jak wyciągnąć ciasto z podłużnej formy

Pamiętam z czasów dzieciństwa takie ciasto... zwyczajny biszkopt, owoce, galaretka ;) tym razem postanowiłam że biszkopt będzie podłużny, upiekłam go więc w keksówce... znikł bardzo szybko ;) Zobacz więcej
kuchcik8
kuchcik8 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Pokoleń
Bananowiec

Bananowiec 280

1
przestudzone masło i wymieszać, następnie dodać mąkę,sól, proszek do pieczenia, sodę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec wsypać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Zobacz więcej
Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z zatopionymi malinami. Pyszny dodatek do kawki, herbatki lub po prostu do pałaszowania solo, do zabrania ze sobą na pikniki lub poczęstowania weekendowych Zobacz więcej
przygotowaną czekoladę i polewamy nasze muffiny. Potem dekorujemy je kolorową posypką. W moim przypadku są to maleńkie kropeczki z czekolady z firmy Dr. Oetker, można użyć cukierków M&M's. Zobacz więcej
Jednym z głównych bohaterów dzisiejszego wpisu będzie owoc psianki podłużnej, popularnie zwany bakłażanem. Bakłażan ma wiele właściwości zdrowotnych (m.in. odtruwające – jest szczególnie polecany w Zobacz więcej
łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą - odstawić do wyrastania na ok. Zobacz więcej
dodać budyń waniliowy, kurkumę (lub szafran) cukier waniliowy (aromat), gorzką czekoladę i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy. Do drugiej części dodać budyń wiśniowy, Zobacz więcej
podłużne kawałki papieru do pieczenia( wąskie paski łatwiej wyciągnąć) . Po skończeniu wszelakich dekoracji wyciągam papier i talerz jest czysty. Świetna sprawa, polecam. To teraz kawka i miłego, Zobacz więcej
miski. Posypuję mąką i przykrywam ściereczką dość szczelnie miskę z ciastem. Ciasto powinno tak leżeć przez ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Ważne, by miało ciepło. Kiedy ciasto urośnie Zobacz więcej
sok z cytryny i śmietanę. Następnie przesypać mąkę i wymieszać do połączenia składników - nie miksować za długo. Masło rozpuścić i wlać GORĄCE do masy - wymieszać. Na koniec wrzucić czekoladę. Ciasto Zobacz więcej
z cukrem, suszonymi drożdżami, solą i ewentualnie posiekanym drobno szczypiorkiem.Do suchych składników stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto. Po 8 Zobacz więcej
Pyszne za mało powiedziane, są rewelacyjne:) Nie mam formy do pieczenia bagietek, ani nawet do wyrastania. Bagietki rosły na desce kuchennej wyłożonej papierem do pieczenia i przełożonymi, Zobacz więcej
na keks, pomyślałam sobie. I żurawinowe crunchy, i francuską zupę cebulową. Jak pomyślałam, tak uczyniłam. Przepisy na dwa ostatnie umieszczę w kolejnych postach. Słysząc nazwę "keks", wyobrażam Zobacz więcej
1 łyżeczka cukru pudru 50 g masła 375 ml irlandzkiego lub angielskiego piwa Ale tłuszcz do wysmarowania formy wykonanie: Piekarnik rozgrzejcie do 210 st. Nasmarujcie podłużna formę o wymiarach Zobacz więcej
składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione Zobacz więcej
Co prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna Zobacz więcej
Cześć Dziś będzie kolejny przepis na mielone. Tym razem w trochę mniej tradycyjnej formie, tzn. pieczone w cieście francuskim. Chociaż fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale kotlety bardzo mi Zobacz więcej
foremki „keksówki”. Kiedy piekarnik jest nagrzany wyjmij gorące foremki (uważaj, są bardzo gorące!) i wypełnij formy ciastem. Przykryj każdą formę folią aluminiową. Piecz przez 25 minut, następnie Zobacz więcej
Pientka
Pientka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
DOTER Cooking
Bombowy kopiec

Bombowy kopiec 96

0
. Wsypać maliny, wymieszać i na końcu dodać żelatynę. Wszystko razem zmiksować i gotowe przelać do przygotowanej formy wyłożonej biszkoptem. Należy uważać, by truskawkowy środek się nie przesunął- Zobacz więcej
g żurawiny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170C (grzałka góra-dół). Podłużną foremkę w kilku miejscach maznąć masłem i wyłożyć papierem (użycie masła podziała jak klej i przyklei nam papier do Zobacz więcej