Przepis na jajka faszerowane

Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 313

Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką smażone na maśle są pyszne Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Zobacz więcej
Ula30 marca 2013 13:27 Widzę, że to świetny przepis ! Bardzo lubię jajka faszerowane, bo moja siostra robi podobne. Wiem, że są pyszne !!! Radosnych Świąt !!! OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Jajka faszerowane - przepisy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Zielony koktajl z sokiem brzozowym Jajka faszerowane - przepisy Jajka faszerowane serem żółtym Jajka faszerowane szynką Zobacz więcej
Bogini Smaku
Bogini Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maxymonium kulinarne
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 730

Jajka faszerowane bez wątpienia mają u mnie pierwszeństwo wśród przystawek! Dzisiaj nietypowo ale właśnie faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem stały się daniem głównym podczas mojej kolacji. Zobacz więcej
Sylwia Saute.pl
Sylwia Saute.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saute.pl
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 126

Jajka faszerowane - Saute.pl Mapa stronyKontakt Przepisy Porady Saute.pl Przepisy Farsze i nadzienia Jajka faszerowane Wielkanoc Babka drożdżowa Żurek staropolski Jajka faszerowane Kategorie Danie Zobacz więcej
Asik.
Asik. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moja kraina smaków
Faszerowane jajka

Faszerowane jajka 550

Przeglądając zdjęcia w aparacie zauważyłam, że zrobiłam fotki wielkanocnych jejek faszerowanych, a nie wstawiłam przepisu. Nadrabiam więc to niedociągnięcie i wrzucam przepis na jajaka faszerowane Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 651

Jajka faszerowane z tuńczykiem są zdecydowanie najlepszymi, jakie kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo przepis jest naprawdę banalnie prosty i wymaga tylko kilku składników. Warto zadać sobie jednak nieco Zobacz więcej
O jajkach mówi się różnie. Jedni mówią, że można zjeść na tydzień tylko dwa, ponieważ podwyższają cholesterol, inni mówią, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. A przecież wiemy, że jajko ma Zobacz więcej
smakowite
smakowite Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakowite.com
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 429

Jajka faszerowane, podsmażone na maśle, kojarzą mi się z domem rodzinnym. Mój tata robił je w najprostszej wersji, z dodatkiem cebulki i dużej ilości koperku. Ja postanowiłam zrobić je w dwóch Zobacz więcej
codojedzenia
codojedzenia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
www.codojedzenia.pl
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 582

Przepisy jarskie, Świąteczne specjały Jajka faszerowane 2013/03/28 , Gosia Jajka faszerowane wielkanocne i nie tylko. Uwielbiam jajka w każdej postaci a takie nadziewane jajka mogłabym jeść Zobacz więcej
Jajka faszerowane, kto ich nie lubi? To prosta i szybka przekąska na święta i różne uroczystości, szczególnie lubię Jajka faszerowane szynką gotowaną i majonezem, dodatek zielonego szczypiorku ożywia Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
faszerowane jajka

faszerowane jajka 536

Faszerowane jajka to szybka propozycja na kolację albo spotkanie towarzyskie. Takie jajka doskonale sprawdzą się też na wielkanocnym stole. Jajka smakują podane na ciepło lub zimno. 10 jajek 150 g Zobacz więcej
Bogini Smaku
Bogini Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Maxymonium kulinarne
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 558

Jajka faszerowane bez wątpienia mają u mnie pierwszeństwo wśród przystawek! Dzisiaj nietypowo ale właśnie faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem stały się daniem głównym podczas mojej kolacji. Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 349

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Na wielkanocny stół, na przystawkę, na sylwestrową lub karnawałową kolację i na weekendowe śniadanie – smakowite jajka faszerowane. Jajka faszerowane … Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE 259

JAJKA FASZEROWANE Uwielbiam jajka faszerowane, robię faszerowane kiełbasą, makrelą wędzoną, ale te, które najbardziej odpowiadają mojemu smakowi to te faszerowane pieczarkami. - 0, 5 kg pieczarek - Zobacz więcej
Jajka faszerowane na 10 sposobów Wielkanoc za pasem, a więc w świątecznym menu nie powinno zabraknąć jajek. Dziś propozycja na jajka faszerowane na 10 sposobów. Z pewnością każdy z was znajdzie coś Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
faszerowane jajka

faszerowane jajka 181

zaglądając do archiwalnych wpisów zauważyłam, że w 2009 podałam przepis na jajka faszerowane z ryżem śliwkowym. i nie wiem, jak to się dzieje, żeprzy wpisywaniu na bloga dań okołowielkanocnych zawsze Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
moje pasje
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 935

Jedna z najpopularniejszych przekąsek na stołach nie tylko w okresie Wielkanocy ;) Jajka faszerowane można jeść na wiele sposobów. Najczęsciej jednak na moim stole pojawiają się te z pieczarkami i Zobacz więcej
Przepis na jajka faszerowane szpinakiem polecam wszystkim miłośnikom zielonych listków, ale i nie tylko. Tak podane śniadanie sprawi, że będziecie mieli dobry nastrój przez cały dzień :) Jajka Zobacz więcej
keskese
keskese Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dobry Przepis
Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 1713

Faszerowane jajka to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i mały posiłek w ciągu dnia. Jajka są bogatym źródłem białka, mają doskonały profil aminokwasowy. Żółtko zawiera sporo lecytyny, ksantofil Zobacz więcej

Jajka faszerowane są ciekawym i smacznym pomysłem na przekąskę. Sprawdzą się także jako zimna przystawka na uroczystościach rodzinnych. Jajka z farszem możemy przygotować również w okresie świąt Wielkanocnych i tym samym nieco urozmaicić formę podania tradycyjnych, ugotowanych na twardo jajek. Same jajka są niezwykle zdrowe, dlatego powinno się je włączać do zdrowej i zbilansowanej diety, jeżeli tylko nie ma żadnych przeciwwskazań (alergie, wysoki cholesterol). Jajka są skarbnicą witamin (A, E, D, K) i składników mineralnych (fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen). Posiadają także sporo białka, dlatego powinny je jeść jak najczęściej osoby będące na diecie wegetariańskiej. Poza tym w żółtku znajduje się beta-karoten i luteina, która korzystnie wpływa na zdrowie naszych oczu. Osoba zdrowa może spożywać jedno jajko dziennie, natomiast jeżeli mamy problem ze zbyt wysokim cholesterolem, powinniśmy ograniczyć się do 2-3 jajek tygodniowo. Jajka same w sobie są bardzo smaczne, jednak podane w formie faszerowanej zyskują dodatkowe walory smakowe, a także wizualne, ponieważ pięknie się prezentują na talerzach.

Przepisów na jajka faszerowane jest mnóstwo. Możemy nadziewać je warzywami, rybami, wędlinami, serami lub dowolnymi pastami. Tak naprawdę przy przyrządzaniu jajek faszerowanych ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Możemy dowolnie komponować składniki i za każdym razem otrzymamy smakowite danie. Do faszerowania możemy użyć dowolnych jajek: kurzych, przepiórczych, perliczych, a nawet kaczych czy gęsich. Najbardziej popularne są jednak jajka kurze, które w pierwszej kolejności należy ugotować na twardo, obrać ze skorupek, a następnie poprzekrawać na połówki. Typowo wielkanocnym przepisem mogą być np. jajka faszerowane rzeżuchą. Żółtka należy delikatnie wyjąć, a następnie wymieszać z drobno pokrojoną szynką, posiekaną rzeżuchą, majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Białka należy napełnić farszem. Gotowe jaja faszerowane posypujemy dodatkową porcją rzeżuchy i ewentualnie przyozdabiamy plasterkami rzodkiewki. Innym ciekawym farszem do jajek jest ten przygotowany na bazie pieczarek i cebuli. Pieczarki i cebulę należy drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni z odrobiną masła. Gdy farsz ostygnie, mieszamy go z żółtkami, majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przyrządzonych jajek faszerowanych świetnie pasują kiełki rzodkiewki, którymi możemy posypać wierzch naszej przystawki. Bardzo smacznym i łatwym w przygotowaniu nadzieniem jest pasta, np. przyrządzona na bazie łososia lub tuńczyka. Plasterki wędzonego łososia należy bardzo drobno pokroić i wymieszać z posiekanym koperkiem, majonezem lub sosem tatarskim i oczywiście z żółtkami. Wierzch jajek faszerowanych łososiem możemy przyozdobić pokrojonymi w plasterki oliwkami. Farsz z tuńczyka możemy z kolei przygotować z posiekanej pietruszki, chrzanu no i oczywiście z odsączonego tuńczyka z puszki. Farsz jajek faszerowanych świetnie smakuje również w połączeniu żółtek, majonezu i tartego żółtego sera. Możemy także przygotować typowo wiosenną wersję z rzodkiewką i ogórkiem zielonym. Jeżeli natomiast chcemy nieco odchudzić nasze i tak już dość kaloryczne jajka faszerowane, zamiast majonezu możemy użyć równi dobrze jogurtu naturalnego lub greckiego.

Jajka faszerowane możemy przyrządzić także na ciepło. Żółtka jaj należy wymieszać z dowolnymi składnikami, np. majonezem, musztardą, drobno pokrojoną papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie nakładamy go do białek. Jajka faszerowane obtaczamy w bułce tartej od strony nadzienia i podsmażamy na patelni z odrobiną masła lub oleju, aż bułka ładnie się przyrumieni. Przystawkę podajemy na ciepło. Innym ciekawym pomysłem na przyrządzenie i podanie jajek faszerowanych jest zapieczenie ich w skorupkach w piekarniku. Po ugotowaniu jajek na twardo należy przekroić je na pół razem ze skorupkami, a następnie delikatnie wyjąć cały środek. Białka należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z rozgniecionymi żółtkami, serkiem homogenizowanym oraz podsmażonymi na maśle z odrobiną czosnku startymi pieczarkami. Gotowy farsz doprawiamy do smaku i nakładamy go do pustych skorupek. Jajka faszerowane posypujemy bułką tartą i zapiekamy w piekarniku.