jak uratować przypalony garnek

{{headerMessage}}
Do tej pory nigdy mi się to nie zdarzyło, ale podobno zawsze musi być ten pierwszy raz. Gdy wróciłam ze spaceru z psem, chciałam rozgrzać się ciepłym domowym rosołkiem. Przelałam do małego garnka i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak gotować mleko,aby się nie przypaliło i nie wykipiało. Do gotowania najlepiej jest używać garnków ze stali nierdzewnej z poręcznym nienagrzewającym się uchwytem. Raczej unikajmy garnków Zobacz więcej
kabamaiga
kabamaiga Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sto kolorów kuchni
Curry z fasolki oczko

Curry z fasolki oczko 292

0
{{headerMessage}}
. Kumin, kolendrę, koper i cynamon włożyć do garnka z grubym dnem. Prażyć na średnim ogniu często mieszając, aż przyprawy zaczną zmieniać kolor i nabiorą aromatu (uwaga, aby ich nie przypalić). Zobacz więcej
Magda K.
Magda K. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne Magdy K.
Rybne curry

Rybne curry 180

0
{{headerMessage}}
z ryby o białym mięsie, pokrojonych na duże kawałki (dorsz świetnie się sprawdza) łyżki oleju dużej cebuli, posiekanej1 ząbek czosnku, posiekany 1 łyżka pasty curry200g posiekanych pomidorów z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z mlekiem, kremówką, wanilią i cukrem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje (około 10 minut), często mieszając, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(opcjonalnie)- u mnie greckie rodzynki, ale pyszna będzie też żurawina, śliwka czy pestki dyni na przykład łyżka miodu (opcjonalnie) dodana do przestudzonej jaglanki, by nie stracił swoich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak wyczyścić przypalony garnek? - 5 sposobów Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Pilaw z kaszy bulgur z brokułem i soczewicą Jak wyczyścić przypalony garnek? - 5 sposobów Zdarza Wam się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z czekoladą zastanawia się jak można z tabliczki uzyskać taką lśniącą polewę o idealnym kolorze. Jak roztopić czekoladę? Najprostszym i najlepszym sposobem jest urządzenie czekoladzie "kąpieli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 szklanki cukru żelującego 1:1 Powidła trzeba długo smażyć, dlatego posiadanie garnka z grubym dnem to podstawa. Zminimalizujesz w ten sposób możliwość ich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
smak. Oryginalnie przepis zawiera tylko z pieczoną szynkę, jednak w czasie przygotowań miałam małą awarię - mianowicie trochę mi się przypaliła w piekarniku, więc postanowiłam urozmaicić zupę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) pokrojone w talarki 4 duże ziemniaki ( pokrojone w 8) luba więcej małych przekrojonych na pół 1-2łh curry 3/4szklanki soczewicy ( u mnie zielona) 1,5-2l bulionu warzywnego( może być z kostki) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i przygotowanie się do kolacji. Pewnie niektórym brakuje tu kilku potraw zatem już objaśniam: pierogi zostały ulepione tydzień temu z moją mamą (101sztuk + 38 uszek), z pomocą w przypadku zupy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
garnka, wsypujemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać do uzyskania pożądanej temperatury i podawać kubkach/miseczkach. Jak widzicie przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchenny papierowy, lub liście sałaty, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Innym sposobem jest schłodzenie potrawy – pod wpływem niskiej temperatury tłuszcz stwardnieje i łatwo go usuniemy. PRZYPALONA Zobacz więcej
betty
betty Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bettycook
Fasolka po Bretońsku

Fasolka po Bretońsku 71

0
{{headerMessage}}
. Fasola bardzo chłonie wodę, dlatego w trakcie gotowania parokrotnie ją dolewamy – nie raz mnie to uratowało przed przypaleniem fasolki. I tak ją gotujemy aż do miękkości. Uważać należy by jej nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak, dziś gotowanie pod tym znakiem. Cóż, zdarza się w najlepszej rodzinie. Czasem każdy musi coś przypalić. Spoko, garnek już umyłam, straż nie przyjechała, a mięso? Chociaż nie jest tak dobre jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(łopatka lub zrazowa) 500g wieprzowiny (szynka lub łopatka i golonka bez skóry) 400g wędzonego boczku duża cebula pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 400g suszonych leśnych grzybów (my użyliśmy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o nich na amen, minutnik jest niezbędny jak powietrze do oddychania. Uratował już wiele obiadów przed przypaleniem, jajek przed wybuchnięciem i warzyw przed rozgotowaniem na papkę. Tak, można Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przykrycia, płyn się redukuję i zagęszcza. Nie zawsze mamy czas na to, aby czekać aż sos odpowiednio odparuję i nabierze odpowiedniego połysku. MASŁO Masło posiada dużą zawartość tłuszczu jest bardzo Zobacz więcej
Fotokulinarnie
Fotokulinarnie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fotokulinarnie
Sos karmelowy

Sos karmelowy 102

4
{{headerMessage}}
, oczywiście jeśli coś Wam w ogóle zostanie ;) Możecie zrobić od razu większą ilość – jedynym ograniczeniem jest szeroki garnek lub patelnia, koniecznie z grubym dnem, na której Wasza ilość cukru Zobacz więcej