jak dobrze zamarynować kaczkę

No własnie, kolejny przepis ze zmianami :) Zamiast kaczki powinna być gęś, ale dostać świeżą gęś jest trudno. Dlatego postanowiłem zrobić świeżą kaczkę :) Muszę Wam powiedzieć że marynata w postaci Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z kaczki

Pierś z kaczki 692

1
Witam w Nowym Roku ! Chciałam życzyć wszystkim dużo pięknych chwil i dużo pysznego jedzenia :) Zawsze wzbraniałam się przed przygotowaniem kaczki. Nasłuchałam się, że bardzo trudno ją dobrze Zobacz więcej
Kaczka w pomarańczach po francusku czyli magret de canard a l'orange Bardzo aromatyczna, słodko cytrusowa pierś z kaczki uświetni każdy obiad. Przygotowanie jest proste, trzeba tylko zamarynować pierś Zobacz więcej
Dziś robimy małą wycieczkę do Chin. Kurczak po kantońsku z sosem Hoisin. Hoisin to słodko-ostry sos robiony ze słodkich ziemniaków, soi i sezamu. Do kaczki czy kurczaka jest wprost idealny. A jeśli Zobacz więcej
Moje pierwsze starcie z kaczką pieczoną w całości. I muszę się pochwalić: mięso wyszło idealne! Miękkie soczyste i dobrze przyprawione, a na deser pieczone jabłka :) Przepis jest bardzo prosty, nie Zobacz więcej
Jak tosięmówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego,szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda Zobacz więcej
Zapraszam na bardzo wykwitną, ale i zarazem prostą potrawę, czyli kaczkę w pomarańczach. Składniki: 3 piersi kaczki 4 pomarańcze 2 łyżki miodu masło do smażenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego sok Zobacz więcej
Skład: pierś z kaczki-1 olej z suszonych pomidorów majeranek sól pieprz kwaśne jabłko-1 szt gruszka-1 szt miód-1 łyżeczka wino wytrawne białe-1- 1,5 szklanki cebula-ćwiartka kostka rosołowa Zobacz więcej
Skład : pierś z kaczki-2 szt czosnek-3 ząbki majeranek-płaska łyżeczka pomarańcza-1szt sól pieprz olej-3 -5 łyżki pyzy Oczyszczoną pierś nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i pokrojonym w kostkę Zobacz więcej
Zuzanka
Zuzanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zuzanka czasem gotuje
Pieczona kaczka

Pieczona kaczka 1628

1
2 filety z kaczki, ze skórą 2 jabłka czosnek, majeranek, sól Kaczkę najpierw należy zamarynować - pokroić skórę w kratkę, z obu stron wetrzeć sól, zmiażdżony czosnek i posypać majerankiem. Na dwie Zobacz więcej
Łososia jak prawie każde mięso można zamarynować i podawać cienko pokrojonego z pieczywem. Tak podawane mięso nazywamy "Carpaccio", możemy w ten sposób podawać ryby, wołowinę (polędwicę ewentualnie Zobacz więcej
Pierwsze koty za płoty, udało się. Dziś na obiad mamy kaczkę. Zdjęć jest niewiele, ponieważ nie sądziłam, że uda mi się ją przyrządzić. A jednak :) Oczyszczoną kaczuszkę zanurzamy na 5 minut we Zobacz więcej
Japońska marynata teryiaki, to jedna z królujących u nas marynat do mięsa. Ubóstwiamy ją!:) Marynuję w ten sposób, wszystko co się da, a jednak za każdym razem powstaje nowa, mięsna bomba smakowa:) To Zobacz więcej
Po lewej termometr - nagroda w moim konkursie po prawej mięso wieprzowe fot. D.Szymborska Dziś było mięsnie, ale nie krwisto bo byłam na warsztatach grillowania wieprzowiny. Uczyłam się jak poznać Zobacz więcej
Dzisiaj polecam kolejny sposób na kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z miodem. Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w Zobacz więcej
Ok, wiem, że jest środek tygodnia i taki obiad w środę to trochę dziwny widok. Chyba, że to zdjęcie zrobione obiadu w restauracji, albo jak u mnie zdjęcie archiwalne. Ale muszę Wam pokazać ten obiad, Zobacz więcej
gotoewa
gotoewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Ewy
Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami 174

0
Nadszedł czas na pieczoną całą kaczkę wypełnioną pachnącymi jabłuszkami. Pycha. Gdy zbiera się cała nasza rodzina, jedna kaczka to mało. Pamiętam jak zrobiłam pierwszą taką kaczkę, było to sporo lat Zobacz więcej
ząbek czosnku, miód, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Zanurzamy w tej marynacie mięso pokrojone w dużą kostkę. Odstawiamy na 1-2 godziny (można też na całą noc). 2. Cebulę i paprykę również kroimy w Zobacz więcej
Kaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z Zobacz więcej