Przepis na jak upiec gęsinę

Nieczęsto przygotowuję gęsinę, ale czasami gości na naszym stole. Listopad to czas to mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Pieczone nogi z gęsi

Pieczone nogi z gęsi 6492

Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo Zobacz więcej
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości postanowiłam wskrzesić powiedzenie, że "Na świętego Marcina najlepsza gęsina." Gęsina to smaczne, ciemne mięso o przyjemnym aromacie. Polska gęś owsiana jest Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Kanapki z „rwaną” gęsiną

Kanapki z „rwaną” gęsiną 8

Właśnie minął 11 listopada, dzień Świętego Marcina i gęsiny, oczywiście! Wiele osób obawia się przygotowywania gęsiny bojąc się, że to trudne, pracochłonne zajęcie, a do tego mięso i tak pewnie będzie Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 885

Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
niecodziennikpary
niecodziennikpary Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niecodziennikpary
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną 232

Pierogi z gęsiną to nasza druga propozycja tej jesieni na pierogi z pieczonym mięsem gęsi. Tym razem są one bardziej tradycyjna, albowiem w farszu połączyliśmy mięso z gęsi z natką pietruszki i Zobacz więcej
Czy u Was też w dniu św. Marcina pojawiła się na stołach gęsina? Zdaniem specjalistów o tej porze roku mięso z gęsi smakuje najlepiej, więc naprawdę warto pokusić się o przygotowanie dania z gęsiną w Zobacz więcej
Ostatnio otrzymałam zaproszenie na wyjątkową kolację złożoną z potraw z gęsiny w wybranej restauracji biorącej udział w akcji „Czas na gęsinę”. Organizatorem akcji jest Urząd Marszałkowski Województwa Zobacz więcej
W czwartek miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z przygotowywania gęsiny organizowanych w Kurt Scheller Academy, marzyłam o udziale w warsztatach w tej akademii i w końcu udało się! Wystarczy Zobacz więcej
Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły trafia jej bardzo Zobacz więcej
Zbliża się św. Marcina, więc początek cyklu z gęsiną. Na pierwszy rzut przystawka, będzie jeszcze zupa i danie główne. Wszystkie dania można przyrządzić z jednej gęsi i wystarczą na 4 osoby. Przepisy Zobacz więcej
FoodMag
FoodMag Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodMag
Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller

Warsztaty, gęsina i Kurt Scheller 878

Kurt Scheller W ramach akcji „Czas na gęsinę” miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Akademii Kurta Schellera pod okiem samego mistrza. Sama akcja miała na celu promowanie i Zobacz więcej
Niebawem rusza akcja „Gęsina na św. Marcina” organizowana przez Slow Food Polska. Przede wszystkim biorą w niej udział restauratorzy, którzy przez tydzień rywalizują o tytuł Króla Gęsiny. Akcja trwa Zobacz więcej
Po wielu latach ugoru tradycja podawania w Polsce gęsiny ponownie staje się popularna. Dzięki mediom i akcjom promocyjnym możemy na nowo odkrywać wspaniały smak tego mięsa w wielu restauracjach w Zobacz więcej
Jeśli zostanie Wam odrobina pieczonej gęsi (klik) doskonale możecie ją spożytkować w tym daniu. Robi się błyskawicznie, a smakuje świetnie. My byliśmy zachwyceni. To coś na wzór Teksańskiego chilli Zobacz więcej
W zeszłym tygodniu debiutowałam w nowym studiu kulinarnym ATUTY. (tak! Białystok też nareszcie ma studio kulinarne!) Mamy listopad, więc zgodnie z porą roku tematem przewodnim była gęsina. I to nie Zobacz więcej
Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Zobacz więcej
Taka propozycja podania wg. Szefa Kuchni Grześka Miśty z Hotelu Poziom511 fot. D.Szymborska Mi ta moda pasuje! Na Świętego Marcina dla szpanu należy zjeść gęsinę! Ten „szpan” ma długą historię i Zobacz więcej
Jakże często naszym życiem rządzi przypadek ! Na to sympatyczne i pyszne wydarzenie kulinarne w rodzinnych stronach ( pochodzę z Janikowa, Kołuda Wielka , „gęsiowa stolica Polski” jest 3 km obok) Zobacz więcej
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką zrobiliśmy po tym, jak po dwóch sycących obiadach z pieczoną gęsią zostało nam jeszcze sporo mięsa. Szukaliśmy inspiracji, czym mięsne nadzienie do pierogów można Zobacz więcej