jacques pepin - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 79

Jacques Genin

David Lebovitz

I first met Jacques Genin a number of years ago when he was (somewhat famously) working out of a battered storefront, on an uninteresting street deep in the 15th arrondissement of Paris. I say “famously” because as he became quite a bit better known, many folks learning about him through Mort Rosenblum’s book, Chocolate: A Bittersweet S...

Jacques Delarue „Historia Gestapo”

Dorota smakuje

    Dzisiaj po raz drugi zapraszam was na recenzję mojego męża, należącego do naszej 3 osobowej rodzinnej sekty moli książkowych:)   GESTAPO W czasie jej działalności, była dla wielu synonimem śmierci. Funkcjonariusze tej właśnie służby byli katami milionów ludzi gdziekolwiek dotarli razem z armią III Rzeszy. Książka "Historia Gestapo" Jacqu...

Szybki deser z malinami Jacques Pepin'a

Łyżka i widelec

Czasem, gdy moje lenistwo sięga granic, a mam akurat ochotę na coś ciepłego i słodkiego, robię crumble lub jakieś jego wariacje. Ten przepis wydał mi się tak banalny i prosty, że aż zaczęłam się zastanawiać czy coś tak oczywistego może być dobre? Okazało się wyśmienite. Nie spodziewałam się, że ciasteczka Digestive w takiej formie tak świetnie b...

Jacques Torres’ Chocolatey Chocolate Chip Cookies

Bakarella

These have been on my To-Bake List for a while now. Ever since my mom emailed me the link to this recipe and video from an episode of The Chew. They are crazy amazing chocolate chip cookies from Jacques Torres. Watch the video with the recipe if you have a minute. Jacques is just so cute. But I warn you, if you do, you’ll want ...

Malze St. Jacques, sos mandarynkowy, marchewki na sposob orientalny

Est-Ouest

To jedno z moich kultowych dan Bozonarodzeniowych... rodzina mojego meza tak bardzo je lubi, ze co roku przygotowuje je od nowa, to na Wigilie, to na 25 grudnia. To danie moze byc przystawka badz daniem glownym, wszystko zalezy od ilosci malz Swietego Jakuba, ktore mamy zamiar w porcji podac. Robi sie je prosto i dosc szybko. Na przystawke ja pr...

curry coleslaw

posmak zdrowia, czyli my taste of health

skip to main | skip to sidebar curry coleslaw Coleslaw to bardzo popularna w USA surówka z białej poszatkowanej kapusty, sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego. Jej podstawą jest oczywiście biała kapusta, majonez/maślanka, przyprawy i inne dodatki. Ja proponuję dziś surówkę Jacques Pepin, który dzięki curry podkreślił ch...

Noix de Saint-Jacques sur lit de riz noir, czyli małże św. Jakbuba podawane na czarnym ryżu

Zielona Patelka

Jak pisałam Stephen Clarke, Paryżanie mają do jedzenia stosunek niemal seksualny. Tak samo lubią je oglądać, dotykać i wąchać, jak smakować. Owoce morze sprzedaje się na straganach przed restauracjami - ostrygi, kraby i homary, które zostaną przyrządzone w kanjpie, są rozkładane tuż przy chodnikach i biedny człowiek (zwykle mężczyzna) odpowied...

RATATOUILLE Z PENNE

bosko-bo-wlosko

Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :)   Ratatouille z penne (wym. rat-a-tooey) Składniki (dla 2 głodnych osób): 1 mały bakłażan, pokrojony na kawałki o boku 2,5 cm,  2 małe jędrne cukinie, pokrojone na kostkę o boku 2 cm, 2 długie papryki, bez ...

Już nigdy więcej nie ugotujesz brokułów!

asiathinksthings.com

Z ręką na sercu, odpowiedzcie. Lubicie brokuły, czy jecie je z rozsądku, bo wiecie, że są zdrowe? Ja zawsze je jadłam z rozsądku. Ugotowane. Z dodatkami, które i tak nie nadawały im zbyt wyrafinowanego smaku. W końcu pewnego dnia O. znalazł ten oto przepis, który na zawsze odmienił nasze życie. Czemu publikuję go właśnie dzisiaj? Będąc rano w sk...

Szybki chleb

Muffinalia

Przepis zaczerpnięty od Jacques Pepin, zaufałam mu i to był strzał w dziesiątkę. Ten chleb jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, wymaga tylko trzech składników i to takich, które zazwyczaj są w naszych domach. Skórka jest mocno chrupiąca, może nieco różni  od większości chlebów jakie kupujemy, ale jest dobry.  Podsumowując, gdy ni...

Ryba w panierce z tartych ziemniaków

niebo na talerzu

Podpatrzyłam wczoraj jak znany kucharz z telewizji ( zdaje się że Jacques Pepin, ten od popijania wina w trakcie programu), w prosty sposób odświeżył pomysł na  smażoną rybę. Nie oglądałam programu od samego początku, zatem pewnie wiernie przepisu nie odtworzyłam, ale to co dziś wyszło uznaję za bardzo dobre danie, zatem od raz...

Białe szparagi z sosem maślanym

smakuje mi

Hello everybody! I have an announcement: I’m writing a Korean cookbook to be published in 2015 by Houghton Mifflin Harcourt. First of all I want to thank everyone who ever bought or downloaded one of my first three self-published cookbooks. I really appreciate it. I made these books at the request of some of my readers, and I never expected they...

gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina

posmak zdrowia, czyli my taste of health

Dla Amerykanów kwintesencją gulaszu wołowego jest tzw. "beef burgundy", który z samej nazwy wskazuje, że powinien być przyrządzony na czerwonym winie z regionów burgundzkich. Gulasz prezentowany przeze mnie jest autorstwa Jacques Pepin (Chez Jacques - Traditionals and Rituals of a Cook). Sam w sobie nie jest skomplikow...

Omlet Wiejski

Just My Delicious

Omlet wiejski to specjał, który zwykle pojawia się u nas w ramach śniadania. U nas przygotowanie omletów to przede wszystkim domena M., który robi je tak dobrze, że za każdym razem nie mogę wyjść z podziwu jak coś tak prostego może tak genialnie smakować. Tradycyjny omlet wiejski to wersja podstawowa. Prosta, ale wymaga odrobiny wprawy w przygot...

Masterchef i tzatziki idealne (wg George'a Colombarisa)

Eat.Read.

George Colombaris to pochodzący z Grecji, a pracujący w Australii, szef kuchni, gwiazda mojego ulubionego programu Masterchef Australia. Tak, tak, Australia:) Jestem ciekawa, czy ktoś poza mną ogląda ten program w Polsce. "Masterchef" to znany brytyjski format kulinarnego show, popularny m.in. we Francji i Izraelu, a od dwóch sezonów także w Sta...

Ciężkie jest życie eksperymentatora. Czyli kiedy w kuchni nie wychodzi.

Cook it Lean

Ten wpis będzie inny niż wszystkie. Bardziej osobisty niż kulinarny, chociaż mocno z kuchnią związany. Kiedy przechodziłam na paleo (odrzuciłam laktozę i gluten oraz wszelkie ziarna) i po dłuższej przerwie reaktywowałam bloga podjęłam pewnego rodzaju wyzwanie. Nastawiłam się na mocne eksperymentowanie w kuchni. Dla osoby bez przygotowania teoret...

The Daring Cooks #24 Ballotine of chicken...

Anula's Kitchen

For the April Daring Cooks Challenge, Lisa from Parsley, Sage and Sweet has challenged us to debone a whole chicken, using this video by Jacques Pepin as our guide; then stuff it, tie it and roast it, to create a Chicken Ballotine. Better late than never... I know that the reveal date is on the 14th of each month but... My life...

Skrzydełka z zagrodowego kurczaka / kasza gryczana / kacze wątróbki

Mięsożecy

Dzisiaj przedstawiamy wam danie złożone ze sporej ilości wcześniej spreparowanych pół-produktów przez co jest ono pracochłonne. Lecz trud popłaca. Tak! To są skrzydełka, tylko zrobiliśmy z nich coś co w angielskim nazywa się “chicken lollipops” a jest to sposób obróbki surowych skrzydełek w taki sposób aby nadać im właśnie taki kształt. Ale po k...

Consomme, czyli bardzo klarowny bulion.

w zaciszu domowej kuchni

     Consomme to klasyka kuchni francuskiej i choć nie porywa swoim wyglądem to z całą pewnością nadrabia smakiem, dlatego polecam przygotować je choć raz. Jeden jedyny (daję gwarancję, że na jednym razie się nie skończy) ponieważ warto od czasu do czasu zwolnić tempo życia i zatrzymać się z myślami choćby nad garnkiem z bulionem, który z każda ...

Ciężkie jest życie eksperymentatora. Czyli kiedy w kuchni nie wychodzi.

Cook it Lean

Ciężkie jest życie eksperymentatora. Czyli kiedy w kuchni nie wychodzi. | Gotuj się! Przepisy, artykuły i recenzje. Subiektywnie o odżywianiu. Strona główna Przepisy Paleo Śniadania Dania główne Kolacje Na szybko Grill Cheat meal Sałatki Recenzje Artykuły O mnie Napisz do mnie - MenuStrona głównaPrzepisy    Paleo    Śniadania    Dania główne    ...

Ostatnio wyszukiwane:

smoothie paprykowe, smoothie paprykowo, smoothie trawienie, koktajl trawienie, termomix sok, łosos z musztardą i miodem, beefstroganoff, jaja przepiorcze koper, marynata mleczna do mięsa wieprzowego, marynata mleczna, muzyn z kiełbasom, muzyn z kiełbzsom, serniko makowiec z gotowego maku, sos musztardowo jajeczny, rebecci louise, rebecca louise, daily, sos musztardowo jajecznt, xhit, swinki w jajku,blotku

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x