jak gotowac brukselke

Moja ulubiona ;) Dla 4 osob: 800 g brukselki 100 ml bulionu warzywnego 200 g smietany kremowej starta galka muszkatalowa 1-2 lyzeczki lagodnej musztardy sol, pieprz Brukselke oczyscic, przekroc globy Zobacz więcej
sol, pieprz, papryka 100g pomidorow z puszki 1 lyzka startego zoltego sera (30% tluszczu) Brukselke umyc, oczyscic i przepolowic. Makaron ugotowac al dente wg instrukcji na opakowaniu i ok. 5-6 minut Zobacz więcej
Jako dziecko uwielbialam brukselke :) A i teraz calkiem chetnie wyprobowuje coraz to nowe przepisy z tym warzywem :) Dla 4 osob: 600 g brukselki 1/2 peczka natki pietruszki 6 lyzek masla 5 lyzek bulki Zobacz więcej
na glebokiej patelni, dodac cebule i ziemniaki. Przelozyc do garnka, dolac rosol, zagotowac, gotowac pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie oczyscic brukselke, wlozyc do zimnej wody z odrobina Zobacz więcej
Od dziecka uwielbiam brukselke- wlasnie rozpoczal sie sezon na to zimowe warzywo. Pamietajcie, aby przed gotowanie naciac glab na krzyz i dodac do wody nieco cukru- brukselka nie bedzie tak gorzka. Zobacz więcej
1 lyzka soku z cytryny Brukselki oczscic, naciac glaby na krzyz, gotowac we wrzacej wodzie ok 8 minut, odcedzic. Boczek pokroic w paski. Migdaly, orzechy imbir i ser wymieszac ze smietana, doprawic Zobacz więcej
/2 szklanki smietany kremowki 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 peczka natki pietruszki W duzym garnku zagotowac 2,5 litra wody. Wlozyc skrzydelka, listki laurowe, Zobacz więcej
2 pory (tylko biala czesc) 300 g brukselki 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 ml smietany kremowki (lub mleka) sol morska swiezo mielony czarny pieprz grzanki do podania Boczek pokroic w Zobacz więcej
Gdyby mnie ktos spytal, czy lubie brukselke nie potrafilabym jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie. Moj stosunek do niej moznaby okreslic jako "nijaki". Nie mam zadnego urazu z dziecinstwa Zobacz więcej