tak paskudnie, że każde wyjście z domu niszczy moje Zobacz więcej
Stary, wielokrotnie sprawdzony przepis na najpyszniejszy klasyczny jabłecznik. Uwielbiam go za prostotę wykonania, cudowny smak i aromat. Te z cukierni pozostają daleko w tyle ;) Klasyczna szarlotka Zobacz więcej