jak przechować grzyby na zimę

aronia
aronia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wiem co jem
Leczo z cukinią do słoika

Leczo z cukinią do słoika 4320

2
„Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione Zobacz więcej
rydze marynowane w maśle Została mi nadwyżka grzybów (i jakimś cudem powstrzymałam się, aby ich nie zjeść wszystkich na raz- usmażonych na maśle:) postanowiłam je przechować wg przepisu teściowej, Zobacz więcej
alezakwas
alezakwas Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ale zakwas!
Kiszone pomidory

Kiszone pomidory 182

1
Kisiliśmy już grzyby, robiliśmy krótkie kiszonki, a zapomniałam o pomidorach. Pomidorki kiszę od kilku lat i uważam to za doskonały sposób na ich przechowanie. Nie zapominajmy o cennych właściwościach Zobacz więcej
dana
dana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Leśny Zakątek
Wysyp opieńki miodowej

Wysyp opieńki miodowej 680

0
. Można również nadmiar przechować: W słoikach z delikatną zalewą octową. Zamrozić w woreczkach, potem używać, jako dodatek do sałatek, bigosu, zup, sosów w czasie zimy. Kisić. Opieńkę można Zobacz więcej
Koniec września to początek złotej jesieni, grzybobrania i kontaktu z naturą.Uwielbiam spacery po lesie z koszem w ręku i tą adrenalinkę gdy napotkamy piękny okaz borowika lub kozaka. Niestety Zobacz więcej
rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi. Kurek do solenia nie kroję, gdyż one się kurczą, z dwóch łubianek (na zdjęciu poniżej) po obgotowaniu i pasteryzacji wyszło tylko Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Kiszone gąski

Kiszone gąski 1110

1
Zielone i szare. Ostatni jesienny obiekt pożądania grzybiarza-smakosza. Zwiastun nieuchronnie nadchodzącej zimy. Trzeba się solidnie nałazić żeby je znaleźć, mocno nachlapać żeby umyć, a przedawkowane Zobacz więcej
tajemnice, które nie są chętnie przekazywane dalej. Ja zrobię wyjątek i podzielę się tym przepisem z Wami. Zdaję sobie sprawę, że nie można zadowolić każdego własnym smakiem. Przepis podaję tym, Zobacz więcej
produktów na jesień, zimę i początek wiosny. Bób i fasolka szparagowa Warzywa strączkowe po zblanszowaniu bardzo dobrze się zamraża. Należy jednak pamiętać, aby po zblanszowaniu osuszyć je z nadmiaru Zobacz więcej
Ostatnio dużo u mnie propozycji na jesienno-zimowe wieczory zauważyłam jednak, że w głównej mierze – jedynie na słodkie wypieki! Nie mogę ukrywać że słodycze, ciasta i ciasteczka uwielbiam i zazwyczaj Zobacz więcej
veggie
veggie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
veggieola
Lato, lato, już po lecie?

Lato, lato, już po lecie? 36

0
przechować jego smak. Możliwości konserwacji warzyw i owoców jest całe mnóstwo i do wieków się je stosuje. Moda na domowe zaprawy, po krótkiej przerwie znów wraca i całe szczęście, ponieważ pracy Zobacz więcej
pomidorowe sucharki z orzechami (08.10.2013)Kapuściana zapiekanka (07.10.2013)Krótka relacja z grzybobrania (04.10.2013)Jesienny chleb z melasą i maślanką (03.10.2013) Wpis na gorąco, dzisiejsze Zobacz więcej
Przygotowania do zimy. Odc. I – ajwar, kiopolu i mrożenie pieczonej papryki – Zdrowsze Jedzenie Zdrowsze Jedzenie Blog o zdrowym stylu życia Menu Przeskocz do treści O nas Przepisy Pielęgnacja Kontakt Zobacz więcej
… Odpowiedz 9 września 2013 at 11:25 Anna Linka says: Będę robić!! tylko chwila czasu i kurki;) Odpowiedz 26 sierpnia 2013 at 20:23 Anonymous says: Na pewno zrobię:) Wygląda pysznie! Odpowiedz 3 Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Bigos

Bigos 77

0
każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych ilościach i wekuję w sloiki ( mrożonego nie znoszę bo robi się ciapa ).Pomimo tego,że to Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Bigos

Bigos 25

0
w tradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i niewiem dlaczego, ale za każdym razem jak go Zobacz więcej
lasach, czy to Podlasie, czy Mazury i pokazywała grzyby, uczyła, który dobry, gdzie taki lubi rosnąć, na jakie uważać, czego nie zbierać, jak się wna czas grzybobrania zachowywać - zupełnie tak, jak Zobacz więcej
w mojej kuchni szczególną rolę. Są nie tylko składnikiem wielu dań obiadowych (nie wyobrażam sobie żurku bez jajka na twardo :), ale także... 2 dni temu la piccola casa Qualche foto dalla Fête des Zobacz więcej
acia1065
acia1065 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Człowiek jest tym, co zje...
Hiszpan

Hiszpan 1415

1
frutti rossi 100 grammi di pezzemolo un cucc... 3 tygodnie temu Szczecinianka gotuje Ciasteczka z jabłkami Siostry Anieli - CUDOWNE !!!Jak zwykle wszystko pyszne ,przepis dopracowany ,prosty .Jednym Zobacz więcej