jak ładnie uformować pierogi

migdałowe - jadalne srebrne perełki Z mąki, jajek, margaryny i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Ma być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do Zobacz więcej
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Na krzaczkach ładnie się czerwienią Honeoye i Dukaty, teraz dojrzewa Senga - słodka, najlepsza na dżemy i konfitury. Na dania z truskawkami nie trzeba mnie Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Jagodzianki

Jagodzianki 143

2
ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią Zobacz więcej
Pierogi ozdabiane widelcem 1 sposób : pierogi zwinięte w ''łańcuszek'' krok 1: zawijamy róg pieroga, krok 2: blisko zawiniętego rogu zaginamy kolejny wałeczek ciasta, krok 3:sukcesywnie zawijamy jeden Zobacz więcej
Znowu spotkałyśmy się z Gosią z Mlecznej Krowy, aby wspólnie coś ugotować. Tak po prawdzie, to spotykamy się bardzo często i gotujemy - jednak większość naszych potraw nie trafia na blogi ponieważ Zobacz więcej
przekładamy je na posypana mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ca 0,5 cm. Potem wykrawamy krążki o średnicy 10 centymetrów. Na krążki ciasta łyżeczką nakładamy farsz. Brzegi sklejamy Zobacz więcej
, nałożyć po 1 łyżce jagód, skleić jak na pierogi, ułożyć linią sklejenia do dołu, lekko spłaszczając. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch każdej bułeczki posmarować rozkłóconym Zobacz więcej
Dzisiaj znowu stanąłem przed problemem - co ugotować, żeby dzieci chętnie to zjadły?! Mają po -naście lat, więc nie jest to proste zadanie :/ Nastolatkowie najchętniej spożywają posiłki w miejscach, Zobacz więcej
pizze to mamy już spore doświadczenie w jej domowej produkcji, ale z calzone ciągle jesteśmy w fazie prób i błędów. Calzone to pizza w kształcie pieroga. Pizza to przede wszystkim ciasto. Cienkie, od Zobacz więcej
Już prawie święta... Pomalutku czuć zapach nadchodzących świąt na ulicach, w sklepach, na twarzach innych ludzi... Pomimo zimnych grudniowych dni jakoś tak mi cieplej się robi gdy pomyśle o tych Zobacz więcej
ok. 1 – 1 cm wolnego od krawędzi. Następnie posypać nadzienie serem, posmarować brzegi wodą /żeby dobrze się skleiły/ i zgiąć placek w pół. Mocno dociskając brzegi uformować pieroga. To, jak będą Zobacz więcej
buły dowolnego kształtu (te z pieczarkami robiłam w kształty dowolne, te z jabłkami - wałkowałam ciasto i wycinałam małą szczęką do pierogów - wyszły świetne!) gotowe buły po wierzchu przejechać Zobacz więcej
Drożdżowe pierogi z jagodami, babcine Lipiec to miesiąc jagodowy. Wszyscy robicie jakieś jagodzianki i pierogi z jagodami. Przyznam - też mnie kusiło, ale cały litr tych owoców wylądował u mnie w Zobacz więcej
ciasto krucho-drożdżowe łatwo się wyrabia, jest miękkie, a wałkowanie go nie jest zbyt męczące.Dodatkową zaletą pieczonych pierogów jest to, że nie trzeba ich gotować na ostatnią chwilę – można je Zobacz więcej
ser żółty. Ciasto cienko rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka (jak w przypadku tradycyjnych pierogów) lub kwadraty (jak u mnie). Na środek każdego nakładać nadzienie, Zobacz więcej
bułka pszenna 500 g mąki pszennej 650 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na Zobacz więcej
Jako, że przeżywam prawdziwe buraczane love, pomyślałam o zrobieniu na obiad czegoś, co połączy kruche ciasto i farsz buraczano-cebulowy. Nie miałam ochoty na tartę, więc w ten sposób doszłam do Zobacz więcej
Ciasto na te przepyszne pierogi znalazłam tutaj. Wypróbowane zostało już nie raz także z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Jest obłędne. Bardzo delikatne i lekko kruche. Szybko się je zagniata. Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Calzone

Calzone 224

1
Calzone - drożdżowy pieróg z pikantnym farszem. Pyszności! Przepis podpatrzony w telewizji w programie z Buddym Valastro, twórcą fenomenalnie wyglądających tortów. Oczywiście nieco zmodyfikowana Zobacz więcej