jak jeść ostrygi

Kiedy pierwszy raz, w Portugalii, postawiono przede mną ostrygi, wzdrygnęłam się i odwracałam od nich wzrok. Ba, byłam świadkiem, jak jedzono je tuż po wyłowieniu, niemal prosto z sieci - bez cytryny Zobacz więcej
Ponieważ na różne warsztaty kulinarne zazwyczaj chadzam sama, chciałam sprawić kulinarną niespodziankę mojemu mężowi i podać mu coś mało spotykanego. Pokrzywa, sosna, czy stokrotki, to nasz chleb Zobacz więcej
Każdy o ostrygach słyszał, jednak nie każdy ich próbował. Najważniejsze w ostrygach jest to, żeby je kupić świeże. Wiem, że panuje przekonanie o tym, że skoro ostrygi są luksusowym towarem to są Zobacz więcej
Na zdjęciu: Ostryga japońska Jedni są ich smakoszami uważając je za delikates, inni robią minę typu beeeeee gdy o nich słyszą. Nie ma grupy pomiędzy. Albo się za nimi przepada, albo nie nie chce się Zobacz więcej
Ostrygi w białym winie podawane z zielonymmasłem Francuzi uwielbiają je na surowo, podawane na lodzie z cytryną, ja zdecydowanie wolę ostrygi w białym winie z masłem z natki pietruszki. Aby zobaczyć Zobacz więcej
: · szparagi · kapary · migdały · oliwa · sól i pieprz Szparagi oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapary obmyć wodą, migdały posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić kapary i migdały. Zobacz więcej
Duszno, tłocznie, ale bardzo smacznie. W sobotnie popołudnie na Powiśle zjechali miłośnicy dobrego jedzenia i designu. W 1500 m2 do wynajęcia odbył się już czwarty z kolei Urban Market. Dla mnie był Zobacz więcej
Jak jemy ostrygi? „Przede wszystkim myjemy je starannie pod bieżącą wodą. Skrapiamy je cytryną tuż przed jedzeniem. Niektórzy dodają odrobinę grubo zmielonego pieprzu. Do wydobycia ostrygi z muszli Zobacz więcej
Szymon
Szymon Obserwuj blogaObserwujesz bloga
FACET I KUCHNIA
Kierunek: Jaromer

Kierunek: Jaromer 29

0
Znów pora na krótką przerwę od kuchni (i fejsa). Skojarzenia z Czechami? Klobásy, párky, bramborové knedlíky, knedlo-vepřo-zelo, svíčkována smetaně, řízek s bramborem, ovocné knedlíky,guláš, houskový Zobacz więcej
Skorzonera, salsefia, wężymord, zimowe szparagi … te warzywo niejedno ma imię. Nie wygląda zachęcająco – z wierzchu czarne, powyginane korzenie. W środku białe. Podobno trafiło na nasze stoły przez Zobacz więcej
można ją delikatnie zetrzeć nożem. Ziemniaki przeciąć na pół, ale nie do końca - tak, żeby można było je otworzyć jak muszle ostryg. Oprószyć je solą morską i skropić oliwą. Umieścić ziemniaki na Zobacz więcej
Spróbowałam je w dwóch wersjach: na surowo, oraz na zapiekane. Po rozłupaniu muszli (tutaj specjalne podziękowania należą się Mojemu Chłopakowi), dodałam odrobinę cytryny i pieprzu. Są bardzo Zobacz więcej
« After Work - W Cafe Spokojna Mule afrodyzjakiem - ... » Afrodyzjaki - warsztaty w Makro Afrodyzjaki - dania lekkie ifrywolne. Wczoraj przygotowywałam je razem z innymi blogerami na warsztatach Zobacz więcej
Uwieeeeeelbiam ostrygi, zwlaszcza Fine de Claire nr 0. Podobno to świetny afrodyzjak ;) Należy je spożywać jak są świeże :) Mają wspaniały morski smak oraz wyjątkowe wartości odżywcze. W swoim Zobacz więcej
używamy wasabi w proszku, należy wcześniej połączyć je z sokiem z cytryny). Wymieszaj składniki, dodaj olej i połowę sezamu, jeszcze raz wymieszaj. Tatar podziel na 3 równe porcje i podaj udekorowany Zobacz więcej
Co jest w podróżowaniu fantastycznego? To, że prócz zwiedzania nowych miejsc, poznajemy zwyczaje, tradycje, kulturę i to co ważne degustujemy. Z jakim jedzeniem kojarzy mi się Paryż? Bagietka, Zobacz więcej