jak upiec gęsinę

agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1608 @

22
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
Jedenasty odcinek JAJ jest wybitnie listopadowy. Gęsina na św. Marcina! Nie jestem święty, ale to danie wyszło BOSKO! Plastry pięknie usmażonego mięsa ułożyłem na risotto z dodatkiem pieczonej dyni. Zobacz więcej
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Szybki krupnik na gęsinie

Szybki krupnik na gęsinie 224

0
Po gęsiej uczcie zostało trochę pęczaku i nieduża ilość gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, Zobacz więcej
, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc. Przekładam do brytfanny, i piekę do miękkości około godzinę. Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na Zobacz więcej
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam Zobacz więcej
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
Pieczone piersi z gęsi z jabłkami, pyzy drożdżowe i modra kapusta czyli tradycyjny, świąteczny obiad – Gęsina na św. Marcina. Składniki: piersi z gęsi (z korpusem) ok. 1 kg 2 jabłka 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z Zobacz więcej
Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć Zobacz więcej
kawałków upieczonej już gęsiny (klik) lub mięsa gulaszowego 500g ugotowanej ciecierzycy (waga już po ugotowaniu) 1 cebula gęsi smalec do smażenia 1 puszka pomidorów 250ml bulionu drobiowego 2 ząbki Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka 3138

0
Gęsina to mięso kojarzone głównie z 11 listopada. Jako, że nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Zobacz więcej
Na Świętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Pieczone nogi z gęsi

Pieczone nogi z gęsi 6030

1
Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
PIECZONA GĘŚ

PIECZONA GĘŚ 762

4
i podwójna pierś z gęsi (lub 4 nogi) 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku 5 ząbków czosnku 2 główki czosnku do upieczenia Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Czosnek rozetrzyj z Zobacz więcej
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
Ku mojej wielkiej i nieskrywanej radości, zima nie nadchodzi! Niestety przygotowałam się do niej solidnie, jedząc faszerowaną gęsinę, cofintowane kacze nogi,pieczone brzuszki, wędzone brzuszki, Zobacz więcej
stronę i boki. Piersi przełożyłam do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Na gorącą patelnię wylałam wino, wrzuciłam żurawinę, gotowałam około minuty i przelałam całość do mięsa. Obok kaczki Zobacz więcej
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina. Mięso jakby zapomniane, ale odpowiednio przygotowane staje się warte grzechu. Przyznaję, że sama z niego nieczęsto korzystam i ciągle się zastanawiam dlaczego? Zobacz więcej