jak upiec gęsinę

agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1747 @

23
{{headerMessage}}
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedenasty odcinek JAJ jest wybitnie listopadowy. Gęsina na św. Marcina! Nie jestem święty, ale to danie wyszło BOSKO! Plastry pięknie usmażonego mięsa ułożyłem na risotto z dodatkiem pieczonej dyni. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
A na obiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Szybki krupnik na gęsinie

Szybki krupnik na gęsinie 276

0
{{headerMessage}}
Po gęsiej uczcie zostało trochę pęczaku i nieduża ilość gęsiego, upieczonego mięsa - garść z którą nie wiadomo co robić. A ponieważ korpus pieczonej gęsi został wykorzystany do ugotowania bulionu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina najlepiej smakuje jesienią. Z wygody najczęściej kupuję udka, gdyż można je szybko przygotować. Po pieczeniu poza mięsem zawsze zostaje dużo pysznego tłuszczu, który można wykorzystać jako bazę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rosół z gęsi, z korzenną nutą

Rosół z gęsi, z korzenną nutą 770

0
{{headerMessage}}
Gdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pieczone piersi z gęsi z jabłkami, pyzy drożdżowe i modra kapusta czyli tradycyjny, świąteczny obiad – Gęsina na św. Marcina. Składniki: piersi z gęsi (z korpusem) ok. 1 kg 2 jabłka 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kawałków upieczonej już gęsiny (klik) lub mięsa gulaszowego 500g ugotowanej ciecierzycy (waga już po ugotowaniu) 1 cebula gęsi smalec do smażenia 1 puszka pomidorów 250ml bulionu drobiowego 2 ząbki Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka 3369

0
{{headerMessage}}
Gęsina to mięso kojarzone głównie z 11 listopada. Jako, że nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Na Świętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Pieczone nogi z gęsi

Pieczone nogi z gęsi 6175

1
{{headerMessage}}
po drugie Mała „I” jest troszkę chora, więc zaproszenie gości na „świąteczny” obiad nie wchodziło w grę, a sami byśmy sobie z gąską nie poradzili. Kupiliśmy więc same nogi. Natarłam je przyprawami, a Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
PIECZONA GĘŚ

PIECZONA GĘŚ 970

4
{{headerMessage}}
i podwójna pierś z gęsi (lub 4 nogi) 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku 5 ząbków czosnku 2 główki czosnku do upieczenia Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Czosnek rozetrzyj z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jesień i zima to odpowiednia pora na gęś, bo jest chłodniej i treściwsze potrawy bardziej nam smakują. Gęsina ma bardzo dużo białka, minerałów, węglowodanów i jest zdrowa. Pierś gęsi pieczona w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ku mojej wielkiej i nieskrywanej radości, zima nie nadchodzi! Niestety przygotowałam się do niej solidnie, jedząc faszerowaną gęsinę, cofintowane kacze nogi,pieczone brzuszki, wędzone brzuszki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
stronę i boki. Piersi przełożyłam do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Na gorącą patelnię wylałam wino, wrzuciłam żurawinę, gotowałam około minuty i przelałam całość do mięsa. Obok kaczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina. Mięso jakby zapomniane, ale odpowiednio przygotowane staje się warte grzechu. Przyznaję, że sama z niego nieczęsto korzystam i ciągle się zastanawiam dlaczego? Zobacz więcej