jak ususzyć żurawinę

startego garść ususzonych jabłek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz morwy białej, jabłek) dokładnie mieszamy w dużej misie. Zobacz więcej
Suszona czerwona porzeczka To już ostatni w tym roku " wytwór "z czerwonej porzeczki. Było ich tak duuużo, że cześć po postu ususzyłam. Użyłam ich już do ciasteczek zamiast żurawiny ale myślę także o Zobacz więcej
Tym razem torcik z biszkoptu razowego, czyli podobny do klasycznego jednak przygotowany z użyciem składników z chleba razowego! Biszkopt razowy jest rewelacyjny i bardziej syci! Polecam! Składnik na Zobacz więcej
Dostałam od mojej Mamy słoiczek suszonych pomidorów. Zrobiła je własnoręcznie. Ususzyła i zrobiła zalewę lekko octową z czosnkiem i oliwą. Pomidory są wspaniałe. Mają nieco inny smak niż kupione w Zobacz więcej
Tej jesieni będę: - nosiła morelowy szal, - przeczytam zaległe powieści o Toskanii, - obejrzę 6 sezon ,,Gotowych na wszystko", - nazbieram z dziećmi mnóstwo kasztanów, z których zrobimy armię Zobacz więcej
Śniadanie: Placuszki z cynamonem, miodem podane z masłem orzechowym,miodem i jabłkami 2 Śniadanie: Miska sałatki owocowej z jogurtem + szaszłyk owocowy Obiad: Krem z cukinii z pokrojonymi Zobacz więcej
Pin It Grzyby własnoręcznie zebrane i ususzone! składniki: 0,5 kg wieprzowego schabu, 0,5 kg karkówki wieprzowej, 400 gr wątróbki kurzej, 300 gr boczku wędzonego surowego, 100 gr słoniny, 3 jaja , 2 Zobacz więcej
- 2 piersi z kaczki (po ok 200-250g) - olej lub sklarowane masło - sok z połówki cytryny - 1 pomarańcza - 25 ml koniaku (ewentualnie whisky) - pieprz - sól - kilka kulek jałowca - mała gałązka Zobacz więcej
karolinanna
karolinanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kij i Marchewka
Żurawina do mięs

Żurawina do mięs 3635

0
Cierpkie, czerwone kulki dają wiele możliwości. Można je ususzyć, można kandyzować. My najbardziej lubimy je w postaci sosu do drobiu czy wędlin. Niewiele jest rzeczy pyszniejszych od upieczonej w Zobacz więcej
Idąc dziś za tropem zdrowego odżywiania, czyli omijając szerokim łukiem czekoladę, cukier, kremy, karmel itd , a chcąc jak zwykle przygotować coś słodkiego, wymyśliłam te ciastka . Mają w sobie tyle Zobacz więcej
marta
marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czeresniowa Kuchnia
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami 154

0
(było go trochę za dużo) i dam zdecydowanie więcej jabłek, były bardzo smaczne, tak trochę jak ususzone, a zarazem bardzo miękkie składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka+2 żółtka 250g masła 1 szklanka Zobacz więcej
: schab suszony – to nic, że nie macie 14 dni, też wyjdzie, nie musi leżeć w lodówce kilka dni po ususzeniu, można od razu go jeść lub schab pieczony wg Nigelli A na obiad? Może kaczka? pierś z kaczki Zobacz więcej
Bardzo smaczny, prosty i właściwie szybki w wykonaniu pasztet drobiowy. Koszt również nie jest jakiś wygórowany. A pasztet jest idealny, w sam raz na świąteczny stół a także na codzienne kanapki. Zobacz więcej
piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłóż blachę papierem do pieczenia, posmaruj oliwą z oliwek i połóż na niej łososia skórą do do dołu. Każdy kawałek ryby posmaruj z wierzchu wcześniej Zobacz więcej
Rozglądałam się jakiś czas za maszynką do lodów. Ostatecznie skapitulowałam, bo rzecz to niezbyt tania jeśli wziąć pod uwagę, że używa jej się sporadycznie i tylko przez jeden sezon w roku. Z kolei Zobacz więcej
, a najlepsze od razu po upieczeniu. Z delikatną nutką i zapachem róży. Do tego bardzo proste. Jeśli nie macie róży, możecie użyć innych, dowolnych dodatków. Kawałków czekolady, rodzynek, żurawiny, Zobacz więcej
g suszonych wiśni (zastąpiłam je suszoną żurawiną) 50 g suszonych moreli (u mnie suszone banany) 50 g suszonych brzoskwiń (u mnie suszone jabłka) Banany i jabłka ususzyłam sama. Pokroiłam w plastry, Zobacz więcej
Czy jestem weganką? Oczywiście, że nie zbyt bardzo kocham mleko, jogurty czy choćby pierś z indyka. Ale uważam, że warto podzielić się tym przepisem. Dlaczego taki? Po prostu nie miałam jajek :D Więc Zobacz więcej
. Gruszki dawniej suszyło się w letnim piecu przy kuchni kaflowej, dziś coraz częściej w piekarniku. I tak naczytałm się i ususzyłam piękne żółte gruszki (czterech różnych odmian), a potem zmieliłam Zobacz więcej
MamSmak.pl
MamSmak.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MamSmak.pl
Jak kupować bakalie?

Jak kupować bakalie? 67

0
świeżości. Dobry orzech powinien być nieco wilgotny i błyszczący. Migdały najlepsze są z Hiszpanii czy Włoch, ponieważ w przeciwieństwie do amerykańskich nie są poddawane pasteryzacji gorącą parą Zobacz więcej