jak wyciąć głąb z kapusty - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Młoda kapusta

Aromatyczny

...) średnia szalotka 2 łyżki oliwy łyżka masła średnia marchew pół strąka słodkiej papryki duża szczypta soli szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2 dojrzałe obrane pomidory/pół puszki pomidorów (użyłem pomidorów z puszki) pół cytryny pół pęczka koperku Kapustę przekroiłem na pół, wyciąłem twardy głąb. Poszatkowałem. Lubię szatkować na większe...

Młoda kapusta

Kuchnia niewyszukana

...– wyciśnięty sok 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 3 łyżki mąki Sól, pieprz Z kapusty zdjąć wierzchnieliście, wyciąć środek – tzw. głąba, resztę posiekać. Do dużego garnka wlaćwodę, tak aby pokryła dno na wysokość ok. 0,5 cm i wstawić poszatkowaną kapustę(początkowo będzie jej cały garnek, w trakcie gotowania w wyniku redukcjizostanie...

Kapusta głowiasta

Dorodne pomidory

...sok. Najwięcej witaminy C znajduje się w głąbie, aleteż w głąbie gromadzą się resztki nawozw i herbicydw - dlatego z kapusty niewiadomego pochodzenia bezpieczniej jest głąb odrzucać. Żelazo, magnez i miedź zawarte w kapuście leczą anemięorazszkorbut. Sok z kapusty zalecany jest na marskość i wrzody trawienne. Spożywanie kapusty zaleca się cukrzykom. Zarwno kapusta, jak i inne...

Kapusta gotowana w bulionie

Buniabaje w kuchni

...Prosta jarzynka . Tania. Smaczna.  Czas:40 minut Składniki :1/4 główki białej kapusty                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra                    1 łyżka masła                    1 łyżeczka kminku                    1 łyżka usiekanego koperku Z kapusty wyciąć głąb , oderwać zewnętrzny liść , pokroić w grubą kostkę ( lub paski).Zalać wody , dorzucić kostkę bulionową i gotować 30 minut. Odcedzić . Dodać masło, kminek, koperek. Dusić jeszcze 10 minut....

Słodka kapusta gotowana

Kuchnia i Ogród

...Czas przygotowania: min. Czas pieczenia: min. Przepis pochodzi od mojej mamy. Składniki: - 1/2 główki kapusty - kość wieprzowa lub skrzydełko kurczaka lub łyżka masła - 1 płaska łyżka kminku - szczypta majeranku - 1/2 wiązki koperku - 1 łyżka mąki - sól, pieprz, vegeta Wykonanie: Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować. Gotować 10...

Surówka z Kapusty Pekińskiej

Dosi Smakołyki

...na Surówkę z Kapusty Pekińskiej: - kapustę drobno poszatkować (najlepiej wyciąć głąb) - cebulę drobno pokroić - marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach - jogurt (majonez) wymieszać z solą i pieprzem - wymieszać kapustę, cebulę, marchew z jogurtem - ewentualnie doprawić Smacznego. źródło: własne...

Coleslaw. Surówka z kapusty.

garymichy

...mielony  Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać cukier z octem, sokiem z cytryny, mlekiem i majonezem. Całość dokładnie wymieszać (sos może mieć konsystencję maślanki). Wymieszać sos dokładnie z warzywami. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.  Smacznego!...

Zapiekanka w liściach kapusty

Apetyczna babeczka

...pieprz sól majeranek bazylia garść suszonego czosnku w płatkach Znakomite suszone zioła znajdziecie w Owocowym Raju   Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kiedy liście zmiękną kolejno je odrywać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać...

Gołąbki z włoskiej kapusty

PATI197799

...Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne.  Używając włoskiej kapusty skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje.  Składniki: 300 g ryżu600 g mięsa mielonego1 cebulasól, pieprz, wegetawłoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście...

Sałatka z kapusty czerwonej

Pozytywne gotowanie

..., chrupkie, o żywej fioletowo – czerwonej barwie. Sałatka z kapusty czerwonej Przez pozytywnegotowanie.pl, Marzec 3, 2013 SkładnikiSposób przygotowania Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, osuszyć, wyciąć głąb. Liście poszatkować, zblanszować w osolonym wrzątku.Papryki umyć, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paski.Cebule...

Młoda kapusta z pomidorami

Obiad gotowy!

...poszatkowanych liści. A dziś mam duszoną w pomidorach. Pyszności! Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 2 łyżki oliwy sól morska pieprz czarny pęczek koperku szczypta kuminu majeranek Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb. Kapustę pokroić w duże kawałki. Pomidory obrać ze skórki, zanurzając na kilka...

Młoda kapusta z rabarbarem

Czerwień i błękit

..., najlepiej suchej 1 cebula 100 g mrożonej włoszczyzny olej i masło klarowane do smażenia 1/3 szklanki słodkiej śmietanki posiekany koper i natka pietruszki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 ząbek czosnku sól i pieprz sok z cytryny do ew. zakwaszenia Kapustę przekroić na pół, wyciąć twardy głąb i dość grubo poszatkować. Cebulę obrać...

Kapusta kiszona w słoikach

Kulinarne Wariacje

...są dostępne przez cały rok. Jak jednak zrobić kapustę z grzybami do wigilijnych pierogów, bez kiszonej kapusty? Dlatego postanowiłam ukisić sobie kilka słoików na zapas. Składniki: 2kg poszatkowanej, białej kapusty 250g marchwi 150g cebuli ½ łyżeczki nasion kminku 40g soli Kapustę obrałam z wierzchnich liści, wycięłam głąb i w miarę drobno...

Młoda kapusta na gęsto

Fotokulinarnie

...1 łyżka mąki do doprawienia 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki octu 1 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i wyciąć głąb. Poszatkować dość drobno umieścić w garnku i zalać wrzącą wodą tylko do zakrycia kapusty i posolić gotować przez ok. 15 minut, aż kapusta nieco zmięknie...

Surówka z czerwonej kapusty

Smakiem

...Kapustę obrać z wierzchnichniewzbudzających zaufania liści, wyciąć głąb. Pokroić (nożemlub za pomocą tarczy do plasterków w malakserze) na cienkiepaseczki, nie dłuższe niż 5-6 centymetrów; umieścić je w sporejmisce, aby móc potem swobodnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,wymieszać z kapustą. Przed podaniem całość skropić sosemsojowym, olejem, oprószyć pieprzem, wymieszać. Posmakować,ewentualnie dodać sosu lub pieprzu....

Perła w kapuście

Gotuj Sam!

...mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Rozgnieć kilkanaście ziaren jałowca, dodaj je do mięsa razem z papryką i pieprzem ziołowym. Lekko posól i odstaw na pół godziny. Wytnij głąb z kapusty. Ugotuj kapustę, oderwij jej liście, spłucz w zimnej wodzie po czym włóż je do wody zakwaszonej octem , doprawionej sola i cukrem do smaku na kilka minut...

surówka z młodej kapusty

z cukrem pudrem

...szybka i prosta, nasza ulubiona :) 1 główka młodej kapusty 1 – 2 pomidory 1 średnia marchewka 1 pęczek szczypiorku z cebulką 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu parę kropel soku z cytryny sól, pieprz Z kapusty wyciąć głąba, poszatkować ją cienko, wrzucić do miski, posolić, pognieść rękami lub tłuczkiem do ziemniaków, odstawić na 10 minut...

młoda kapusta zasmażana

z cukrem pudrem

...Przepyszny dodatek do kotleta, klusek, chlebka i sam w sobie :) 1 średnia główka młodej kapusty 1 duża lub dwie małe cebule 3 łyżki mąki pszennej 25 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ¾ łyżki octu 10% szczypta cukru Z kapusty wyciąć głąba, poszatkować cienko. Wsadzić do garnka, zalać około 0,6 litra wody, lekko posolić. Cebulę posiekać...

Kotlety z kapusty

Moje domowe kucharzenie

...174. Kotlety z kapusty Tym razem dla odmiany kotlety z kapusty. 1/2 główki kapusty1 bułka czerstwa1 cebulabułka tartasól,pieprzolej  Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąby i zgrubiałe włókna, drobno poszatkować. Zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Następnie dokładnie osączyć na sicie, przepuścić przez...

Kapusta włoska panierowana

Buniabaje w kuchni

...Zamiastpolewać gotowaną w ćwiartkach kapustę włoską bułeczką z masłem można jąpanierować i podsmażyć . Czas: 45 minut Składniki: 2małe ćwiartki kapusty włoskiej 1jajko bułkatarta 2łyżki masła olejz pestek winogron do smażenia 1/2łyżeczki soli 1/2łyżeczki cukru Kapustęobrać z luźnych , uszkodzonych liści i wyciąć zdrewniałe części głąba (ostrożnie...

Ostatnio wyszukiwane:

kruszynka ciasto z przepisu siostry anastazji, szpinak z kurczakiem do pierogów, aromatyczny tost, szaszłyki w bakłażanie, przepis na zupe krem z buraków, ile miesa do słoika, kruche ciastka piernikowe, boczniak suszony, marynowana mozzarella, poncz alkoholowy spirytus, piętrowy tort weselny z misiami panda, filet z kurczaka pieczony w płatkach kukurydzianych, tajska zupa rybna z mleczkiem kokosowym, pręga wołowa duszona w całości, brukselka z boczkiem i makaronem, krem brokułowy z mleczkiem kokosowym, winogrona jas, rukola makaron pieczarki, szyna z indyka, marynata octowa do ryb przepis

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x