jagodzianki z kruszonką

Czas jagód i czas na jagodzianki. Składniki: -60 dkg mąki tortowej -5 dkg drożdży -300 ml mleka -3 żółtka i jedno całe jajko -6 dkg masła -5 łyżek cukru -szczypta soli -aromat -40 dkg jagód -3 łyżki Zobacz więcej
i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – powinno podwoić swą objętość (ok. 1h - 1h 15minut). Odrywać po małym kawałku ciasta, formować Zobacz więcej
U mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam zTEJ strony. Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w Zobacz więcej
Klasyczne jagodzianki z pewnością zachwycą każdego, warto ich spróbować zanim jagody skończą się na dobre i pozostaną nam już tylko wspomnienia po tych pysznych pachnących bułeczkach. Składniki na 18 Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie lata bez jagód i pysznych bułeczek drożdżowych z jagodami! Idealne na śniadanie, do szkoły i pracy, na piknik, czy na deser ze szklaneczką chłodnego mleka. Jagodzianki możecie Zobacz więcej
Brenia
Brenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Breni
Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką 115

0
Sezon na pyszne, prawdziwe jagodzianki jest w pełni, ale niestety trwa krótko. Dlatego zachęcam do przygotowywania teraz pysznych, ciast i ciasteczek z jagodami; dopóki są świeże jagody.Na blogu jest Zobacz więcej
Od dawna chodziły za mną jagodzianki... Wreszcie dziś kupiłam jagody i o to są! Nieziemski zapach podczas pieczenia rozchodził się po całym domu. Trzeba pamiętać, że im lepiej wyrobione ciasto tym Zobacz więcej
Jak ja lubię jagodzianki... A najbardziej te z niedalekiej piekarni. Są takie delikatne, takie puszyste i takie pełne jagód. Wspaniałe! Niestety w zeszłym roku zraziłem się do pieczenia własnych, bo Zobacz więcej
Jagodzianki. Któż ich nie lubi? Miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione jagodowym farszem lub jak u mnie farszem z borówek amerykańskich. Do tego pyszna kruszonka na wierzch - można jeść bez końca, Zobacz więcej
Pierwsze jagody zebrane w pobliskim lesie i pierwsze jagodzianki. Ciasto bardzo miękkie i elastyczne, w sam raz do wyrabiania ręką. A bułeczki? Idealne na popołudnie, do podjadania przy lekturze, czy Zobacz więcej
Co roku, gdy przychodzi sezon na jagody, objadam się pysznymi jagodziankami. Nie ma wtedy dla mnie chyba lepszych ciastek niż pyszne bułeczki z jagodami i kruszonką. W tym roku zrobiłam małe Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
jagodzianki z kruszonką

jagodzianki z kruszonką 45

1
Jak ja uwielbiam jagodzianki! Najbardziej takie prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, popijane zimnym mlekiem... Najchętniej takie ze świeżych jagód, zebranych samodzielnie w lesie:) Na przykład takie, Zobacz więcej
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką przygotowane z tego przepisu nie są za bardzo puchate, raczej twardsze i wytrawne. Słodycz jagodzianką daje kruszonka oraz lukier. Jagodzianki z kruszonką dobrze Zobacz więcej
Jagodzianki są moim ulubionym rodzajem drożdżówek. Piekę je kilka razy do roku od dokładnie 7 lat (wtedy zrobiłam swoje pierwsze). Często towarzyszyły mi na uczelni i w pracy. Zawsze z utęsknieniem Zobacz więcej
Książka kucharska - Piekarenka niedziela, 14 lipca 2013 11:26 Jagodzianki z przepisu babci Lodzi to kolejny smak mojego dzieciństwa. Babcia była specjalistką w drożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę Zobacz więcej
Jagodzianki są wspaniałymi wypiekami, kojarzą mi się z dniami spędzonymi na plaży w dzieciństwie. I to są wspaniałe wspomnienia! Dlatego też co roku mam na nie wielką ochotę. W tym, z utęsknieniem Zobacz więcej
Ansia
Ansia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pin-up Cake
Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką 129

0
Skoro sezon na jagody trwa to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Ja już to zrobiłam. Pulchne bułeczki nadziewane jagodami, z chrupiącą kruszonką na wierzchu smakują znakomicie. Gdyby nie to, że mam Zobacz więcej
Adi
Adi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Narodziny Smaku
Jagodzianki z kruszonką.

Jagodzianki z kruszonką. 26

0
Wakacje, a w parze z wakacjami idą świeże sezonowe owoce, Na pierwszy ogień jagody, a jak jagody to oczywiście pyszne i mięciutkie jagodzianki uwielbiane przez nas wszystkich. Odrobina kruszonki czyni Zobacz więcej
Tym pięknym (prawda?) jagodziankom nadaję tytuł 'najlepsiejszych'! Puchate i lekkie jak chmurka ciasto wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem. Orzechowa kruszonka wieńczy dzieło :) Swoją drogą jest Zobacz więcej
"nie walczę" z imieninami i cieszę się wspólnymi chwilami z rodziną oraz okazją do zjedzenie świeżo upieczonych jagodziANEK! Składniki na 10 dużych jagodzianek: rozczyn: 30g świeżych drożdży szklanka Zobacz więcej