jak umyć przypalony garnek

Gdy przypali nam się garnek lub rondel emaliowany trzeba wlać do niego ciepłą , osoloną wodę i odstawić na kilka godzin, aby spalenizna odmokła. Następnie wodę zagotowujemy, wylewamy, a naczynie Zobacz więcej
Duusiak
Duusiak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Koperek w kuchni :)
Rosół:)

Rosół:) 916

3
Dziś przedstawiam Wam domowy rosół ;)) Składniki: - kawałek kurczaka (udka ,skrzydełka lub korpus ) - 2 marchewki - kawałek pora - korzeń pietruszka - korzeń seler - 1 cebula - natka Zobacz więcej
Czas na powidła śliwkowe, oczywiście z węgierek. Po wydrylowaniu 3 kg owoców wyszło mi 1,5 kg na powidła. Składniki: 3 kg śliwek węgierek 1 kg cukru Śliwki umyj i wydryluj. Przełóż do garnka, zalej 1 Zobacz więcej
zabciiia
zabciiia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
lubie jeść
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe 317

0
Składniki: 2 kg śliwek 0,5 kg cukru żel do dżemów Wykonanie: Umyte i wydrylowane śliwki przełożyć do garnka podlać 1,5 szkl wody dusić na małym ogniu nie doprowadzić do przypalenia. W międzyczasie Zobacz więcej
Składniki: 30 dag borówki brusznicy, 30 dag owoców czarnego bzu, 15 dag cukru białego, 5 dag cukru trzcinowego, skórka z 2 pomarańczy, 6 ziaren czerwonego pieprzu, 1 goździk, szczypta cynamonu. Umyte Zobacz więcej
Dżem wiśniowy Składniki 1 kilogram wiśni 3 szklanki cukru 1 opakowanie konfitur-fix Sposób przygotowania Wiśnie umyć. Usunąć pestki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i wstawić na gaz. Mieszać. Zobacz więcej
sposoby na czyszczenie piekarnika.... niezbyt zabrudzony piekarnik wystarczy umyć wodą z sodą -nie wycieramy, potem nastawiamy na średnią temperaturę na kilkanaście minut i wycieramy płucząc Zobacz więcej
1/2 kg umytych, obranych i pokrojonych truskawek + 1/2 kg agrestu oczyszczonego i rozdrobnionego w malakserze+ cukier żelujący 3:1 = zmieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minutyciągle Zobacz więcej
2 litry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami. Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Zobacz więcej
składniki: - 1 kg śliwek - 1/2 szklanki cukru -> Śliwki dokładnie umyj, wydryluj, wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, dwie aż puszczą sok. -> Wstaw garnek na mały ogień i gotuj Zobacz więcej
Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - mus rabarbarowo-śliwkowy Mus rabarbarowo-śliwkowy: * Rabarbar i śliwki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 1/4 szklanki Zobacz więcej
Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego - mus rabarbarowo-śliwkowy Mus rabarbarowo-śliwkowy: * Rabarbar i śliwki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 1/4 szklanki Zobacz więcej
i pokroić na nieduże kawałki. Wrzucić do garnka i podsmażyć wraz z wodą. Dodać do nich sok z cytryny. Gdy owoce zmiękną, wszystko razem zmiksować. Następnie dodać cukier i smażyć razem do ulubionej Zobacz więcej
Ola.S.
Ola.S. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodkie Menu
DŻEM PORZECZKOWY

DŻEM PORZECZKOWY 111

0
Porzeczki nie tak często goszczą w polskich domach, a szkoda bo maja masę wartościowych witamin. Co roku przygotowuję dżem truskawkowy, ale tym razem pokusiłam się o zamknięcie czarnej porzeczki w Zobacz więcej
ulazgi
ulazgi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni Uli
Antonówka z cynamonem.

Antonówka z cynamonem. 516

1
Apeluję do wszystkich szarlotkowców - kupujcie teraz antonówki, gotujcie i napełniajcie nimi słoje, a nie pożałujecie ;). Zimą będą jak znalazł do szarlotki :). składniki: ok. 1,5 kg umytych, obranych Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Marmolada aroniowogruszkowa

Marmolada aroniowogruszkowa 144

2
sok, a owoce wykorzystać do marmolady. Obierz gruszki z gniazd nasiennych, pokrój je(wraz ze skórką) i wsyp do garnka. Dodaj szklankę wody, gotuj około 10 minut. Zmiksuj gruszki, dodaj do nich Zobacz więcej
Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 3 cytryny 1/2 imbiru około 1 kg cukru Wykonanie: Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną. Rozgotowane Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy 116

0
Dżem rabarbarowy 21 czwartek cze 2012 Autor: Kasia, w kategorii: przetwory Słodko-kwaśny smak dżemu rabarbarowego jest dosyć nietypowy. Nadaje się zarówno do kanapki, jak i wypieków. Składniki: - 1/2 Zobacz więcej
figi sól W garnku o nieprzywierającym dnie zagotować mleko ze szczyptą soli, wsypać kaszkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować aż kaszka będzie gotowa, w razie potrzeby dolać jeszcze Zobacz więcej
Koniec września, początek października, to najlepszy moment na zrobienie powideł śliwkowych. Przydadzą się do ciast, pączków i bigosu w zimie :) SKŁADNIKI: 2 kg śliwek (węgierek) 1/2 kg cukru Śliwki Zobacz więcej