jagnięcina z porto

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Jagnięcina to wciąż rzadkość na naszych stołach – przede wszystkim z powodu ceny jak i dostępności tego wyśmienitego mięsa. Kotleciki … Przeczytaj cały artykuł Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sauté
Greckie smaki

Greckie smaki 278

0
Rejs po Morzu Jońskim był dla mnie wielką przygodą, bo pierwszy raz spędziłam urlop pod żaglami. Oprócz sterowania, stawiania żagli, cumowania, zarzucania kotwicy i szorowania pokładu raczyliśmy się w Zobacz więcej
bardzo mocno prawie na czarno.4. Przygotować oliwę mało intensywną np z pestek winogron 20 ml z pestkami z wanilii lub cukru waniliowego.Podawanie :Do popicia porto lub nalewka wiśniowa tak by nie Zobacz więcej
. Musaka – tradycyjna zapiekanka z bakłażanów. [Tawerna Anastasia - Anafonitria] Główne składniki zapiekanki to bakłażan, ziemniaki, mięso mielone i sos beszamelowy. Ryby- ryby oraz owoce morza są Zobacz więcej
były lekko różowe w środku) i podane z przepysznym sosem z wiśniami i słodkim winem Porto. Danie jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Polecam na obiad w Zobacz więcej
, kształt liści ma bardzo charakterystyczny a w czerwcu i lipcu dodatkowo pięknie kwitnie pół kilo liści malwy mięso kurczaka (dwie duże piesi albo tyle samo mięsa z uda) można robić to także z Zobacz więcej
żeberek jagnięcych z kością - na 2-3 osoby, dość głodne marynata wg Gordona Ramsay'a z książki 'Niedzielne przysmaki' (na 800g jagnięciny bez kości) - przepis oryginalny: 200 ml porto 'ruby' 2 łyżki Zobacz więcej
i witaminy w nich rozpuszczalne. Jest też doskonałym źródłem białka. 4. Porto to: - portugalskie wino - rodzaj koniaku - wódka z cydru jabłkowego - likier migdałowy Portugalskie wino. Wódka z cydru Zobacz więcej
lub pieczony): Sancerre, Pouilly-Fumé, Sauvignon Blanc z RPA lub Nowej Zelandii. Może być również lekko schłodzone Chinon. Śledź: od wina woli gin, wódkę i piwo. Jeśli już musi być wino to można Zobacz więcej
łososia, zamarynowanego i dobrze ugrillowanego – soczysty, rozpływa się w ustach. Do tego dziki ryż i grillowane pomidorki. Zdrowo i smacznie. Miałem jeszcze okazje próbować Polędwicę wołowa Zobacz więcej
Est-Ouest
Est-Ouest Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Est-Ouest
Kulinarnie z Polski

Kulinarnie z Polski 186

0
? Dość niskie jak na naszą kieszeń ale stosunek cen do jakości wyjątkowo zły… jak porównuję teraz z Portugalią czy Hiszpanią, gdzie za tę samą sumę jada się dużo lepiej… 6 sztuk pierogów, bez niczego Zobacz więcej
lub pasztety + dolcetto Deska wędlin + dolcetto lub gamay (ale nie gamay burgeois noveau) Truffle + dolcetto Ser kozi + sancerre Ser pleśniowy stilton + vintage port Roquefort + sauternes Tarta Zobacz więcej
i komentarze. Nowszy postStarszy postStrona główna Subskrybuj:Komentarze do posta (Atom) O mnie Agnieszka Porto, Portugal Mam na imię Agnieszka. Los rzucił mnie znad Morza Bałtyckiego na atlantyckie Zobacz więcej
Porto, Portugal Mam na imię Agnieszka. Los rzucił mnie znad Morza Bałtyckiego na atlantyckie wybrzeże Portugalii. Moją wielką pasją jest odkrywanie nowych smaków i powroty do tych znanych jeszcze z Zobacz więcej
po ok. 400 g każda) 6 łyżek oleju arachidowego lub innego roślinnego 2 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka kurkumy 1-1,5 cm świeżego imbiru drobno startego 1 suszona, pokruszona papryczka chili Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Szalom Tel Aviv!

Szalom Tel Aviv! 162

0
to izraelskie danie narodowe. W dodatku, wbrew obiegowej opinii, nie wszystkie restauracje są koszerne. Spora część łamie wszystkie możliwe zasady, serwując owoce morza czy mięso z nabiałem. Po Zobacz więcej
galaretki z porto, z kawałeczkiem wędzonej kaczki oraz zielonym jabłuszkiem, rzepą i rukwią wodną. M otrzymał natomiast najlepsze foie gras jakie kiedykolwiek jadliśmy. Smażonym kawałkom wątróbki Zobacz więcej
przyzwyczajamy się do panującego klimatu, gdyż powietrze jest gorące i dość suche, więc nie męczy aż tak bardzo. Wsiadamy w jakiś autobus i jedziemy do centrum Heraklionu, gdzie mamy wynajęty hotel. Zobacz więcej
posiłku w Trekroneren był taki, że kiełbaski rzeczywiście robione bardzo pieczołowicie, z dodatkiem ziół i przypraw korzennych. Mogło to smakować, choć jako dodatki zaserwowano nam trochę prażonej Zobacz więcej