jak sie pasteryzuje przetwory

Dostałam od sąsiadki pyszne papierówki. Wiadomo, że spady długo nie poleżą i szybko trzeba z nimi coś zrobić. Część wykorzystałam do zrobienia tego pysznego dżemu, część zjemy a wieczorkiem może Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w mojej kuchni
CZARNA PORZECZKA -SOK

CZARNA PORZECZKA -SOK 4997

0
zlewamy do butelek, zakręcamy Gotowe! Pasteryzujemy w 85stopniach C 25 minut-ja mam garnek elektryczny od męża do weków kupiony kiedyś w Lidlu..wygoda ,bo nie trzeba bawic sie na kuchence ,ani w Zobacz więcej
. Są prawdziwe. Najczęściej jadam je na surowo – tak jak jabłka. Jednak w tym roku, nawet największy zjadacz pomidorów nie spożyłby tej ilości jaką codziennie zbieram z krzaków. Dlatego przygotowałam Zobacz więcej
Czy robicie przetwory z pomidorów? Mnie udało się kupić pomidorki Lima po 1 zł i dlatego szybko zapakowałam je do słoików aby choć trochę zatrzymać lata na zimę. Robiąc przecier z pomidorów nigdy nie Zobacz więcej
cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki . * podawać do zimnych mięs , wędlin, serów ** z tych składników wychodzi mały słoiczek - tak na 3 osoby na jeden posiłek ** Zobacz więcej
Ikra z bakłażanów- bardzo popularna przekąska warzywna na Wschodzie. Każda gospodyni, która robi przetwory, na pewno ma nie jeden słoiczek ikry na zimę:) Uwielbiam jeść ikrę z chlebem, najlepiej Zobacz więcej
Jeśli chodzi o sałatki na zimę to robię je dopiero od 2 lat, jakoś wcześniej nie miałam potrzeby, wystarczały nam buraczki i reszta przetworów. Chociaż nie wiem dlaczego, bo za każdym razem jak Zobacz więcej
do czasu zamieszać owoce i zdjąć szumowiny. Należy pamiętać, że gorący dżem jest dużo rzadszy, gdy wystygnie bardziej sie zagęści. Pod koniec smazenia dodać sok z wyciśniętej cytryny gotowy dżem Zobacz więcej
do smaku. Wszystkie składniki wymieszać i ciepłą marynatą zalewać paprykę w słoikach. Pasteryzować w wodzie ok,30 min. Papryka nie może być surowa w słoikach - gdyż wam sie zepsuje. Przewracać słoiki Zobacz więcej
każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 6380

2
28 sie 2012 Przecier pomidorowy Przecier pomidorowy, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych Zobacz więcej
Niekiedy spotykam si z pytaniem, czemu waciwie przygotowuj przetwory, skoro nie lubi demw i konfitur. To prawda, nie przepadam za chlebem z demem, nie lubi podjada konfitury z bueczk. Uwielbiam je Zobacz więcej
Anna Małek
Anna Małek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy 2052

0
28 sie 2012 Przecier pomidorowy Przecier pomidorowy, tego nie może zabraknąć w mojej kuchni! Domowy przecier różni się od przecieru kupionego w sklepie, który zazwyczaj ma wiele zbędnych chemicznych Zobacz więcej
zanurzone w soku. Odlać sok i zagotować na bardzo małym gazie. Powinno sie podgrzewać ok 40-60 minut. Gorący sok przelewać od razu do wyparzonych butelek i zakręcać. Ja nie pasteryzuję, ale jeśli Zobacz więcej
4. buraki-cwiklowe-z-chrzanem 5.zupa-krem-z-marchewki-expresowa 6.placki-z-cukinii 7.roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem 8.jagody-pasteryzowane-z-cukrem-przetwory 9.barszcz-czerwony Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Morele w syropie

Morele w syropie 342

0
Dziś tak nie typowo, ale byłam na targu i wiem, ze sezon na morele sie kończy, a że mam kilka pomysłów na wykorzystanie ich to wciskam przepis jak je przechować, żeby zimą można było delektować sie Zobacz więcej
, dodać 3/4 szklanki octu, zalać ogórki. Zakręcić słoiki, ustawić w kociołku z ciepłą wodą, pasteryzować 10 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Przy mniejszych ogórkach czas pasteryzacji należy Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
gruszki  maraynowane do mięs

gruszki maraynowane do mięs 204

0
To już przedostatni przepis na przetwory w tym roku, choć i tak nie wszystkie udało mi się opublikować to i było ich za dużo :) Lubie różnorodność w mojej spiżarni, dlatego robię po trochę Zobacz więcej
gotujemy 20 minut (wszystko musi być bardzo miękkie), mieszajac co jakiś czas. Następnie dodajemy paprykę, cayenne, przeciśnięty czosnek, seler, koncentraty i wszystkie zioła (ziarna kolendry Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Domowy ketchup

Domowy ketchup 65

0
słoiczków i pasteryzuję 15-20 minut. * przecieranie przez sito można ominą, ale trzeba sie liczyć z tym, że ketchup nie będzie aksamitnie gadki, a będą wyczuwalne pestki i skórki pomidorów. Ketchup Zobacz więcej