Przepis na jacques pepin

Jacques Pepin kompletny zbiór technik gotowania Jacques Pépin's Complete Techniques Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CooLinarNy
Proste makaroniki Jacques Pepin’a

Proste makaroniki Jacques Pepin’a 507

Z komercyjnego punktu widzenia makaroniki powinny być gładkie, równe i mieć karbowaną stopkę, tak jak te, kulinarnie jednak to po prostu migdałowe bezy ciągnące w środku i chrupiące na zewnątrz, jeśli Zobacz więcej
Actinidia
Actinidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Muffinalia
Szybki chleb

Szybki chleb 1254

Przepis zaczerpnięty od Jacques Pepin, zaufałam mu i to był strzał w dziesiątkę. Ten chleb jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, wymaga tylko trzech składników i to takich, które zazwyczaj są w naszych Zobacz więcej
curry coleslaw Coleslaw to bardzo popularna w USA surówka z białej poszatkowanej kapusty, sama nazwa wywodzi się z języka flamandzkiego. Jej podstawą jest oczywiście biała kapusta, majonez/maślanka, Zobacz więcej
Z ręką na sercu, odpowiedzcie. Lubicie brokuły, czy jecie je z rozsądku, bo wiecie, że są zdrowe? Ja zawsze je jadłam z rozsądku. Ugotowane. Z dodatkami, które i tak nie nadawały im zbyt Zobacz więcej
Zawsze z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki kulinarnej uczty z Jacquesem Pepin. I zawsze oglądam ten program z ogromna przyjemnością. Pepin to profesjonalista. Spokojnie i jasno przekazuje Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej

Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej 317

Witam Was w Nowym Roku na słodko. Składam Wam najserdeczniejsze życzenia noworoczne. Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Zobacz więcej
bosko-bo-wlosko
bosko-bo-wlosko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bosko-bo-wlosko
RATATOUILLE Z PENNE

RATATOUILLE Z PENNE 183

Kolejnym przystankiem w naszej podróży po Europie jest Francja, a dokładniej mówiąc Prowansja i jej klasyczne danie :) Ratatouille z penne (wym.rat-a-tooey) Składniki (dla 2 głodnych osób): 1 mały Zobacz więcej
Chciałam Wam dziś pokazać swoje nowe logo, które wymyśliła dla Szkatułki Cook Weronika Labisko, znana w świecie blogosfery projektantka, graficzka i blogerka. Z Weroniką znam się od dłuższego czasu i Zobacz więcej
Podpatrzyłam wczoraj jak znany kucharz z telewizji ( zdaje się że Jacques Pepin, ten od popijania wina w trakcie programu), w prosty sposób odświeżył pomysł na smażoną rybę. Nie oglądałam programu od Zobacz więcej
George Colombaris to pochodzący z Grecji, a pracujący w Australii, szef kuchni, gwiazda mojego ulubionego programu Masterchef Australia. Tak, tak, Australia:) Jestem ciekawa, czy ktoś poza mną ogląda Zobacz więcej
Salsa z awokado (czyli sos z awokado, pochodzący z kuchni meksykańskiej czy może tex-mex) to bardziej orzeźwiająca sałatka, niż sos. Pomysł podpatrzyłam, oglądając programy kulinarne, w których gotuje Zobacz więcej
Dla Amerykanówkwintesencją gulaszu wołowego jest tzw. "beef burgundy", który z samej nazwy wskazuje, że powinien być przyrządzony na czerwonym winiez regionów burgundzkich. Gulasz prezentowany przeze Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Just My Delicious
Omlet Wiejski

Omlet Wiejski 281

Omlet wiejski to specjał, który zwykle pojawia się u nas w ramach śniadania. U nas przygotowanie omletów to przede wszystkim domena M., który robi je tak dobrze, że za każdym razem nie mogę wyjść z Zobacz więcej
Lubię Warszawę. Podkreślam to od dawna. Mam sentyment do tego miasta bo nauczyło mnie odkrywać kulinarny świat nie mieszczący się w ramach krakowskiego spojrzenia. Nigdy nie zapomnę jak "przełamałam Zobacz więcej
Przekąska przed wystawnym obiadem albo danie na kolację, najlepiej ze świeżą bagietką maczaną w oliwie. Pyszna, wspaniale razem się komponująca, z małą ilością tłuszczu - zdrowa. Letnie, Zobacz więcej
Błyskawicznie i do tego bez biletu przenieść sięwprost z ruchliwej warszawskiej ulicy Świętokrzyskiej w zaciszną paryską Saint Jacques? To jest możliwe:) Wystarczy pośpiesznie minąć przedłużającą się Zobacz więcej
Ryba w panierce z tartych ziemniaków. Podpatrzyłam wczoraj jak znany kucharz z telewizji ( zdaje się że Jacques Pepin, ten od popijania wina w trakcie programu), w prosty sposób odświeżył pomysł na Zobacz więcej
Consomme to klasyka kuchni francuskiej i choć nie porywa swoim wyglądem to z całą pewnością nadrabia smakiem, dlatego polecam przygotować je choć raz. Jeden jedyny (daję gwarancję, że na jednym razie Zobacz więcej
Ten wpis będzie inny niż wszystkie. Bardziej osobisty niż kulinarny, chociaż mocno z kuchnią związany. Kiedy przechodziłam napaleo(odrzuciłam laktozę i gluten oraz wszelkie ziarna) i po dłuższej Zobacz więcej