jak ładnie uformować pierogi

migdałowe - jadalne srebrne perełki Z mąki, jajek, margaryny i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Ma być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do Zobacz więcej
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Na krzaczkach ładnie się czerwienią Honeoye i Dukaty, teraz dojrzewa Senga - słodka, najlepsza na dżemy i konfitury. Na dania z truskawkami nie trzeba mnie Zobacz więcej
croquante
croquante Obserwuj blogaObserwujesz bloga
food²
Jagodzianki

Jagodzianki 143

2
ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią Zobacz więcej
Pierogi ozdabiane widelcem 1 sposób : pierogi zwinięte w ''łańcuszek'' krok 1: zawijamy róg pieroga, krok 2: blisko zawiniętego rogu zaginamy kolejny wałeczek ciasta, krok 3:sukcesywnie zawijamy jeden Zobacz więcej
Znowu spotkałyśmy się z Gosią z Mlecznej Krowy, aby wspólnie coś ugotować. Tak po prawdzie, to spotykamy się bardzo często i gotujemy - jednak większość naszych potraw nie trafia na blogi ponieważ Zobacz więcej
przekładamy je na posypana mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ca 0,5 cm. Potem wykrawamy krążki o średnicy 10 centymetrów. Na krążki ciasta łyżeczką nakładamy farsz. Brzegi sklejamy Zobacz więcej
, nałożyć po 1 łyżce jagód, skleić jak na pierogi, ułożyć linią sklejenia do dołu, lekko spłaszczając. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch każdej bułeczki posmarować rozkłóconym Zobacz więcej
chlebka :) 450 g maki Szymanowskiej, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju, 2 łyżki jogurtu, 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody. Do wody wrzuciłem drożdże i Zobacz więcej
pizze to mamy już spore doświadczenie w jej domowej produkcji, ale z calzone ciągle jesteśmy w fazie prób i błędów. Calzone to pizza w kształcie pieroga. Pizza to przede wszystkim ciasto. Cienkie, od Zobacz więcej
Już prawie święta... Pomalutku czuć zapach nadchodzących świąt na ulicach, w sklepach, na twarzach innych ludzi... Pomimo zimnych grudniowych dni jakoś tak mi cieplej się robi gdy pomyśle o tych Zobacz więcej
ok. 1 – 1 cm wolnego od krawędzi. Następnie posypać nadzienie serem, posmarować brzegi wodą /żeby dobrze się skleiły/ i zgiąć placek w pół. Mocno dociskając brzegi uformować pieroga. To, jak będą Zobacz więcej
buły dowolnego kształtu (te z pieczarkami robiłam w kształty dowolne, te z jabłkami - wałkowałam ciasto i wycinałam małą szczęką do pierogów - wyszły świetne!) gotowe buły po wierzchu przejechać Zobacz więcej
Drożdżowe pierogi z jagodami, babcine Lipiec to miesiąc jagodowy. Wszyscy robicie jakieś jagodzianki i pierogi z jagodami. Przyznam - też mnie kusiło, ale cały litr tych owoców wylądował u mnie w Zobacz więcej
Jak już wspominałam, w tym roku zrezygnowaliśmy z podawania barszczu w towarzystwie uszek, a zamiast nich podaliśmy pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dwa lata temu pierwszy raz podaliśmy pierogi Zobacz więcej
ser żółty. Ciasto cienko rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Wykrawać szklanką kółka (jak w przypadku tradycyjnych pierogów) lub kwadraty (jak u mnie). Na środek każdego nakładać nadzienie, Zobacz więcej
twarde, prawie jak na pierogi. Uformować kulę i zostawić „pod miską” na 10-15 minut. Rozgrzać olej jak na pączki – dzielić ciasto na kawałki, formować wałeczki i kroić je tak jak na nasze kopytka Zobacz więcej
bułka pszenna 500 g mąki pszennej 650 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na Zobacz więcej
Jako, że przeżywam prawdziwe buraczane love, pomyślałam o zrobieniu na obiad czegoś, co połączy kruche ciasto i farsz buraczano-cebulowy. Nie miałam ochoty na tartę, więc w ten sposób doszłam do Zobacz więcej
Ciasto na te przepyszne pierogi znalazłam tutaj. Wypróbowane zostało już nie raz także z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Jest obłędne. Bardzo delikatne i lekko kruche. Szybko się je zagniata. Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Calzone

Calzone 219

1
Calzone - drożdżowy pieróg z pikantnym farszem. Pyszności! Przepis podpatrzony w telewizji w programie z Buddym Valastro, twórcą fenomenalnie wyglądających tortów. Oczywiście nieco zmodyfikowana Zobacz więcej