jagnięcina z porto

{{headerMessage}}
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Jagnięcina to wciąż rzadkość na naszych stołach – przede wszystkim z powodu ceny jak i dostępności tego wyśmienitego mięsa. Kotleciki … Przeczytaj cały artykuł Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Greckie smaki

Greckie smaki 288

0
{{headerMessage}}
Rejs po Morzu Jońskim był dla mnie wielką przygodą, bo pierwszy raz spędziłam urlop pod żaglami. Oprócz sterowania, stawiania żagli, cumowania, zarzucania kotwicy i szorowania pokładu raczyliśmy się w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bardzo mocno prawie na czarno.4. Przygotować oliwę mało intensywną np z pestek winogron 20 ml z pestkami z wanilii lub cukru waniliowego.Podawanie :Do popicia porto lub nalewka wiśniowa tak by nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Kawałki kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem orientalnych przypraw. Lamb Kleftiko- wolno pieczona jagnięcina. Podawanaw sosie pomidorowym z ziemniakami, papryką i zapiekanym serem feta. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
: 2 łyżeczki oleju rzepakowego 4 kotleciki jagnięce, górka 3 szalotki, posiekane (lub 1 cebula) 1/2 szklanki Porto 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone) 3 łyżki dżemu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, kształt liści ma bardzo charakterystyczny a w czerwcu i lipcu dodatkowo pięknie kwitnie pół kilo liści malwy mięso kurczaka (dwie duże piesi albo tyle samo mięsa z uda) można robić to także z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żeberek jagnięcych z kością - na 2-3 osoby, dość głodne marynata wg Gordona Ramsay'a z książki 'Niedzielne przysmaki' (na 800g jagnięciny bez kości) - przepis oryginalny: 200 ml porto 'ruby' 2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
- kaczych móżdżków - podrobów wieprzowych - mocno otłuszczonych gęsich wątróbek Tu nikt nie miał wątpliwości, że ostatnia ospowiedź jest prawidłowa. 6. Składnikiem tradycyjnej irlandzkiej zapiekanki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czerwone - Chateaunef du Pape, Shiraz-Cabernet. Kaczka lub gęś: bogate białe wino, np. Riesling Spätlese lub Auslese. W pomarańczach lub brzoskwiniach można wypić z Sauternes lub Riesling Auslese. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łososia, zamarynowanego i dobrze ugrillowanego – soczysty, rozpływa się w ustach. Do tego dziki ryż i grillowane pomidorki. Zdrowo i smacznie. Miałem jeszcze okazje próbować Polędwicę wołowa Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Est-Ouest
Kulinarnie z Polski

Kulinarnie z Polski 200

0
{{headerMessage}}
? Dość niskie jak na naszą kieszeń ale stosunek cen do jakości wyjątkowo zły… jak porównuję teraz z Portugalią czy Hiszpanią, gdzie za tę samą sumę jada się dużo lepiej… 6 sztuk pierogów, bez niczego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smakuje makaron z sosem pomidorowym, inaczej ze śmietanowym, a inaczej z oliwą z oliwek. Dlatego dobierając wino do potrawy, które mają sos, trzeba brać pod uwagę sos, który nadaje potrawie smak. Zobacz więcej
AgusiaH
AgusiaH Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia nad Atlantykiem
Nasze podróże

Nasze podróże 72

0
{{headerMessage}}
i komentarze. Nowszy postStarszy postStrona główna Subskrybuj:Komentarze do posta (Atom) O mnie Agnieszka Porto, Portugal Mam na imię Agnieszka. Los rzucił mnie znad Morza Bałtyckiego na atlantyckie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Porto, Portugal Mam na imię Agnieszka. Los rzucił mnie znad Morza Bałtyckiego na atlantyckie wybrzeże Portugalii. Moją wielką pasją jest odkrywanie nowych smaków i powroty do tych znanych jeszcze z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
po ok. 400 g każda) 6 łyżek oleju arachidowego lub innego roślinnego 2 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka kurkumy 1-1,5 cm świeżego imbiru drobno startego 1 suszona, pokruszona papryczka chili Zobacz więcej
{{headerMessage}}
spróbować, ale prezentował się dumnie. Wołowina Black Angus, cheddar, sos chipotle i frytki z batatów. Burger Royal i Jaja w Kuchni Desery Propozycje deserowe są bardzo oryginalne i niebanalne. Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Szalom Tel Aviv!

Szalom Tel Aviv! 170

0
{{headerMessage}}
to izraelskie danie narodowe. W dodatku, wbrew obiegowej opinii, nie wszystkie restauracje są koszerne. Spora część łamie wszystkie możliwe zasady, serwując owoce morza czy mięso z nabiałem. Po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
galaretki z porto, z kawałeczkiem wędzonej kaczki oraz zielonym jabłuszkiem, rzepą i rukwią wodną. M otrzymał natomiast najlepsze foie gras jakie kiedykolwiek jadliśmy. Smażonym kawałkom wątróbki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przyzwyczajamy się do panującego klimatu, gdyż powietrze jest gorące i dość suche, więc nie męczy aż tak bardzo. Wsiadamy w jakiś autobus i jedziemy do centrum Heraklionu, gdzie mamy wynajęty hotel. Zobacz więcej