jak ugotować koźlaki?

Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Spaghetti mare e monti

Spaghetti mare e monti 91

0
Składniki (na 4 osoby): - 500 g spaghetti - 300 g świeżych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, koźlaków) albo około 200 g suszonych- wcześniej namoczonych - 500 g pomidorów bez skóry z puszki - pęczek Zobacz więcej
Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Coś pysznego sycącego i smacznego Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej - SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej połówki Lestello grzyby leśne ( Zobacz więcej
Ostatnie podrygi jesieni. Grzybobranie raczej dobiega już końca. Fotografie, które tu zamieszczam pochodzą sprzed kilku tygodni. Jeśli ten przepis nie przyda Wam się teraz to zawsze możecie Zobacz więcej
mnie znalazła :) Pierwsze oczywiście wylądowały w jajecznicy, a z tego co mi zostało przyrządziłam szybkie i proste risotto, ale naprawdę bardzo smaczne, sycące i wbrew pozorom lekkie. A jak tam u Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Tradycyjna grzybowa.

Tradycyjna grzybowa. 294

0
Na targu grzybiarze wprost jeden przez drugiego namawiają i zachęcają do kupienia ich grzybów. Piękne rydze, borowiki, czerwone koźlaki, podgrzybki wyglądają z wiklinowych koszyczków. I z takim małym Zobacz więcej
W lesie szaleństwo grzybowe trwa. Choć sucho, oj sucho… Ostatnio nazbieraliśmy z mężem kosz koźlaków, a że są bardzo przyjemne w smaku i mają super aromat przyrządziłam taką oto zupkę! Zbieraliśmy Zobacz więcej
leśnych grzybów, u mnie koźlaki 1 mała cebula 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 3 małe starte marchewki pęczek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól olej do smażenia 4 Zobacz więcej
ich ok 500. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki sól woda Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, koźlaki, borowiki) 4 cebule sól, pieprz bułka tarta (gdyby farsz był zbyt rzadki) Zobacz więcej
SKŁADNIKI: - 2 litry wody, - 300ml zakwasu buraczanego, - 800g buraków ćwikłowych, - 800g ryby (dorsz - inna ryba), - 20g suszonych grzybów (dałam koźlaki, to mogą być prawdziwki/borowiki/w sprzedaży Zobacz więcej
Pyszne danie obiadowe wyszło.Swojski makaron robiony z dobrej mąki zawsze wychodzi, więc i tym razem wyszedł znakomity. Podałam go z sosem grzybowym, pyszne leśne grzyby podgrzybki,koźlaki i Zobacz więcej
Upieczeni
Upieczeni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Upieczeni
Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie 1100

3
* 3ząbki czosnku * garść suszonych grzybów ( u nas koźlaki) * 1 słoik kwasu buraczanego Ciasto: * 3 żółtka * woda * łyża oliwy * 25 dag mąki Pierwsza czynność to lekkie namoczenie grzybów. A oto nasi Zobacz więcej
Pogoda w ostatnich dniach nas nie rozpieszcza. Ja takiej aury nie lubię, ale jest idealna dla grzybów. Jest mokro, ale noce są jeszcze całkiem ciepłe. Grzyby rosną jak szalone i praktycznie wszystkie, Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Pappardelle z kurkami

Pappardelle z kurkami 163

0
Wybraliśmy się z Klopsiulą na grzyby. Były prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki, zielonki i całkiem sporo kurek. Pogoda również sprzyjała grzybobraniu. Zbieraliśmy dość daleko od domu, dlatego Zobacz więcej
do domu ,zabrałam się za oczyszczanie itd:)cześć grzybków zamarynowałam ,a cześć posuszyłam. Większość grzybów w koszu to były podgrzybki mówimy w domu na nie czarne łebki, trafiło mi się kilka Zobacz więcej
mielony czarny pieprze ziołowy szczypta cukru Sos grzybowy: 3 duże koźlaki pomarańczowe zwane krawcami 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu sól pieprz 100 ml śmietanki 30 % olej do smażenia Zobacz więcej
Kuchnia Doroty
Kuchnia Doroty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Doroty
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa 188

1
Uwielbiam grzyby, wszystkie. Oczywiście nie miałam okazji jeść wszystkich gatunków, nawet tych dostępnych wPolsce, aleitak wiem, żebardzo bymi smakowały. Wnaszym ogrodzie odkilku już lat, znajdujemy Zobacz więcej
. Także kochani jedzmy wołowinę!!! Przyrządzenie jej jest bardzo łatwe! Sukces tkwi w przyprawieniu! Co nam trzeba do gulaszu? Na porcję dla 4 osób: 600g wołowiny- np. udziec łyżka oliwy, przyprawy: Zobacz więcej
Nigdy nie robiłam i nie jadłam naleśników na piwie. Od zawsze byłam wierna kefirowi, czy do słodkich czy wytrawnych. Dziś w planach były naleśniki z kaszą gryczaną i kiszoną kapustą, więc Zobacz więcej
Nasza ulubiona pani Halina ze straganu z warzywami na ryneczku, kolejny raz błysnęła intuicją. W weekend przywiozła do sprzedaży świeże koźlaki, piękne jak marzenie i pierwsze w tym roku. Kto nas Zobacz więcej