jagodzianki bez drożdży

Jagodzianki z ciasta kruchego, na bazie trzech rodzajów mąki, cynamonu, octu winnego i gęstego jogurtu naturalnego. Z tak przygotowanego ciasta formuje się rożki, które po upieczeniu mają delikatną, Zobacz więcej
Nie ma lata bez jagodzianek :). Tym razem nie w formie klasycznych bułek nadziewanych jagodami, ale w formie zawijańców. Zamiast formować pojedyncze bułeczki i nadziewać je jagodami zwijamy wszystko w Zobacz więcej
Ulubione drożdżówki mojej córki, klasyczne bez zbędnych dodatków, przypominają mi bułeczki, które sama jadłam w dzieciństwie. Proste do przygotowania, najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale są tak Zobacz więcej
Co tu dużo mówić, pogoda jaka jest każdy widzi. Upał, aż miło, ale piec trzeba, bo na przykład taki sezon jagodowy nie będzie trwał wiecznie. Lato bez jagodzianek , to bardzo zły pomysł, dlatego nie Zobacz więcej
diana.magnowska
diana.magnowska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pani Bufetowa
JAGODZIANKI

JAGODZIANKI 41

0
Uwielbiam! Maślane, słodkie ciasto drożdżowe i dużo owoców w środku.Lipiec nie może się obejść bez domowych, aromatycznych jagodzianek. Przepis podaję za White Plate. Czas pieczenia: 30 minut Zobacz więcej
Wszędzie teraz jagodzianki, a u mnie tylko zwykłe drożdżówki z jagodami :) ale równie smaczne. Składniki: 20 g drożdży świeżych 100 ml mleka ciepłego 2 jajka 50 g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 Zobacz więcej
owalną bułeczkę. Gotowe odstawiamy na 15 minut do napuszenia, tuż przed wstawieniem do piekarnika smarujemy je białkiem. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200ºC. Po przestudzeniu posypujemy cukrem Zobacz więcej
200g wiśni (BEZ PESTEK) 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniemkruszonka: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru brązowego, 80g masła Lekko podgrzać mleko, odlać połowę i rozpuścić Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Mamine jagodzianki

Mamine jagodzianki 179

2
z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na pulchną masę. Mąkę przesiać. Dodać razem z rozczynem i letnim mlekiem do masy żółtkowej. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się Zobacz więcej
, będziecie tutaj zaglądać. Zapewniam, że warto. Jagodzianki na krucho bez drożdży. A oto zapowiedzi części przepisów, które przygotowałam. Będą ukazywały się systematycznie w ciągu najbliższych Zobacz więcej
: 1. Przygotować ciasto drożdżowe według tego przepisu. Nie zostawiać surowej mieszanki bez mąki na całą noc, wystarczy 3 godziny leżakowania. Po tym czasie dodać mąkę i wyrobić ciasto. 2. Ciasto Zobacz więcej
łyżkę. Dziś zrobiłam parowańce z jagodami. To taka wersja jagodzianek bez pieczenia, za to gotowanych w parowarze. Potrzebujemy: - 3 szklanki mąki pszennej typ ok. 500, - 1 jajko całe w temperaturze Zobacz więcej
pokrytej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki włóż do piekarnika z termoobiegiem na 200ºC i piecz przez około 10- 12 minut. Jeśli pieczesz bez termoobiegu, Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Jagodzianki

Jagodzianki 123

0
Pierwszy raz robiłam jagodzianki bez pomocy mamy. Przyznam, że zajęło mi to sporo czasu, ale efekt był tego warty. W przepisie inspirowałam się poradami rodzicielki, a także przepisem, który znalazłam Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Jagodzianki

Jagodzianki 220

0
Jagodzianki Sezon jagodowy nie może obyć się bez jagodzianek. Długo szukałam idealnego przepisu na drożdżowe bułeczki. Po wielu próbach, w moim zeszycie z przepisami znalazł się ten, który za chwilkę Zobacz więcej
Coś trzeba zrobić z tą pogodą! Tak nie może być! Lato było całkiem do dupy, a teraz bez przerwy leje i wieje tak, że moja satelitka kręci się, jak wiatraczek na 1go maja. Ileż trzeba mieć w sobie Zobacz więcej
. Posmarowałam je jajkiem i wstawiłam do pieca 190 stopni bez termoobiegu - 25 minut, w międzyczasie zamieniałam blachy miejscami. Z mniejszej części ciasta uformowałam 5 bułek, posmarowałam jajkiem Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Jagodzianki

Jagodzianki 791

0
Jeszcze ciepłe, mięciutkie, pachnące, takie puchate, że rozpływają się w ustach;) Jagodzianki… przecież nie mogło się obyć bez tych cudownych bułeczek w pełni sezonu jagodowego. 200ml mleka 25g Zobacz więcej